K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280
Slava napisał/a:Witam!
Postanowiłem wrzucic kamyczek do ogródka Sony Widzieliście test tego sławnego odkurzacza?
http://www.ephotozine.com...cfm?test_id=468
Dla nieznających języka -trzeba odszukać "zakurzone" zdjęcia i najechać na nie myszką aby zobaczyć rezultat po odkurzeniu. Lewe zdjęcie pokazuje rezultat po pięciu próbach a prawe po pięciu próbach, odczekaniu doby przy wyciągniętych beteriach i kolejnych pięciu próbach. A dla ścisłości to zobaczy się brak efektu Coś mi się widzi, że to chyba tylko taki "chłyt matetindody". Wolę już przedmuchiwanie gruszką.
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Pozdrawiam
Mariusz
Moje zdjęcia [plfoto]
----------------------
K100D, Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC, DA 18-55/3.5-5.6, FA 28-70/4, FA 50/1.7, F 80-200/4.7-5.6, M 50/1.7, M 135/3.5
Slava napisał/a:Witam!
Postanowiłem wrzucic kamyczek do ogródka Sony Widzieliście test tego sławnego odkurzacza?
http://www.ephotozine.com...cfm?test_id=468
Dla nieznających języka -trzeba odszukać "zakurzone" zdjęcia i najechać na nie myszką aby zobaczyć rezultat po odkurzeniu. Lewe zdjęcie pokazuje rezultat po pięciu próbach a prawe po pięciu próbach, odczekaniu doby przy wyciągniętych beteriach i kolejnych pięciu próbach. A dla ścisłości to zobaczy się brak efektu Coś mi się widzi, że to chyba tylko taki "chłyt matetindody". Wolę już przedmuchiwanie gruszką.
PZ1, KX i kupa szkieł
Pozdrawiam
Mariusz
Moje zdjęcia [plfoto]
----------------------
K100D, Sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC, DA 18-55/3.5-5.6, FA 28-70/4, FA 50/1.7, F 80-200/4.7-5.6, M 50/1.7, M 135/3.5
NaiR napisał/a:wystarczy wyjechac za miasto, polna droga, nagly wiatr przy zmianie szkla i w 4 s ma się jeszcze wiecej niz na tej stronie
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
NaiR napisał/a:To prawda, że porównanie jest nierówne ze względu na róznice w sensorach, ale :
1. te 10 mln nie daje ogromnej przewagi nad 6 mln w odbitkach, ...no można wywoływać A3 bez interpolacji - zgoda
2. Różnice w zaszumieniu będzie od razu widać na odbitce, nawet po odszumieniu - utrata szczegółów.
Poza tym to zgoda, że problem z kurzem na matrycy trudno będzie rozwiązać - myślę że najlepsza metoda to po prostu manualne czyszczenie, a producenci muszą zminimalizować ryzyko uszkodzenia matrycy podczas takiego rękoczynu produkując mniej wrażliwe na czynniki mechaniczne matryce. Inną możliwością jest wbudowanie mechanizmu, który odcina szczelnie matrycę w momencie gdy odpinane jest szkło.
Sorry za offtopic.
NaiR napisał/a:To prawda, że porównanie jest nierówne ze względu na róznice w sensorach, ale :
1. te 10 mln nie daje ogromnej przewagi nad 6 mln w odbitkach, ...no można wywoływać A3 bez interpolacji - zgoda
2. Różnice w zaszumieniu będzie od razu widać na odbitce, nawet po odszumieniu - utrata szczegółów.
Poza tym to zgoda, że problem z kurzem na matrycy trudno będzie rozwiązać - myślę że najlepsza metoda to po prostu manualne czyszczenie, a producenci muszą zminimalizować ryzyko uszkodzenia matrycy podczas takiego rękoczynu produkując mniej wrażliwe na czynniki mechaniczne matryce. Inną możliwością jest wbudowanie mechanizmu, który odcina szczelnie matrycę w momencie gdy odpinane jest szkło.
Sorry za offtopic.
Sorry za offtopic.
Sorry za offtopic.
PZ1, KX i kupa szkieł
Alek napisał/a:Tzn sadze ze jednak na wiekszych daje, jak np robis zna wystawe itd Inna sprawa szumy wiec jak się okaze ze i w N i P dla nawet ASA 800 szumy sa spore to w zasadzie dzis jest kicha z wyborem sprzetu cyfr. FF na spore probemy z szerokim katem i robiac krajobraz tzreba się liczyc z kadrowaniem co powoduje ze uyzkujemy APS dla APS trzeba miec szerokie katy i w zasadzie poza 13mln szumy moga byc spore dla ASA 400, inna sprawa ze fotografujac krajobraz pza 100 nie wychodze wiec wile miec szymu dla 800 ale jak najwiecej pixeli do wydrukow A3+ a jak bedxzie SR to tym bardziej w zasadzie nei wiem czy zrobilem wiecej niz 5 filmow/slajdow ponad 100 ASA...
Pozdrawiam
Mariusz
Moje zdjęcia [plfoto]
----------------------
NaiR napisał/a:Pewnie APSC będą na 2-3 lata takim sprzętem bardzo amatorskim,
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
LX + K50/1,4
GALERIA I - SPINNERSLIFE
GALERIA II - SPINNERSTRAP
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
NaiR napisał/a:Poza tym to zgoda, że problem z kurzem na matrycy trudno będzie rozwiązać - myślę że najlepsza metoda to po prostu manualne czyszczenie, a producenci muszą zminimalizować ryzyko uszkodzenia matrycy podczas takiego rękoczynu produkując mniej wrażliwe na czynniki mechaniczne matryce. Inną możliwością jest wbudowanie mechanizmu, który odcina szczelnie matrycę w momencie gdy odpinane jest szkło.
ME Super, LX, K10D + trochę szkła