Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Pomóżcie!! potrzebuję wymówki na 24mm
Witam!!

Tego posta pisze stałko-maco-lubna część mojej psychiki :shock:

Właśnie niedawno się dowiedziałem, że dostanę około 280zł zwrotu-pitu, i naszła mnie chęć nabycia drogą kupna stałki 24mm f2.8, mam już jedną cosinę na allegro na oku, tylko ciągle mnie drażni sumienie, że niby mam w kicie tą ogniskową, że to tylko dwie działki różnicy.

Z drugiej strony przydało by się coś krótszego na streeta z wygodną hiperfokalną i jaśniejszego od kita (f4 przy 24mm), a przy tym w miarę szerokiego do pomieszczeń.

Stąd moja prośba i zarazem pytanie, co jeszcze zyskuję oprócz odrobiny światła i perwersyjnej przyjemności z macania kolejnej stałki? Prawdopodobnie lepszą optykę ale przecież bywa różnie. Proszę przekonajcie moją rozsądną część (która trzyma kasę) bo pozostała już jest przekonana :evilsmile:

Pozdrawiam ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ale przekonać do czego? Do kupowania, czy niekupowania?

Do kupowania oczywiście!! (^_^)- :-B

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Eldred, kup. Ale tylko w zestawie z aparatem analogowym. Wtedy 24mm to są dopiero "prawdziwe" 24mm. :evilsmile:
Ech, aż mi się szkoda zrobiło, że swoją dwudziestkeczwórkę sprzedałem :cry:

matb, eh.. nie pomogłeś mi za bardzo, dla mnie 24mm na cyfrze to już w miare szeroki kąt, wystarczający do pomieszczeń i w sam raz na ulicę, ale potrzebuję tylko jakiegoś argumentu zwiększającego wskaźnik "lepszości-od-kita" bo na razie jest pół na pół,

Kit ma AF i ma tą ogniskową, stałka jaśniejsza i nie ma AF
Kit większy i lżejszy, stałka mniejsza lecz cięższa,
Kit możliwe że słabszy optycznie, ale stałka to tylko zoom nożny.

Chcę kupić to 24mm ale boje się, że będę tego żałować a nie chcę kupować szkieł które będą tylko stały na półce i upiększały wystrój wnętrza, tak jak co niektórzy mają ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
No to Ci powiem tak. Do streeta to przecież i tak robić wypada na hiperfokalnej, a więc sporo przymknąć szkło. Czyli czy ma jasność F4, czy 1,7 to wszystko jedno, skoro masz ustawione na F11, nie?
A w pomieszczeniach to i tak F2,8 będzie częstokroć za ciemno.
Za to jakby tak podpiąć taką stałkę do analoga, slajd załadować i na karjobraz się zaczaić :evilsmile:

eh... ok matb zakup mesuperka w przyszłości (o czym myślę od czasu do czasu) to duży plus na korzyść stałeczki :-D

Ale na razie nie planuje tego robić więc spytam tylko czy ktoś miał jakąś styczność z tym szkiełkiem? Cosina MC Macro 24mm 1:2.8 PK-A/R (na allegro właśnie stoi po 269zł +10zł przesyłki)

Chyba liczyłem na głosy typu "kup bo to stałka" albo coś w tym stylu, no dalej moi kochani szklani zboczeńcy już prawie się zdecydowałem :-P

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Eldred, to ja Ci powiem, że do cyfry bym sobie 24 nie kupiła ;-)

Ale do analoga... mmmm....

Popieram matb - jak nie masz, to kup w zestawie z jakimś sympatycznym body :-)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Eldred napisał/a:
dostanę około 280zł zwrotu-pitu

Kup, bo za dlugo czekac do nastepnego zwrotu-pitu :evilsmile:

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
Hm, jeśli to jest ta Cosina z którą miałem do czynienia, to mechanicznie była przyzwoita, choć już częściowo plastikowa, natomiast optycznie - dobra jeśli nie stosować pod światło. Moim zdaniem jej powłoki nie zasługiwały na dumne oznaczenie MC jakie nosiły. Subiektywnie było tylko minimalnie lepiej niż w wypadku powłok na szkłach wyprodukowanych w DDR. Dodam tylko, że fotografowałem nią dobrych kilka lat temu na slajdach i negatywach, z cyfrą i tym szkłem nie miałem do czynienia.
Nie wiem tylko czy Cosina nie miała kilku różnych konstrukcji o tych samej ogniskowej.... Ta z którą się zetknąłem była sprzedawana w końcu lat 90 i na początku tego wieku jako nowa.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Kupuj :) jak Ci się nie spodoba, zawsze taką stałkę komuś odsprzedasz, w najgorszym razie z niewielką stratą.. Ostrość będziesz miał zawsze lepszą niż w kicie. A 2 działki różnicy - to ładniejszy bokeh i lepsze światło... 24mm daje zgrabne 36mm - w sam raz na miasto.. ustawiasz hiperfokalną i cykasz bez ustawiania ostrości. Tylko bym się rozejrzał za szkłem z pozycją A - dla mnie to duża wygoda.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
to ja Ci powiem, że do cyfry bym sobie 24 nie kupiła

a czemuż to?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
a czemuż to?

Bo nie widze takiej potrzeby :-)

Mam kita - wystarczy mi.
Kit ma AF - cyfra kiepściutki wizjer - manualne ostrzenie przy moim wzroku, to trochę mało wygodne.

Ale czarny MX z 24 - :-P

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
manualne ostrzenie przy moim wzroku, to trochę mało wygodne.

no to tak ja u mnie dlatego:
rbucz napisał/a:
ustawiasz hiperfokalną i cykasz bez ustawiania ostrości.

:-P .. ii tak też robie przy MXie ;-)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
A oto jeden z powodów, dla których ja nie oparłem się pokusie posiadania 24mm:

Ale to na analogu robione chyba?

aha.. chciałem dodać, że niedługo montuję matówkę z mikrorastrem i klinem, i mam wizjer powiększający także nie jest tak źle z manualnym ostrzeniem u mnie.

(hmmm a jak mi sie nie spodoba, to sprzedam 24mm i 50mm i kupię 50mm z AF, hmm to do mnie przemawia :-> )

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Tak, na analogu. W Twoim, cyfrowym przypadku pomyślałbym o Zenitarze 16mm.

zenitar odpada, za szeroki, i fiszaj..
24mm to u mnie odpowiednik 35mm czyli w sam raz.
No nic pomyślę w długi weekend i zobaczymy, a może do czesia wreszcie przyjadą gripy i problem rozwiąże się sam ;-)

BTW coraz bardziej kocham to forum, co ja bym robił jakbym jakąś sonolte kupił, chyba zdjęcia.. :shock:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
co ja bym robił jakbym jakąś sonolte kupił
Wynalazłbym Ci co najmniej jeszcze jedno zajęcie *) ;-)

*) obecnie chyba w odstawce :evilsmile:

hmmm spokojnie zorzyku w przyszłym tygodniu kupuję nowe struny i biorę się za wiosło, to że na youtubie się nic nie pojawia nowego (aczkolwiek niedługo będzie) to nie znaczy, że nie go używam.

Skocz do: