tadeo1  Dołączył: 11 Wrz 2007
Sigma UC ZOOM 70-210mm
Witam.
Jestem świeżynm użytkownikiem Pentaxa ist dl2. Kupiłem nowego z kitowym obiektywem (18-55mm 3.5-5,6). Dziś kupiłem na allegro używany obiektyw SIGMA UC ZOOM 70-210mm 1:4-5,6. Nie mogę go założyć do korpusu. Bagnet wygląda tak samo, jak w kitowym obiektywie, ale, gdy wkjładam Sigmę, to czerwone znaki nie pokrywają się (jakieś 10-20stopni). Gdy próbuję zakręcić, to stawia zdecydowany opór-nie pasuje. Ponadto Sigma posiada 3 styki elektryczne, ale z drugiej strony, nie tak, gdzie korpus.
Poradżcie co może być przyczyną. Czy są różne wersje bagnetu K? Czy bagnety K starsze nie są zamienne z nowymi?
Czy ktoś może coś poradzić ?
Z poważaniem
tadeo1

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Czy są różne wersje bagnetu K?

Tak, ale są kompatybilne - czyli wszystkie szkła pasują.

To raczej nie jest szkło do pentaxa niestety.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
tadeo1 napisał/a:
Poradżcie co może być przyczyną

Czy oby na pewno obiektyw, który kupiłeś ma bagnet K czyli Pentax?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jak przedmówcy: to raczej nieodpowiedni bagnet. Szczególnie, że nie pasują ani styki, ani miejsce mocowania (w sensie kropki się nie pokrywają).

Znajdź kogoś z Pentaxem, przymierz. Jeśli nie będzie pasował reklamuj.

tadeo1  Dołączył: 11 Wrz 2007
Dzięki koledzy za cenne uwagi. Dziś obejrzałem jeszcze raz ten obiektyw i kilka obrazków w sieci, oraz fragmenty strony www://classiccamera.com.pl i wydaje mi się, że to może być bagnet PRAKTICA B... , są w tym właśnie miejscu umieszczone styki. Ponadto w obiektywie są zbyt wąskie rowki w bagnecie-ok 05mm różnicy. Ten obiektyw tak wygląda od tyłu- (moja sigma - widok od tyłu)-
. Czy bagnet Praktiki i Pentaxa są podobne?
Co więcej przeczytałem, że SIGMA robiła zoomy do praktici B.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
tadeo1, usunąłem załącznik, jeżeli chcesz coś pokazać, podlinkuj np. z Fotosika.
tadeo1 napisał/a:
Czy bagnet Praktiki i Pentaxa są podobne?

Są podobne, ale nie pasują do siebie.

Skocz do: