Zbeniek  Dołączył: 12 Lut 2008
K100D i K10D sczytywanie zdjęć - kabel czy czytnik
Dzisiejszego dnia dostałem K10 a mój kolega K100. Próby sprzętu, ustawianie itd. itp. Czytając wcześniej fora i zapoznając się z bolączkami niektórych userów jesteśmy zaskoczeni.
Jak na razie jakość zdjęć na wysokim poziomie z kitowymi obiektywami. Nie rozumiemy tych co narzekają na AF i brak ostrości. Próby w różnych warunkach oświetleniowych zakończone powodzeniem. Jednak ja lubię sobie manualnie ostrzyć i tutaj też świetnie da się to zrobić. Próby z wysokim ISO również wypadły jak dla nas pomyślnie. Wcześniej posiadałem Canona i w porównania z 20D jest dobrze do ISO 800, nie jestem jakimś szumofobem. To tyle dobrego teraz coś z serii pytania do... Kolega przy próbie zrzutu fotek podłączając kabel do aparatu zauważył że kabel ciężko wchodzi. I tutaj mamy jedno pytanie, czy ktoś może nas uświadomić co w Pentaxie jest bezpieczniejsze: kabel czy slot. Kiedyś czytałem o uszkodzeniu gniazda w K10. Czy był to tylko jeden przypadek czy też jest ich więcej i czy ktoś z Was wie o awariach slotu ? Napiszcie jak to u Was się odbywa.

Dzięki za odpowiedź.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Zbeniek napisał/a:
Kiedyś czytałem o uszkodzeniu gniazda w K10. Czy był to tylko jeden przypadek czy też jest ich więcej i czy ktoś z Was wie o awariach slotu ?

Poza jednym przypadkiem nikt się na to nie uskarżał. A osobiście uważam, że najwygodniejszy jest czytnik kart. Szybszy na pewno.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Szybszy na pewno.

I nie męczy akumulatorów...

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Czytnik kart, kto by sie z kablem bawił.:)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Do karty SanDisk Extreme III 4Gb dodają czytnik gratis

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:

A to jest ten ich szybki czytnik, czy tylko taka mała popierdólka do zgrywania :mrgreen:

siwyyy77 napisał/a:
A to jest ten ich szybki czytnik,
Ich, ale czy szybki, to nie wiem, bo sobie leży. Ma taki napis SanDisk i pod spodem MicroMate i jeszcze niżej SDHC

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
piotr_luk, Tak z ciekawości pytam, bo niejednokrotnie czytałem, że karty sandisca te szybkie dopiero z ich czytnikiem rozwijają skrzydła ;-)
O np. taki; http://www.allegro.pl/ite...ms_20_mb_s.html
Aukcja nie moja, choć sprzedającego mogę polecić ;-)

I zastanawiałem się jak to jest z tymi malutkimi dodawanymi do kart :?:

siwyyy77, mój jest taki:
http://www.sandisk.com/Pr...e_for_SDHC.aspx
tyle, że czarny

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Polecam poczytać LINK

Czytnik jest szybki - naprawdę. Moje stare karty odżyły po jego użyciu.
Dla porównania karta Goodram 1,5 GB danych do zgrania/wgrania na starym czytniku ok 45min., na MicroMate ok 3-5min. nie mierzyłem dokładnie, ale to daje skalę porównania.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
JackDeJack, to raczej różnica taka jak między USB a USB 2.0, pewnie ten stary czytnik jest naprawdę stary. 3-5 min na 1,5GB to żadna rewelacja - normalny transfer.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
aflinta, nie chodzi o samą wersję USB.. wiem bo mam czytnik "no name" USB 2.0 za kilka złotych i o ile zgrywanie na kompa idzie szybko, o tyle wrzucanie czegokolwiek na niego to byłoby z 2h dla 2GB.. chodzi o elektronike

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Chciałem jedynie zaznaczyć że ten MikroMate jest całkiem niezły w porównaniu z innymi taniochami.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dagio napisał/a:
aflinta, nie chodzi o samą wersję USB.. wiem bo mam czytnik "no name" USB 2.0 za kilka złotych i o ile zgrywanie na kompa idzie szybko, o tyle wrzucanie czegokolwiek na niego to byłoby z 2h dla 2GB.. chodzi o elektronike
Może masz USB2.0 Full speed a nie HiSpeed. Taki drobny myk marketingowy. ;-)

Zmierzyłem i wyszło tak: 1.097 plików; 3,76GB (tyle się zmieściło)
Karta SanDisk Extreme III 4GB
Czytnik SanDisk MicroMate SDHC
zapis z dysku na kartę: 6'15''
odczyt z kart i zapis na dysk: 4'15''

Zbeniek  Dołączył: 12 Lut 2008
Oki dzięki wsystkim za odpowiedź. Ja zawsze wyciągam kartę i wkładam do czytnika ale czasem jest potrzeba użycia kabla więc zapytałem z ciekawości czy to tylko jednostkowe przypadki uszkodzenia gniazda i slotu. Jak widać to jednostki i nie ma się czego obawiaiać.
Jako ciekawostkę dodam że kolega do swojego K100 włożył tymczasowo kartę 2GB firmy TranScend, taka zwykła za 10 Euro. Muszę stwierdzić że przy zapisie i odczycie nie ma z nią problemów. Odnośnie czytników to mam Chiefteca i mogę go śmiało polecić.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Dodam jeszcze że przy transferze kablem wąskim gardłem wydaje się być kontroler pamięci w korpusie kasetki. Na karcie EMTECa 1 GB 60x z deklarowaną przez producenta przepustowością 9 MB/s odczyt i 7 MB/s zapis, wynik benchmarka ATTO wyniósł 5,6 MB/s odczyt i zaledwie 3,6 MB/s zapis. Karta dostaje skrzydeł dopiero po włożeniu do czytnika w laptopie.

Niestety ograniczenia te zdają się dotyczyć także zapisu przy robieniu zdjęć i zakup szybszej karty nie poprawia szybkostrzelności aparatu po zapełnieniu buforu, która utrzymuję się na niecałej 1,5 klatki/s.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Gwiazdor, jak wół na czytniku USB 2.0 z nowym logo. Odnośnie tego co piszesz nie istnieje USB2.0 Full speed, nomenklatura jest taka:
- USB 2.0 (inaczej High-speed)
- USB 1.1 (inaczej Full-speed)

podaje za stroną http://www.macobserver.co...3/06/23.5.shtml

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
piotr_luk napisał/a:

Nie wiecie czy taka karta będzie chodziła w Samsungu GX-1S (DS2) :?: Mam firmware 1.02, czyli najnowsze.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dagio napisał/a:
Gwiazdor, jak wół na czytniku USB 2.0 z nowym logo. Odnośnie tego co piszesz nie istnieje USB2.0 Full speed, nomenklatura jest taka:
- USB 2.0 (inaczej High-speed)
- USB 1.1 (inaczej Full-speed)

podaje za stroną http://www.macobserver.co...3/06/23.5.shtml

Masz racje. Ale spotkałem sie z oznaczeniem "USB 2.0 Full speed", i to nie raz. W praktyce oznacza to prędkość USB 1.1

Skocz do: