szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
format czy kasowanie
Naszło mnie dziś z rana pytanie, na które dotychczas nie znalazłem odpowiedzi. Czy na żywotność karty pamięci ma wpływ sposób jej oczyszczania? Innymi słowy, czy lepiej formatować kartę za każdym razem, kiedy chcę się pozbyć wszystkich zdjęć z karty, czy lepiej używać opcji Delete All?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
szczypiorrr napisał/a:
czy lepiej formatować kartę za każdym razem, ... czy lepiej używać opcji Delete All?

A mnie się wydaje, że na trwałość to się nie przekłada w żaden sposób, natomiast na szybkość zapisu i odczytu plików (szczególnie dużych) z pewnością - jak na każdym dysku (defragmentacja).

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Czyli 1:0 dla Formatu?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
szczypiorrr, obecne karty flash robione we współczesnych technologiach są z punktu widzenie przeciętnego zjadacza chleba nieśmiertelne, więc to czy będziesz kasował pojedynczo pliki czy formatował całą kartę zależy tylko od Twojego upodobania i ilości wolnego czasu.

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
rychu napisał/a:
A mnie się wydaje, że na trwałość to się nie przekłada w żaden sposób, natomiast na szybkość zapisu i odczytu plików (szczególnie dużych) z pewnością

czyli na trwałość sie nie przekłada ale na szybkość tak :?:

bo nie wiem jak to mam rozumieć :-/

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
jezeli bedziemy ciagle kasowac zdjecia to po pewnym czasie ten transfer moze ulec zmianie (choc nie wiem czy ktos tego gdzies dowiodl w testach), bo zawsze jakies pozostalosci pozostaja na karcie tak samo jak na dyskach twardych wiec wskazane jest od czasu do czasu formatowac karte tak dla spokoju ;-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
yourNIGHTMARE napisał/a:
jezeli bedziemy ciagle kasowac zdjecia to po pewnym czasie ten transfer moze ulec zmianie (choc nie wiem czy ktos tego gdzies dowiodl w testach), bo zawsze jakies pozostalosci pozostaja na karcie tak samo jak na dyskach twardych wiec wskazane jest od czasu do czasu formatowac karte tak dla spokoju ;-)

Możesz rozwinąć ten temat? Jak niby te pozostałości wpływają na późniejszy zapis?

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
format,
mam karty dużej pojemności i żeby się nie pogubić potem w fotkach,
to podczas fotografowania zakładam sporą ilość katalogów,
potem formatem usuwam wszystko na raz

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
konopia napisał/a:
formatem usuwam wszystko na raz
Nie trzeba formatować, żeby usunąć wszystko na raz.

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
rychu napisał/a:
szczypiorrr napisał/a:
czy lepiej formatować kartę za każdym razem, ... czy lepiej używać opcji Delete All?

A mnie się wydaje, że na trwałość to się nie przekłada w żaden sposób, natomiast na szybkość zapisu i odczytu plików (szczególnie dużych) z pewnością - jak na każdym dysku (defragmentacja).

To nie jest dysk tylko pamięć. Fragmentnatcja nie ma raczej wpływu na prędkość.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
A co ci szkodzi sformatować? Nie ma to żadnego wpływu na trwałość karty, natomiast czyści ją całkowicie.
Ja swoje karty formatuję po zgraniu zdjęć do komputera.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
wydaje mi się że format jest mniej destrukcyjny bo kasowany jest tylko pierwszy sektor natomiast pliki zostają niektnięte. Później są nadpisywane przez nowe.
Chociaż ja normalnie kasuję.

skwara napisał/a:
rychu napisał/a:
szczypiorrr napisał/a:

To nie jest dysk tylko pamięć. Fragmentnatcja nie ma raczej wpływu na prędkość.

Fragmentacja dotyka też pamięci flash.
http://www.diskeeperblog....mpact_of_f.html

[ Dodano: 2007-09-19, 17:07 ]
wiktor33 napisał/a:
A co ci szkodzi sformatować? Nie ma to żadnego wpływu na trwałość karty, natomiast czyści ją całkowicie.
Ja swoje karty formatuję po zgraniu zdjęć do komputera.

Ile czasu zajmuje Ci sformatowanie karty?

wiktor33 napisał/a:
czyści ją całkowicie
Jesteś pewien? :-P

Do wyczyszczenia karty (np. w celu sprzedaży lub wyrzucenia, takiej na której przechowywaliśmy poufne dane) trzeba użyć specjalnego softu. Soft ten zazwyczaj też nie czyści karty, a tylko zamazuje dane - tak aby nie były możliwe do odzyskania.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
emigrant napisał/a:
wiktor33 napisał/a:
czyści ją całkowicie
Jesteś pewien? :-P

Po co ludzi uświadamiać może nie potrzebują takiej wiedzy? :-)

skwara  Dołączył: 16 Sie 2007
LDevil napisał/a:

http://www.technoportal.pl/news.php?extend.16

Tak na marginesie po skasowaniu wszystkiego z karty nie może być mowy o fragmentacji bo nie ma co być pofragmentowane.

skwara napisał/a:
LDevil napisał/a:

http://www.technoportal.pl/news.php?extend.16

Tak na marginesie po skasowaniu wszystkiego z karty nie może być mowy o fragmentacji bo nie ma co być pofragmentowane.

Oczywiście, że jak się wszystko pokasuje to fragmentacji nie ma. Ja tylko tak ogólnie stwierdziłem, że problem ten dotyczy także pamięci flash. Co prawda ze względu na specyficzny sposób użycia karty do aparatów raczej nie powinny cierpieć na tę chorobę.

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
emigrant napisał/a:

Pare sekund.

wiktor33, Ja nic takiego nie napisałem. To LDevil

wiktor33 napisał/a:
ldevil napisał/a:

Pare sekund.

I nadal jesteś pewien, że formatowanie czyści całą kartę?
Przecież gdyby tak było (zakładając, że parę to 5 sekund) to w przypadku posiadania karty 1GB musiałaby ona (oraz czytnik w aparacie lub komputerze) mieć transfer na poziomie około 200MB/s.
Aktualnie karty oferują transfer raczej nie przekraczający 45MB/s (a te kupowane przez mniej wymagających użytkowników mają transfer na poziomie około kilkunastu megabatjów na sekundę.
Więc pełny format takiej karty w kilka sekund nie jest możliwy.

Skocz do: