sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kolejna prestizowa nagroda dla K10D
Tym razem europejskiej organizacji EISA (European Imaging and Sound Association). K10D otrzymał nagrodę dla najlepszego europejskiego aparatu roku 2007-2008 (“EISA European Camera of the Year 2007-2008”). To juz trzecia w tym roku nagroda dla kadyszki po TIPA (również europejska organizacja) i Camera Grand Prix 2007 (japońska) i biorąc pod uwagę innowacje - są one w pełni zasłużone.
http://www.pentax.co.jp/e...007/200770.html

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fanfary, konfetti, tłumy szaleją :mrgreen: :-B

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Z tej okazji wznoszę toast :-B !!

I oby tak dalej!

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Żeby tylko miało jakikolwiek wpływ na poziom sprzedaży i nastawienia dystrybutorów i sprzedawców w naszym kraju. Ale nie ma.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Żeby tylko miało jakikolwiek wpływ na poziom sprzedaży i nastawienia dystrybutorów i sprzedawców w naszym kraju. Ale nie ma.
A myślałeś, że Apollo zacznie sprzedawać więcej Pentaxa w kraju ? My się nie liczymy.
Poza tym nie rozumiem twojego postu. Zamiast się cieszyć, że ktoś wyróżnił Pentaxa, szukasz dziury w całym.

Cieszyć się cieszę, ale mam też wrażenie, że to radość dziecka z tego, że ma kolorowe sreberka po cukierkach. Bo co z tego (dla mnie) wyniknie, że Pentax dostał n-tą nagrodę? W ciągu ostatnich paru miesięcy dostał tych nagród chyba ze 4 czy 5 i co? Cena nadal nie spada, bo nie ma realnej konkurencji dla Apollo. Serwis w PL nie ulega polepszeniu. Nie ma Pentaxa na rynku realnie - gdzie nie wejdzesz - Nikon / Sony / Canon (ostatnio w takiej kolejności) o Pentaksie zapomnij. No to dlaczego mam skakać z radości? Będę się cieszył kiedy w ramach 'celebrowania sukcesu', Pentax rzuci na rynek tyle aparatów, by te mogły realnie u nas stanieć i stać się znów aparatami dla mas.

Grendel napisał/a:
bo nie ma realnej konkurencji dla Apollo
Wybacz, ale jaka ma być ? Przecież to dystrybutor. Przeważnie w jednym kraju jest jeden. Pozostali to sprzedawcy. A u nich jednak ceny są różne.
Grendel napisał/a:
Serwis w PL nie ulega polepszeniu
Przede wszystkim serwisu jako takiego nie ma :evil: .
Grendel napisał/a:
Nie ma Pentaxa na rynku realnie - gdzie nie wejdzesz - Nikon / Sony / Canon (ostatnio w takiej kolejności) o Pentaksie zapomnij
Nie rozumiem twojego żalu. Jeżeli uwazasz, że Pentax jest "be", to zmień system. Nie pisze tego złośliwie. Jeśli szlag by mnie trafiał na system, to bym go zmieniał.
Grendel napisał/a:
Pentax rzuci na rynek tyle aparatów, by te mogły realnie u nas stanieć i stać się znów aparatami dla mas.
Chyba rzucił, dawno nie widziałem tylu DSLR Pentaxa w sklepach. Są naprawdę w większych marketach elektronicznych( chyba najlepsze wyjście, tam wszyscy zaglądają). Problemem są tylko akcesoria i szkła.

argawen napisał/a:
Nie rozumiem twojego żalu. Jeżeli uwazasz, że Pentax jest "be", to zmień system. Nie pisze tego złośliwie. Jeśli szlag by mnie trafiał na system, to bym go zmieniał.

Nie system mnie wnerwia, tylko obecna sytuacja, która trochę przypomina świat Amigi (o której rozmawialiśmy w innym miejscu). Wszyscy się cieszą że mają taki zarąbisty sprzęt i są tacy elitarni, ale jakoś tak świat sobie obszedł Amigę boczkiem i poszedł do przodu, a Amiga została, dalej powiewając flagą elitarności, ale do pustych ławek widowni. Mam wrażenie, że nikt nie przejmuje się faktem iż realnie Pentax nie istnieje (marketingowo w naszej części Europy), że mimo rozlicznych nagród i obiektywnych zalet nagradzanego aparatu i systemu, nie promuje się go. Czy Apollo to tylko hurtownia marchewki, czy rzeczywisty "przedstawiciel" marki i producenta Pentax? Bo mam wrażenie, że więcej dla promocji marki robią prywatni użytkownicy i handlarze na Allegro, niż "przedstawiciel"

argawen napisał/a:
Chyba rzucił, dawno nie widziałem tylu DSLR Pentaxa w sklepach. Są naprawdę w większych marketach elektronicznych( chyba najlepsze wyjście, tam wszyscy zaglądają). Problemem są tylko akcesoria i szkła.

No, tyle tego jest, że aż się zachłysnąłem. Na K10d w zabrzańskim MM czekałem jakieś pół roku, jak nie więcej, by w końcu dostać go w swoje łapy i pomacać... Cała 1 sztuka przyszła(i taka jest stała polityka z tego co mi powiedziano). Podobnie z k100d. K100d to jeszcze w paru innych sklepach się pojawia (euroagd, saturn itd.), ale są to pojedyncze sztuki i nikt tego poważnie nie traktuje. Alejkę dalej w zabrzańskim M1, Fotojoker agresywnie promuje nikona i sony, bo ma w tym interes.

O dostępie do osprzętu i obiektywów to już w ogóle szkoda gadać... Gdyby nie internet, w ogóle można by sobie ten system odpuścić.
[/quote]

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Czy Apollo to tylko hurtownia marchewki,
- prawie......lektryczno elektronicznych popierdulek...pentax jest tam w przegrodce.....ine p***** do ew. sprzedania...

Grendel napisał/a:
Mam wrażenie, że nikt nie przejmuje się faktem iż realnie Pentax nie istnieje (marketingowo w naszej części Europy)
Z tym się zgadzam, ale ta częśś Europy nie liczy się chyba dla żadnej z firm. Moim zdaniem Pentax po prostu nie spodziewał się takiego zainteresowania. W USA przecież można dostać wszystko( to jest najwazniejszy rynek). Najwidoczniej inne firmy( Nikon, Canon itd.) maja większy potencjał produkcyjny. Dlatego moga zaopatrzyć cały świat, w tym także nasz ubogi region. Nie bronię Pentaxa, po prostu pogodziłem się z taką polityką "naszej" firmy
Grendel napisał/a:
Czy Apollo to tylko hurtownia marchewki, czy rzeczywisty "przedstawiciel" marki i producenta Pentax?
Bo to nie jest przedstawiciel z prawdziwego zdarzenia. Sprzedają wiele innych produktów. Dopóki nie będzie Pentax Polska, nic się nie zmieni.
Grendel napisał/a:
No, tyle tego jest, że aż się zachłysnąłem. Na K10d w zabrzańskim MM czekałem jakieś pół roku, jak nie więcej, by w końcu dostać go w swoje łapy i pomacać...
Dziwne. W Warszawie K100D i K10D jest w każdym markecie. Poza tym, można kupić Pentaxa w sieci.
Grendel napisał/a:
Fotojoker agresywnie promuje nikona i sony, bo ma w tym interes.
Oczywiście, inaczej by tego nie robił. Pewnie mają szkolenia w atrakcyjnych miejscach prowadzonych przez wyżej wymienione firmy itp. Ale jak pisałem, to są przedstawicielstwa z prawdziwego zdarzenia.
Grendel napisał/a:
Nie system mnie wnerwia, tylko obecna sytuacja, która trochę przypomina świat Amigi
Dlatego należy przejść na inny system. Swego czasu myślałem o tym, ale jakoś udało mi się przemóc :-) .

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
pentax jest tam w przegrodce.....ine p***** do ew. sprzedania...

Inne Pentaxy do ew. sprzedania? :-D :-D :-D

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Zawsze mówiłem, że Pentax nie jest dla każdego.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Kurcze, od razu mój aparat wypluwa lepsze fotki

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
A czy tych nagród nie przyznali dlatego,że nie było innych luster godnych uwagi? :evilsmile: Pamietam,jak bodaj w 1995 taka sama nagrodę zdobył pentax Z1p-miałem wrażenie,że dlatego,iz wcześniej nagrodzili nikona F 90x,canona Eosa 5 i juz nie mieli chwilowo innych pretendentów. :evilsmile: Nie ukrywam,ze cieszy mnie ta informacja.

MarWoj, - troszke tak.... ale... jezeli wezmiesz pod uwage jakie K10D ma fjuczery.... :evilsmile:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
A co sadzicie o tym:
Nagrody EISA 2007-2008:
Europejski aparat profesjonalny: Canon EOS-1D Mark III
oraz
Canon wstrzymuje produkcję EOS 1D Mark III

Dla mnie jednak ta EISA to takie "produkt roku w Tesco" skoro daja nagrode bublowi.
To ze Mark nie ma konkurencji to inna sprawa.

ttb, - wiesz troche przesadziles....canon jest swietna maszynka ... a ze trafil im sie blad w konstrukcji... :roll: przypomnij sobie jak jest z autami..... ilez dostajemy informacji ze "partia wyprodukowana od..... do.... musi miec wymienione......"

Co z nagroda za produkt jako taki (jego mozliwosci) nie ma nic wspolnego

Sąsiad  Dołączył: 26 Sie 2007
Takie informacje utwierdzają mnie, że mam dobry aparat... :mrgreen:

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Witam! wszystkich "opentanych" po obejrzeniu tego sznurka opentalo mnie!!!!!!!!
http://www.digital.pentax...d/gp/index.html
Ktos to macal,wachal,lizal..?? :lol:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
ojek, witaj, przeszukaj forum, było, minęło. Nawet można to kupić w kraju.

Skocz do: