marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Obiektywy lustrzane w istDS - średnica obiektywu
Witam

Kto z Was używał rubinarów (500/6.3, 500/8) lub MTO w DS-ie? Interesuje mnie, który nie jest za duży, aby zamocować go do DS-a. Ze względów gabarytowo-wagowo-cenowych chyba tylko takie coś wchodzi w grę.

Pozdrawiam
Marucha

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
500/5,6 to ładny klocek jest. Miałem ZM 5CA 8/500 i ten jest dosyć cienki, podobnie jak Rubinar 500/8. Nie mam DS ale wydaje mi się, że te ciemniejsze wszystkie powinny sie zmieścić, bo ich średnica przy gwincie oscyluje w granicach 70mm. Tylko pomyśl jeszcze jaką jakość uzyskasz przy stosowaniu lustrzanych obiektywów made in CCCP :?: Zdaje mi się, że ktoś gdzieś kiedyś chwalił się, że można nawet Rubinara 5,6/500 podpiąć do body z wystającą obudową lampy- (chyba codziło a canona 350) przez najcieńszy pierścień pośredni od macro. Skoro można do canona, to pewnie i do Pentaxa. Obiektywy lustrzane (przynajmniej niektóre z nich) ostrza bowiem poza nieskończoność)
Pozdrawiam

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
ja uzywalem MTO 1000/10 z canonem (kolegi) 300d. jakosc wyraznie gorsza niz w analogu przez cropa. O ile w analogu robilem z powodzeniem tym ob. odbitki 20x30 w satysfakcjonujacej mnie jakosci co do ostrosci, to z cyfra 15x20 byly juz wyraznie slabe. Przyznam ze robilem jpg. Poza tym ostrosc ustawia sie raczej trudno, a trafic w ptaka to nawet bardzo trudno. Ja bym nie polecal takiego sprzetu. :-/

[ Dodano: 2006-05-15, 16:39 ]
zamocowac mozesz kazdy, z reki nie zrobisz nic chyba zadnym.
MTO wyglada na klocka a wazy tylko 2kg, 500/6,3 i 500/5,6 wazy podobnie, a 500/8 duzo mniej, ale jest slaby i b.ciemny.

bailly  Dołączył: 04 Wrz 2007
Cytat
Kto z Was używał rubinarów (500/6.3, 500/8) lub MTO w DS-ie? Interesuje mnie, który nie jest za duży, aby zamocować go do DS-a. Ze względów gabarytowo-wagowo-cenowych chyba tylko takie coś wchodzi w grę.
{uwaga administratorska: prosimy cytaty umieszczać w tagu do tego przeznaczonym}

Srednice szkiel -- wyjatkowo duze :(
na pentaksie moga byc problemy z lampa - ????
patrz link
http://www.rugift.com/pho...ous_cameras.htm

dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
W Giełdzie był ostatnio chyba 500/5.6 i sprzedawca pisał, że nie może dać sampli bo nie da rady podpiąć do DSa. Z powodu wystającego flesza właśnie.
o tutaj:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7240

Zbyszek  Dołączył: 19 Paź 2006
Ja mam 3M-5CA 8/500, cudo toto nie jest, ale za to małe, poręczne i niestety ciemne. Srednica moletowanego zakończenia od strony bagnetu to 83 mm. Porównaj sobie swoje wymiary i będziesz wiedział czy podejdzie, z 5,6 podejrzewam że byłby większy problem. Pozostaje pierścień jak pisze Marek. Zmiana zakresu ostrzenia jest prosta, sam musiałem to robić z racji grubości mocowania wziętego z uszkodzonej M-ki

http://www.fotosik.pl/pok...157f04e060.html
http://www.fotosik.pl/pok...60805b5499.html

[ Dodano: 2007-11-03, 17:21 ]
PS. gniazda statywowego też brak.

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
Podpinałem Rubinara 500/5.6 do DS-a, ale żeby to zrobić trzeba wpierw tego Rubinara przystosować. Ponieważ wystająca obudowa pryzmatu nie pozwala bezpośrednio zamocować obiektywu, trzeba zastosować pierścień pośredni (no i oczywiście redukcje M42 na bagnet), ale wtedy nie dałoby się ustawić nieskończoności i dlatego trzeba obiektyw "przerobić" żeby pierścieniem ostrości dało się przejechać położenie "nieskończoność". Można to zrobić bez większej filozofii nie naruszając przy tym układu optycznego obiektywu. Można też zastosować konwerter np. 2x ale wtedy many nie 500 a 1000 a przy kropie 1500 no i światło 11 nie mówiąc o spadku kontrastu, winietowaniu i mydleniu z tym, że nie musimy grzebać w obiektywie.

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
paj napisał/a:
Można też zastosować konwerter np. 2x ale wtedy many nie 500 a 1000 a przy kropie 1500 no i światło 11 nie mówiąc o spadku kontrastu, winietowaniu i mydleniu z tym, że nie musimy grzebać w obiektywie.

ja zrobilem to samo z MTO 1000/10 - efekt odpowiednio gorszy; operacja fotograficznie bezsensowna. Za to mialem "zoom optyczny" 111krotny ;)

Skocz do: