RockShock  Dołączył: 29 Kwi 2008
[RockShock] Czy Wy na to jak na lato?
Hej!
Od dwóch dni pstrykam nowym aparatem, wiec już słyszę Wasze westchnięcia "następny lamer". Niemniej jednak ograniczeń stażowych nie ma, więc pozwolę się oddać publicznej krytyce - wszelkie sugestie miło widziane! :)

Na początek mały trening hyperzooma - K10d | kitowy 18-55 | 2,5s | F=10

W sumie miałem kilka opcji, ale ta wyszła najlepiej - w sumie o ile doczytałem to nie wyszedł hyperzoom, bo widać dokładnie zarys budynku, a idealnie by chyba było żeby wszystko było rozmyte z wyjątkiem centralnego punktu (?) ale efekt wyszedł ciekawy, więc daję do oceny.
1.

A tutaj strzelona z ręki, bo akurat okazja się nadarzyła jak ludzie wychodzili po koncercie:
k10d | 18-55 | 1/2,5s |F=4,5| FL=18mm z włączoną stabilizacją, skadrowane w GIMPie i nieco wyprostowane, bo zauważyłem, że mam tendencję do krzywego focenia

2.

A teraz mnie zjedzcie ;)

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
RockShock napisał/a:
nie wyszedł hyperzoom, bo widać dokładnie zarys budynku, a idealnie by chyba było żeby wszystko było rozmyte z wyjątkiem centralnego punktu

Jak dla mnie to w tym centralnym punkcie brak czegoś co przykuje wzok, tematu. Poza tym efekt wyszedl całkiem nieźle, jakby swiatła ulicy wjeżdżały do budynku.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
1. fajny efekt, ale rzeczywiście brakuje tematu
2. fajna fotka, świetnie Ci się udało utrzymać ostrość w takim czasie, ale mi się zdaje, że masz tendencję do "krzywego wyrównywania zdjęć" :-P albo ja mam tendencję do "złej oceny linii poziomych".

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
2. A mogło być tak pięknie...

Hmm,

No a zasugerujcie proszę jak to poprawić: wlasnie dla sprawdzenia wziałem zdjęcie w prowadnice w GIMPie i marmurowy portal wejściowy do Opery który obramowuje samochód jest idealnie poziomy... Tam jest pochyły lekko teren, a auto stało tylnymi kołami na niskich podestach, pewnie to spowodowało to pochylenie.

Ale pytanie teraz jest takie: czy to da się poprawić? Czy w takich sytuacjach lepiej prostować do motywu przewodniego? Wyszedłem z założenia, że tło zajmuje więcej miejsca i jego krzywizna będzie rzucać się w oczy bardziej... tym bardziej że ten portal wejściowy to prostokąt...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
RockShock napisał/a:
Od dwóch dni pstrykam nowym aparatem

Każdy kiedyś zaczynał :-)

Zdjęcia są OK. Jak dla mnie trochę zbyt ciepła tonacja - ujęcie żółtego?, zimniejszy WB? - dodałoby dramtyzmu (może).

(numeruj zdjecia, bedzie łatwiej na przyszłosć)

1. tematem jest brak tematu - fajny efekt.
2. też jest OK - fotka auta wieczorem na tle opery - jest nastrój, jest ciekawe światło, jest pamiątkowa fotka :-)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
świetny pomysł na drugie

gdyby był statyw i ludzie jeszcze bardziej by się 'rozmyli' (pomijając parę innych drobiazgów) - miodzik

No to teraz mega dawka zdjęć sportowych - wiem, ze jest ich dużo, ale z 5000 wybrałem 24 najciekawsze, więc chyba nie najgorzej? ;-) Proszę o odczucia i sugestie techniczne. Wszystkie zdjęcia robione manualami - od MIR'a 20 do TAIR'a 3S 300mm i K10d, więc większość poszła do kosza z powodu braku ostrości ;-)

Cały zeszły tydzień miałem fotograficzną przygodą z lekką atletyką, gdyż w Bydgoszczy odbywały się Mistrzostwa Świata Juniorów i udało mi się zdobyć akredytację. 6 dni zróżnicowanej fotografii i mojej K10 stuknęło 10k zdjęć :)

No to lecimy:

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
RockShock napisał/a:
mojej K10 stuknęło 10k zdjęć

:roll:

Co to jest 1700 zdjec dziennie ;)

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
milo, kolega napisał, że zrobił 5000, więc stuknęło mu 10k bo już wcześniej miał 5k, a 833 dziennie to już tyle co nic ;) Mi najbardziej podoba się 11 ;)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
11. :D

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
25. jest w deche!!! :-) Gościa wciąga Sandman ze spidermana III... :-)

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
17. - jak to mówią: "w dechę" :)

Asahi
[Usunięty]
Dla mnie "w deche" nr. 6 ;-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Za ciasno kadrowane - w 20. panie za ułamek sekundy rozbiją się o krawędź zdjęcia. Nie tniemy ciała na pół - szkoda tego z 4.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
25, facet wyglada jakby został zaatakowany przez piaskowego rekina, super

maslot napisał/a:
Za ciasno kadrowane - w 20. panie za ułamek sekundy rozbiją się o krawędź zdjęcia. Nie tniemy ciała na pół - szkoda tego z 4.

Wiem, wszystkie "płotki" powinienem robić w poziomie, ale wówczas nie byłoby widać bieżni, albo ryzykowałem obcięciem głów. Niestety miałem tylko stałki, więc możliwość kadrowania zerowa (gdybym odszedł dalej to widać by było płot).

A co do 4. - hmm, celowo wszystko podzieliłem na pół, no ale jak widać odczucia mogą być różne ;-)

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Dla mnie wiekszosc jest zdecydowanie za ciemna. Troche posiedziec nad obrobka i bedzie swietnie.

Jesli zas chodzi o same ujecia, to znajdzie sie kilka bezcennych: szczegolnie numer 11 za nieprzecietna mine zawodnika i numer 6 za tanczaca w powietrzu pania. Cos pieknego!

No i brawa za wytrwalosc przy przebieraniu 5000 fotek :) O zrobieniu takiej masy zdjec nawet nie wspominam.

No ok, to teraz mała wprawka z fotografii koncertowej. Wszystkie foty z Low-Fi Festival 2008 w Bydgoszczy.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

robertpk  Dołączył: 11 Sie 2008
bezapelacyjnie 11 i 16 :) respect