NaCoMiTo  Dołączył: 01 Gru 2007
Pentax K bez stykow i aktywny spust
Mam obiektyw z serii K (bez stykow). Obiektyw nie ma pozycji A (zatem przelacznika na M tez nie ma) , ma pierscien ostrosci , pierscien przyslony i tyle. Przy slabym swietle zdarza sie ze nie moge zrobic zdjecia poniewaz spust migawki jest aktywny wylacznie kiedy aparat uchwyci potwierdzenie ostrosci. (przynajmniej tak mi sie wydaje ze ) Zdjcia robie w trybie M , mam w menu wlaczona opcje potrzebna dla obiektywow bez poz.A Czy da sie w ogole wykonac zdjecie bez potwierdzenia ostrosci takim obiektywem? Nie jestem pewien ale kiedy korzystalem z pozyczonego obiektywu manualnego (M42 z przejsciowka) moglem pstrykac bez potwierdzenia ostrosci.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
NaCoMiTo, witaj, instrukcję aparatu czytaj.

NaCoMiTo  Dołączył: 01 Gru 2007
tref napisał/a:
NaCoMiTo, witaj, instrukcję aparatu czytaj.

ok, juz sie stosuje!
witam i pozdrawiam :)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
AF wyłącz...wtedy wyłączasz pułapkę ostrości(to co teraz występuje) w m42 pewnie miałeś dupkę niełączącą styków

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Możesz to wykorzystać przy robieniu zdjęć płochliwych ptaków. Ustawiasz gdzies w krzaczorach aparat na statywie. Przy zalożonym obiektywie bez styków włączasz AF, blokujesz spust migawki. Przynętę wieszasz na jakimś patyku, ostrość na ten patyk (ale tak by patyk nie wchodził w strfę gdzie aparat mierzy ostrość) i idzisz sobie do domu :-) Oczywiście wcześniej ubezpieczasz sprzęt na wypadek kradzieży :-/

[ Dodano: 2007-12-06, 11:57 ]
A skoro temet pułapki ostrości poruszony to nasuwa mi się takie pytanie: Ile wytrzymają baterie CR2 w MZ5n gdy aparat jest w takim stanie? Tak na chłopski rozum to pobór energii nie jest raczej wielki.... a może się mylę....

Skocz do: