gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
pomiar w K10D a analog
nie mam teraz możliwości sprawdzenia zgodności pomiaru światła w K10D z analogiem, a chciałbym pofocić starym mieszkiem 6x9. czy ktoś mógłby potwierdzić lub wykluczyć taką zgodność - innymi słowy przydatność K10D jako światłomierza w analogu?
pozdrawiam
g

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
gompky, porównywałem K10 z ME-F, wskazania były identyczne.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Robiłem tak z k100d i Pentaconem Six. Zdjęcia były dobrze naświetlone.

dzięki, jest więc szansa, że nie wytłukę filmu "w ciemno"
g

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Pamiętam swój staaary mieszek 6:9 (początek lat 80. nawet nie przypominam sobie nazwy tego cudeńka, jakaś poniemiecka puszka) - nie miałem żadnych światłomierzy, w porywach stosowałem słynne kółko z ząbkami (chyba możno toto jeszcze gdzieś dostać), ale w większości jechałem "na czuja" - klisza była tak plastyczna i miała w sumie tak spory margines błędu, że przy odrobinie wprawy (oczywiście nie mówię o skrajnych warunkach) trudno było całkowicie zepsuć fotę. Ja bym na twoim miejscu gompky, dysponując mieszkiem, zrobił sobie taką podróż w czasie i pobawił się bez wsparcia cyfry - co najwyżej słynne kółko do "ustawiania" parametrów ekspozycji. To dopiero jest zabawa ;-)

podróż w czasie tak, ale na razie przyświeca mi cel naukowy - chcę stwierdzić, na ile toto trzyma czasy itd., podróżował będę potem ;-)
g

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
cypis napisał/a:
gompky, dysponując mieszkiem, zrobił sobie taką podróż w czasie i pobawił się bez wsparcia cyfry - co najwyżej słynne kółko do "ustawiania" parametrów ekspozycji. To dopiero jest zabawa

Klasyczna tabela naświetlań jest np. tutaj
Życzę udanych zdjęć.

Skocz do: