Ataman  Dołączył: 31 Maj 2006
współpraca K10 z obiektywami M42
Sznowne kolezenstwo!
Mam problem z tą "legendarną" kopatybilnością.. Pewnie wynika to z mojej niewiedzy.. ale nie mogę sobie poradzic.
Mianowicie, podpinajac przez przejsciówkę obiektyw M42 (oraz telekonwerter Kenko 2x KA - dzieje sie dokladnie tak samo). ustawiajac w menu "ring" na niededykowany.. nie mierzy mi właściwie ekspozycji, na żadnym z ustawień. Poprostu strasznie przeswietla zdjęcia, jakby mierzył przy całkowicie zamkniętym otworze. niezależnie czy mam otwarte 2,8, czy 11 zawsze zdjecie jest prześwietlone..
Praktycznie, z takim zestawem mogę zrobić dobrze naswietlone zdjecie tylko wtedy, jeśli ustawię stały czas... a wartośc przysłony zmierzę sobie jakimś zewnętrznym światłomierzem... czyli jak za Króla Ćwieczka.. ;-)

Wo lieght ein hund begraben????????????

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A używasz "zielonego guzika" przed zrobieniem zdjęcia? I jesteś w trybie M?

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Gwiazdor napisał/a:
A używasz "zielonego guzika" przed zrobieniem zdjęcia? I jesteś w trybie M?

Guzika zielonego uzywamy z obiektywami na bagnet. Ataman pyta o M42.

Ataman, Z obiektywem M42 uzywamy trybu Av (czy A, nie wiem jak jest oznaczony na pokretle). Jezeli uzywasz obiektywu, ktory ma przelacznik A/M ustawiasz na M, zeby pracowac na roboczej przyslonie (to znaczy jak krecisz pierscieniem to przymykasz przyslone i wpada automatycznie mniej swiatala, nie uzywamy bolca do przymykania przyslony). Jezeli nie masz przelacznika, ale masz na dupce obiektywu bolec to blokujesz bolec tak, by byl stale wcisniety.

Kadrujac w trybie A czas powinien caly czas tanczyc, to znaczy przy skierowaniu obiektywu w jasniejsze/ciemniejsze miejsce powinien automatycznie sie zmieniac. Jak chcesz mozesz zablokowac pomiar naciskajac AE-LOCK. Sprawdz prosze czy ci tanczy czas jak krecisz pierscieniem przyslony lub jak zmieniasz kadr na jasniejszy/ciemniejszy. Konieczna jest zmiana tej opcji USE APERTURE RING w menu.

Klopot z ekspozycja wystepuje przy wiekszych wartosciach przyslony, to znaczy ze jak domykasz to czasem przeswietla i trzeba zrobic kompensacje. Efekt ten jest widoczny raczej przy przyslonie powyzej 5.

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1299

Tutaj, drugi post przyklejony na samej górze, normalnie na wierzchu, nie da się przeoczyć, sam jeszcze nie wiem co dopisać że to jest własnie tam specjalnie dla tych mających problemy bezstykowe.

Pozdrawiam kłapnięciem lustra!

Ataman napisał/a:
Mam problem z tą "legendarną" kopatybilnością

Aha, ten zwrot to raczej dotyczy calej gamy starych obiektywow pentaxa na bagnet K. Stare obiektywy SMC-K, potem SMC-M a potem SMC-A. Masa tego jest.

Z obiektywami na M-42 to jest czasem ciezko. Czasem trzeba troche go napilowac zeby zaskoczyl bolec i obiektyw sie nie krecil w mordce przy uzywaniu pierscieni, czasem trzeba zewrzec styki.

Ooooo wlasnie. U mnie ekspozycja poprawila sie znaczaco po zwarciu stykow na korpusie.
Jezeli jestes zainteresowany tematem, to moge wkleic linka do watku

dzieki za podpowiedzi, przetestuje w domu.
Link z nowymi wiadomościami zawsze sie przyda.. ;-)

Bardzo duzo wiadomosci mozna znalezc tez w watku zlinkowanym przez baksiq
Tutaj moje boje z Pentaconem z gwintem M42.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6078

A jak juz bedziesz miec poprawe wynikow (albo i nie) to sie pochwal i napisz jakim szkielkiem probujesz focic :mrgreen: .
Powodzenia

kierdel napisał/a:
Guzika zielonego uzywamy z obiektywami na bagnet. Ataman pyta o M42.
:?:
Ja tak używam Takumara, z resztą dla K10d obiektyw bez styków i gwint wygląda tak samo.

Cytat
Ja tak używam Takumara, z resztą dla K10d obiektyw bez styków i gwint wygląda tak samo.

Hmm, a czy pomiar wykonany zielonym przyciskiem bedzie inny niz ten, ktory zostanie ustawiony w trybie A? Bo przeciez i tak body nie domknie przyslony, wiec po co tracic czas na dodatkowy przycisk?

U mnie wyniki są inne, chociaż na zdrowy rozsądek powinny być takie same. ;-)
Raczej ma to związek ze zwieraniem styków, ale nie miałem czasu tego obadać.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Ataman, Już o tym pisałem bo co rusz to ktoś nowy pyta o to samo. Jeżeli nie znalazłeś jeszcze odpowiedzi to przytaczam dosłownie "U mnie jest to tak:
Ustawiam pokrętło MODE na Av (bo działa on w tym trybie nawet jak będzie miał włączony
tryb: zielony, P, Sv,Tv,czy TAv), wykręcam "kitowy" a wkręcam manualny, lub inny obiektyw
ale ustawiony w tryb "M" (inny niż "A") do aparatu.
Teraz włączam aparat.
Aparat na wyświetlaczu pyta, jakiej długości ogniskowa jest w tym nowym obiektywie,
podaję nominalną nie "cropowaną" długość ogniskowej (np. Przy PENTACON 4.0/200 podaję "200"),
przyciskiem sterowania, akceptuję.
Przyciskiem MENU wchodzę w CUSTOM SETTINGS, wybieram USING APERTURE RING,
w tym: wybieram PERMITED, ok, ok, ok i to wszystko co dotyczy ustawień w aparacie, związanych z nowym,
nieznanym aparatowi obiektywem.
Potem, oczywiście, albo mała, albo duża przysłona, ostrość manualnie, najlepiej przy pełnym otworze,
przymykam przysłonę do wielkości założonej i ... można wyzwalać migawkę. Aparat sam "widzi"
jaki ma otwór przysłony i do tego otworu (jako, że ma założone Av) dopasowuje czas otwarcia migawki.

Ja, jeszcze, jako, że stosuję do K10, w ten sposób, "długie" obiektywy, to ustawiam w Fn wyzwalanie na pilota
z 3 sek. zwłoką , aby się aparat uspokoił po podniesieniu lustra, i wyzwalam. Nie doświadczyłem nigdy
"braku zwarcia styków", nie stosuję podkładek z folii aluminiowej , miedzianej ani innej, a stosuję
z tym aparatem jeszcze i Pancolara 1,8/50 i Heliosa44M 2/58 i konwerter 2X."

jotkan  Dołączył: 04 Paź 2007
jeszcze o zwieraniu stykow
Witam
Jestesm swiezy i chcialem zapytac o zwieranie stykow. Czesc z Was pisze ze tego nie robi i jest wszystko ok, niektorzy z kolei musza zwierac aby byl dobry pomiar. O c chodzi? O przejsciowke - jej rodzaj???

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Raczej o obiektyw. Niektóre same z siebie zwierają, innym trzeba pomóc.

więc, z braku czasu zrobiłem pierwsze szybkie testy.
Kierdel: testuje obiektyw Sonnar 180/2,8 sam i z konwerterem Kenko 2xKAX Teleplus MC4.
i tak: wydaje mi sie , że z Av robi poprawnie, z wduszonym zielonym tez poprawnie, z wczesniejszym podglądem GO strasznie niedoświetla, zdjęcia ciemne, w przeciwieństwie do pierwszych prób gdzie były strasznie jasne..
Może w sobotę znajdę więcej czasu.. i przetestuje wasze rady na spokojnie, w plenerku.. ale juz widzę, że to sie jednak powinno udać..

Skocz do: