Markus1985  Dołączył: 19 Lut 2009
Teoretyczny projekt obiektywu...
Witam Serdecznie

Nie wiedziałem gdzie temacik umieścić więc umieściłem tutaj. :-)

Mam drobny kłopot :-)

Otóż mam taki przedmiot na uczelni co się zwie "Budowa aparatury optycznej"

I żeby wykładowca nie miał zbytnio dużo pracy to zadaje projekty teoretyczne (całe szczęście) jakiegoś urządzenia optycznego lub akcesorium do jakiegoś urządzenia.

Mnie się trafiło: Projekt obiektywu do aparatu cyfrowego (nie wiem czy mam się cieszyć czy płakać ale to lepsze niż projekt akceleratora do spektroskopu Ramana :-) )

Ale cóż - do sedna przejdźmy - czy znacie może strony www lub posiadacie jakieś "dane techniczne" soczewek stosowanych w obiektywach różnego typu, obudowy, rys. konstrukcyjne i różne takie rzeczy które byłyby mi pomocne w moim projekcie.

Moim Zadaniem jest tylko przygotować formie papierowej(lub w PDF) część teoretyczną z obliczeniami ogniskowych, odległość mocowania poszczególnych soczewek itp. oraz wykonanie rys. technicznego (Dzięki twórcą Autocada) :-)

(Pisałem już do producentów obiektywów ale chyba się na mnie obrazili lub to jest po prostu TAJEMNICA firmy) :-)

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Gdzieś na którymś z forów fotograficznych ktoś zamieścił linki do programów do projektowania układów optycznych. Była dostępna wersja demo pozwalająca na obliczenia dla max. kilku soczewek.
Niestety nie pamiętam gdzie to było, albo u nas, albo na optycznych. Ewentualnie na forum Canona lub Nikona, ale raczej nie.

Będę szukał :-)

A nie pamiętasz może nazwy (chociaż części) owego programu?

Pozdrawiam i Dzięki :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006

Bomba! Przyda mi się :-D

Możliwe że pozwoli drukować rysunki rozmieszczenia soczewek :-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Markus1985 napisał/a:
A nie pamiętasz może nazwy (chociaż części) owego programu?
Niestety nie :/, to wszystko co pamiętam.

Skocz do: