diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
[mz-5n] blokada lutra
Piszę z telefonu, z wakacji więc jeśli temat juz był to prze
praszam... Założyłem dziś nowy film do mz5n i w trakcie robienia pierwszego zdjęcia lustro zostało w górze.wymiana baterii nie pomogła... jest jakiś sposób żeby opuścić lustro? Jakaś dźwignia? I ew jaki koszt mnie czeka po powrocie do krakowa?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Chyba tradycyjnie "poszła" słynna zębatka. Koszt wymiany ok. 200-250 zł. :cry: Pzdr.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Rest In Pentax.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
ja mam to samo z moim.. Wielokrotne wkładanie i wyciąganie baterii , włączanie i wyłączanie oraz wciskanie wszystkich możliwych przycisków, powoduje w końcu opadnięcie lustra, ale przy kolejnej próbie wyzwolenia migawki apiać to samo ... ech trzeba będzie chyba wziąć śrubokręt w dłoń... Podobno od EOS-a pasują te zębatki, ale nie wiem od którego konkretnie modelu.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Aspius, możesz spróbować się "pobawić". Podobno trzeba korpus rozebrać do negliżu, łącznie z wymontowaniem komory lustra. Niemniej życzę powodzenia. Jeżeli się Tobie uda, to masz pewny dodatkowy dochód na tym forum. O ile nie przesadzisz z cenami. :evilsmile: Pzdr

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Na moje oko to padła Ci zębatka, osobiście szukałem zamienników, ale nigdzie na taką nie natrafiłem. Ja swoją skleiłem, na razie działa, ale roboty przy tym było dosyć sporo.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Tu można kupić cały silniczek z metalową zębatką:
klik

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
A wie ktoś gdzie można kupić metalową zębatkę bez zbędnego silniczka ?

Skocz do: