Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
Szklany dylemat...
Witam serdecznie.
Obecnie jestem w posiadaniu K10D + Kit + Sigma 70-300, i chciałbym kit zastąpić czymś mniej do kitu ;) Jeśli chodzi o Sigmę to niczym poniżej 2500-3000 pewnie jej się zastąpić nie da. Ale do rzeczy. Chciałbym żeby obiektyw był w miarę uniwersalny tj. krajobraz, portret, może i macro. Wytypowałem sobie kilku kandydatów i naprawdę nie wiem co począć - każdy ma jakiś argument za i przeciw. A oto moi kandydaci:

1. Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO (za: zakres, funkcja macro - przeciw: ciemnawa na długim końcu, widziałem zdjęcia z testu na "optyczne.pl" i jak dla mnie to mydło jak 150)

2. SIGMA 18-50 F2,8 EX DC MACRO (za: jakość optyki, światło, macro - przeciw: zakres (czasem brakuje troszkę na końcu), cena

3. Pentax DA 16-45mm F4 ED AL (za optyka, szeroki kąt, przeciw: trochę za krótka ogniskowa, światło mogło by być nieco lepsze)

4. Tamron AF 28-75 f/2.8 Di [P] (za: optyka, dość długi koniec, światło - przeciw: brak szerokiego kąta, do macro to on też się pewnie nie nadaje)

5. Tamron AF 90 f/2.8 Di MACRO [P] (za: światło, optyka, macro - przeciw: zoom w nogach, brak szerokiego kąta, mało uniwersalny)

Drodzy forumowicze pomocy, bo nie mogę jeść i pić tylko rozmyślam co kupić żeby się nie oszukać, bo zakup następnego obiektywu pewnie nieprędko nastąpi. Czy wogóle można wybrać coś uniwersalnego z tej piątki, czy może jest jeszcze jakieś inne cudo które rozwiąże mój dylemat?

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ice, proponuję poczytać forum, było wielokrotnie pisane o kicie, zamiennikach, cenach, jakości, samplach.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ice napisał/a:
Chciałbym żeby obiektyw był w miarę uniwersalny tj. krajobraz, portret, może i macro.
Przy takich wymaganiach - to tylko ta Sigma 17-70, naciągając mocno.

Ja bym zostawił kita do widoczków i dokupił Tamrona 90/2.8 Macro, do portretów i "prawdziwego" makro.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Ice napisał/a:
Czy wogóle można wybrać coś uniwersalnego

Jak już ktoś tu kiedyś napisał: "Tak to tylko w Erze".
O wszystkich tych obiektywach było na forum, trzeba tylko cierpliwie poszukać i jeszcze cierpliwiej poczytać, a decyzje co kupić i tak będziesz musiał podjąć sam.

Skocz do: