pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
zasilanie z gniazdka 240V
Witam.
Mam zasilacz 6V 2A, który z powodzeniem używałem ze starym Fuji S602Z. Podłączyłem go do K110D i efekt taki, że przy robieniu zdjęcia zawiesza się lustro. Wiem, że na wejściu wymagane jest napięcie 6,5V, ale przy użyciu akumulatorków dostarczam jedynie 1,2Vx4 napięcia (4,8V), więc dużo mniej niż z zasilacza AC/DC.
Czy ktoś ma takie problemy, czy może z powodzeniem używa zasilaczy 6V?

Mam przejściówkę do tego zasilacza - sciąłem końcówkę i zamontowałem dużego Jacka od słuchawek i w sumie mam ok. 3 metrów kabla. Może w tym tkwi problem??? Nie chcę odcinać końcówek i przerabiać, bo zasilacza używam jeszcze do mojego starego Fuji i do napędu RA do statywu paralaktycznego, tak więc uniwersalnośc wtyczki jack bardzo mi odpowiada.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Podejrzewam, że wymagane może być jednak 6,5V ze względu na wbudowany stabilizator napięcia i/lub diody zabezpieczające przed niewłaściwą polaryzacją napięcia.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Co to za zasilacz? Jakie jest rzeczywiste napięcie przy obciążeniu 2A? Jeżeli jest to niefirmowy zasilacz, to spadek napięcia przy poborze prądu 2A może być za duży dla stabilizatora w aparacie (o ile takowy w ogóle jest w aparacie). Ponadto 2A może być za mało, bo przy podnoszeniu lustra chwilowe zapotrzebowanie aparatu na moc może przekraczać możliwości tego zasilacza.
Fuji S602Z ma dużo mniejsze zapotrzebowanie na prąd.

Pozdrawiam
Marucha

Skocz do: