Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Płynne soczewki
Idzie nowe..

ciekawe czy dojdzie :-P

http://www.fotografuj.pl/...oczewek/id/1550

Czyżby zbliżała się rewolucja? Pożyjemy zobaczymy :mrgreen:

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Czytałem... czytałem...
I powiem że bardzo ciekawie się zapowiada :)
Tylko jakie były by koszta produkcji, oraz ile prądy by "brało" :)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Właściwie, to było już o tym na Forum.
Analogiczne wydanie tej technologii nazywa się FluidFocus, od paru lat pracuje nad nim Philips.

A tutaj bardzo ciekawy filmik z labolatoriów badawczo-rozwojowych Philipsa.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Pomysł ciekawy - może trochę kojarzyć sie z wytwarzaniem soczewek asferycznych,przez nanoszenie żywic,zamiast szlifowania. A może zamiast oleju i fazy wodnej zastosowaliby jakies mało inwazyjne płyny dla żółądka ? Z takiego zooma 2,8/100-400 juz dałoby sie ...napic. :-D Potem wystarczy tylko zalac odpowiedni płyn np. z wyciągiem chmielowym i gotowe.Można od razu na focenie. ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Znowu by marudzili na żółte soczewki :-P

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Te soczewki soczewki to chyba małe będę. Śmiem wątpić, żeby się nadawały do naszych kochanych lustrzanek :roll: .

Dokładnie, Stachu, przede wszystkim pracują nad nimi właśnie po to, aby zminimalizować rozmiary. Dzięki zmianie zakrzywienia takiej soczewki, będzie można uzyskać za pomocą jednej to samo, co dziś za pomocą zespołu.

Najpewniej znajdzie to zastosowanie w telefonach komórkowych i tego typu sprzętach, choć kto wie...

A, dla zainteresowanych, pochwalę się projektem dla Nokii, który zrobiłem. Wymyśliłem, żeby taki układ optyczny na FluidFocus zamontować w etui na okulary - co umożliwi starszym (i słabowidzącym) ludziom powiększanie niewidocznych obiektów (za bliskich, lub zbyt odległych). Tu można popatrzeć. Nawet się podobało.

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Samp, w oparciu o tę technologię kilka lat temu na starym Discovery (dobre chyba 6-8 lat temu) był o tym program, potem w Świecie nauki o tym pisali. Skupiono się wtedy na okularach dla.. krajów trzeciego świata, że różne organizacje sfinansują produkcję takich okularów by edukacja się rozwijała etc. Ale tak kosmicznie wyglądały oprawki (okrągłe i grube, czarne i pełne jakichś śrubek), że jak widać pomysł spalił na panewce. Pomysł nie jest zły, kwestia jak uda się to spakować do małych rozmiarów, zniwelować ryzyko przecieków tudzież pęcherzyków (nie będzie grzyba tylko pęcherzyki ;-) ), no i produkcja takiego czegoś de facto zależy od obecnych producentów szkieł, bo nowemu producentowi ciężko byłoby wejść na rynek.

mkdexter, to być może to, o czym mówisz (hehe, przydaje się gromadzenie dziwacznych linków :-P . Choć to technologia za droga i za skomplikowana jak na trzeci świat, tam znacznie lepiej sprawdza się najbardziej prymitywne rozwiązanie, czyli okulary ajurwedyjskie

mkdexter napisał/a:
nie będzie grzyba tylko pęcherzyki

a może to dopiero będą rasowe pleśniaki!

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Samp, jak o tym trąbili kiedyś, to głównym atutem były niskie koszty.. widocznie pominęli coś w kosztorysach ;-) Tych okularów ajurwedyjskich nie powstydziłby się nie jeden projektant :lol: a w tym pierwszym linku, to chyba dołożyli stabilizację do tych okularów. Ale poważnie, to co ja widziałem było na bazie kręgu - zapewne chodziło o równomierne rozprowadzenie płynu wewnątrz, zaś śrubki to okalające służyły do regulacji dioptrii, poprzez ściskanie lub rozszerzanie ścianek. Może uda mi się gdzieś to w necie znaleźć, ale to okulary dla frankensteina..

Poszukam, poszukam - ciekawe, ciekawe

McGregor  Dołączył: 19 Sty 2008
Te bryle to były okrągłe torebki z folii napełniane pod klienta odpowiednią ilością oleju sylikonowego . Klient wkładał rower na nos i mówił czy widzi dobrze . A olej zapodawali zwykłą strzykawką . Wygląd był kosmiczny bo to był prototyp zmajstrowany w garażu . Program zaś był cyklem opowiadającym o doli i niedoli domorosłych , garażowych , wynalazców i ich patentów.

Skocz do: