tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Ogniskowe i kąty widzenia - Sigma 17-70 i Tamron 28-75
Hej,

Poniżej jest porównanie Sigmy 17-17 i Tamrona 28-75.

Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
Pole widzenia 72.4 - 20.2 o

Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD
Pole widzenia 75 - 32 o

Jak to jest, że Sigma przy 17 mm ma 72.4 stopnia a Tamron przy 28 mm ma 75?
Podobnie na długim końcu.

Sprawdzałem tutaj
http://www.optyczne.pl/po...add0=10&add1=22
i na stronach producentów. Wartości się zgadzają.

Czyżby wartości dla Tamrona były podane dla małego obrazka a Sigmy dla APS-C?

Pozdrawiam,
Tomek

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
bo sigma jest do cyfry, a Tamron na pełną klatke... wot, cała filozofia ;)

baksiq  Dołączył: 15 Maj 2006
No właśnie... Szkoda, ze producenci szkieł nie trzymaja się jakiegoś standardu, np. podawać kąt widzenia faktyczny dla ogniskowej (nazwijmy go fizyczny) a w nawiasie kąt widzenia odpowiadający małej klatce po podpięciu do puszki APS-C. Z ogniskowymi im jakoś to wychodzi...

Pozdrawiam kłapnięciem lustra.

msnight  Dołączył: 28 Sie 2007
Witam, Obecnie pod KaDyszke podpinam SMC-A28/2.8 i SMC-A50/1.7 w planach jest jeszcze 70/2,4limited, no i tu moje pytanie ponieważ zastanawiam się nad nabyciem spacerzooma. Moje typy to:

- Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD
ze względu na światło i zakres ogniskowych najczęściej używany, zastanawia mnie tylko brak szerokiego czy nie będzie za wąsko np. przy foceniu architektury itp. w przyszłości można pomyślec o 12-24 ale nie wiem jak to z funduszami będzie ;-)

- Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro
tu jest najlepiej z zakresem, ale światło słabsze czasem by się przydało najlepiej gdyby było przy 70mm:) np jakiś koncert, na szerokim raczej będe przymykał (jak się ma jakośc tego szkła do 16-45?)

- Pentax 16-45/4
a może jednak pentax do tego i tak będzie w przyszłości 70limited albo może pomyślec o 50-135/2.8, zamiast 70

Myślałem, że będzie to łatwiejszy wybór, przy stałkach nie mam takiego problemu :-) chciałbym miec jeden dośc uniwersalny zoom i pozostałe stałki.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
baksiq napisał/a:
No właśnie... Szkoda, ze producenci szkieł nie trzymaja się jakiegoś standardu, np. podawać kąt widzenia faktyczny dla ogniskowej (nazwijmy go fizyczny) a w nawiasie kąt widzenia odpowiadający małej klatce po podpięciu do puszki APS-C. Z ogniskowymi im jakoś to wychodzi...

Sigma w swoich katalogach podaje wartości dla kliszaka 35 mm oraz dla matrycy SD. Pomijając, że dla wielu fotografujących, którzy mieli w ręku aparat małoobrazkowy przeliczenie ogniskowej (i wyobrażenie sobie skutku) nie jest raczej trudne...
... a jeśli ktoś jedzie tylko na APS-C to też raczej nie powinny go obchodzić parametry dla 24x36 mm ;-)

KAJTEK - MAŁY  Dołączył: 14 Wrz 2007
msnight miałem podobne dylematy. Od paru dni jestem posiadaczem SIGMY 17-70 [mm], bo na nia się w końcu zdecydowałem. Za nią przemawia cena, uniwersalność, ostrzenie, jasność, ... . Nie ma prostych wyborów, poszedłem na pewien kompromis w wyborze i nie żałuję.

Skocz do: