blanchet  Dołączyła: 20 Kwi 2007
ludzkie dusze istnieją :evilsmile:

fotopentax  Dołączył: 05 Wrz 2006
No jeśli już istnieją - to bratnie DUSZE

Pozdrawiam . Sławek

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
.... czy fakt niestwierdzenia czegoś przez dzisiejszą naukę jest jedynym i wystarczającym dowodem na to, że coś istnieje lub nieistnieje :?: :roll:
(żeby nie było - nie oczekuje pisanej odpowiedzi na to pytanie zwłaszcza z tym miejscu, bo z reguły niestety nie wychodzi z takich pytań i odpowiedzi na nie nic dobrego ... ot - tak tylko dla pomyślunku napisałem)

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Cytat
.... czy fakt niestwierdzenia czegoś przez dzisiejszą naukę jest jedynym i wystarczającym dowodem na to, że coś istnieje lub nieistnieje

Bardzo podobny tekst znalazłem w książce którą obecnie czytam.
Widocznie jest to dość powszechne stwierdzenie ;-)

Jak ktoś chce, niech sobie w duszę wierzy. Ja zabrałem głos z punktu widzenia bieżącej wiedzy naukowej. Tymczasem przenieśmy tą dyskusję do salek katechetycznych bo na forum Pentaxa , to cośkolwiek zeszliśmy trochę z tematu na manowce.

Pozdrawiam . Sławek

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
fotopentax napisał/a:
Jak ktoś chce, niech sobie w duszę wierzy. Ja zabrałem głos z punktu widzenia bieżącej wiedzy naukowej.

Wątpię, żeby kiedykolwiek nauka potrafiła udowodnić istnienie duszy, Boga, albo bogów. Na tym polega wiara - nie ma twardych dowodów. I nigdy nie będzie. A dyskusja o tym jest czysto akademicka.
Natomiast schodzenie na manowce na tym forum jest rzeczą tak normalną, jak spadanie liście na jesień. ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
To, że Bóg jest, nie kwestią wiary jest, a wiedzy. Po prawdzie także nauki.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jestesmy dorosli, traktujemy sie powaznie - nie starajmy sie wzajemnie przekonywac do rzeczy podstawowych.

fotopentax, Twoj komentarz byl zbedny i moze sie teraz przyczynic do rozwoju dyskusji, ktora i tak nie bedzie miala innego sensu, niz wymiana wszystkich mozliwych argumentow...

W swoim imieniu prosze Wszystkich - odpuscmy ten temat... :roll:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Popieram dana, aczkolwiek wolałam jego stary avatar ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
O, to dan! A ja już się zastanawiałem, co to za chłopiec piękny malowany nam przybył na forum :mrgreen:

[ Dodano: 2007-11-04, 21:32 ]
A co do tematu pobocznego - odpuśćmy jak najbardziej. Takie dyskusje to w ogólniaku dobre były.

Zależy od poziomu dysputy, bo przedmiot jej godny najtęższych umysłów. A i przez nie, niepomijany.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
ale jaja. a ja mam nawet tytuł z teologii :-P i chociaż zgadzam się, że temat nie jest z pomijalnych, to jednak opowiadam się za jego zaniechaniem w tym miejscu. nie po to chyba logowaliśmy się na forum pentax'a.
jak trzeba to bym się nawet nie obraził jakby kolorowi pozamiatali

Cytat
Popieram dana, aczkolwiek wolałam jego stary avatar

fajny avatar, jak najbardziej na ten listopadowo-depresyjny czas :-P

Dusze
Dla dalszych dywagacji tematu dusz może coś z duchów. Zakładam temat Duchy , Dusze i inne zjawiska paranormalne

Pozdrawiam . Sławek

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
To, że Bóg jest, nie kwestią wiary jest, a wiedzy. Po prawdzie także nauki.

Ouuuuuu, riiiillliiii?

Rili. Chociaż osobiście jestem niewierzący.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wierze, że bóg jest.

Teraz zaprzecz.

jak ładnie, dziś niedziela i takie teologiczno-ontologiczne tematy.... :evilsmile:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
alkos napisał/a:
Wierze, że bóg jest.

Teraz zaprzecz.

dan napisał/a:
Jestesmy dorosli, traktujemy sie powaznie - nie starajmy sie wzajemnie przekonywac do rzeczy podstawowych.

Bo Wam grabki pozabieram :evilsmile: Zresztą - jak chcecie...

bEEf napisał/a:
Bo Wam grabki pozabieram
:lol:

Skocz do: