zinek2005  Dołączył: 18 Cze 2007
k100d super czy d40, a moze e-400- ktory wybrac?
Jak sadzicei ktory z wyzej wymienionych aparatow bedzie najlepszym wyborem? ktory z nich robi lepsze zdjecia? moze wiecie skad moge sciagnac sample z k100d super? i czy 11 polowy autofokus bedzie szybszy i lepszy od 3 polowego d40. podobno k100d super nei radzi sobie z wyostrzaniem w ciemnosci. co o tym sadzicie. i jak chodzi o szumy, ktorym moge robic zdjecia przy wysokich iso, bez obawy o zle zdjecie? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
zinek2005 napisał/a:
skad moge sciagnac sample z k100d super?
Znikąd, tego aparatu jeszcze nie ma w sprzedaży.
zinek2005 napisał/a:
czy 11 polowy autofokus bedzie szybszy i lepszy od 3 polowego d40
Liczba pól nie ma wpływu na szybkość i "lepszość" AF.

Weź ten, który Ci najlepiej w ręku leży.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Co to znaczy, że "nie radzi sobie z wyostrzaniem w ciemności"?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
zinek2005 napisał/a:
podobno k100d super nei radzi sobie z wyostrzaniem w ciemnosci.
Chyba nie ma aparatu, którego af radziłby sobie w ciemności bez dodatkowego wspomagania, w pentaxie jest spawarka, w olku zdaje się też, a nikoś ma lampkę wspomagającą
zinek2005 napisał/a:
i jak chodzi o szumy, ktorym moge robic zdjecia przy wysokich iso, bez obawy o zle zdjecie?
Każdym, bo każdy szumi na wysokim iso (taki skutek uboczny matrycy ASP-C), w wszystkich aparatach zastosowano programowe odszumianie, z tym, że w jednych bardziej agresywne, w innych mniej
Jarek Dabrowski napisał/a:
Weź ten, który Ci najlepiej w ręku leży.
I tym się kieruj

[ Dodano: 2007-07-26, 20:02 ]
Czyżby następny hitowy wątek :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Czyżby następny hitowy wątek
Jak będzie zbyt dużo na temat, to jakby co, ja już trzymam klucz w ręku.

Jarek Dabrowski napisał/a:
to jakby co, ja już trzymam klucz w ręku.
Daj jeszcze chłopakowi szansę

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zinek2005 napisał/a:
Jak sadzicei ktory z wyzej wymienionych aparatow bedzie najlepszym wyborem?
D 40 lub E-400. Bez dwóch zdań.

argawen napisał/a:
D 40 lub E-400. Bez dwóch zdań.
Na dzień dzisiejszy to jedyny słuszny wybór z całej trójcy

pentaxa k100d super mozna juz dostac w sklepac i nawet czas realizajci przesylki siega od 2 do 4 dni:p na pixmania.pl, cyfrowe.pl, pstryk.pl. czyli z wasztch postow moge wywnioskowac ze ten pentax jest gorszy od d40 i e-400. Najchetniej bym poszedl i pomacal te aparaty ale za daleko mam do najblizszego sklepu z lustrzankami. w moim miescie tylko 350d stoi i to wiecie w jakiej cenie? az 2699 zł:D za tyle to ja bym kupil e-410:D no ale coz koszty mi nie pozwalaja.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
D40.

czyli najlepiej d40 wziasc? tak chyba zrobie, do tego rozsadna cena i zwrot. jak myslicie bede z niego zadowolony? czy nie odczuje po miesiacu-dwoch, ze okaze sie malo wystarczajacy, ze za prage czegos wiecej?

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
Może ty to nie, ale jak będziesz chcial doinwestować w obiektywy to twój portfel napewno.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
zinek2005 napisał/a:
czyli najlepiej d40 wziasc? tak chyba zrobie, do tego rozsadna cena i zwrot. jak myslicie bede z niego zadowolony? czy nie odczuje po miesiacu-dwoch, ze okaze sie malo wystarczajacy, ze za prage czegos wiecej?

Fajny korpus. Mysle ze bedzie Ci dobrze sluzyl. A zawsze mozesz przesiasc sie polke wyzej na D80.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zinek2005, zastanów sie jakie zdjęcia właściwie robisz, porównaj tabelki z danymi tych aparatów, odrzucając te które nie mają dla Ciebie znaczenia, jak chcesz mocno to popatrz na sample (k100d super nie ma żadnych zmian w stosunku do k100d jeśli chodzi o matrycę). Jak już to wszystko przebrniesz wybierz się do sklepu u siebie w miejscowości albo i 200km dalej i pomacaj każdy z aparatów, odrzucając (nie dosłownie :mrgreen: ) od razu ten, który nie leży wygodnie w Twojej ręce.
Pomyśl również ile chcesz/możesz wydać kasy (wliczając obiektywy, lampę i co tam chcesz) i wtedy za te pół roku odpowiedź Ci sama przyjdzie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
(cały czas na temat.... jestem pod wrażeniem :evilsmile: )
:-B

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
:mrgreen: :lol: :shock: :lol: :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zorzyk napisał/a:
(cały czas na temat.... jestem pod wrażeniem :evilsmile: )
:-B

Przecież to dopiero pierwsza strona ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
zorzyk, Ty lepiej nie wywołuj wilka z lasu.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Jakie d40! Jaki olympus! SONY ALFA!!! Tylko Sony Alfa! Ma 10mpx, czyszczenie matrycy, stabilizację i w ogóle wszystko na raz :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Nie mąćcie chłopakowi w głowie. Jakiż aparat mogliby polecić na forum Pantaxa. Oczywiście Nikona d40.

Skocz do: