mike  Dołączył: 01 Gru 2007
proste pytanie
przepraszam , ale jestem ciekawy świata, ale mam jedno banalne pytanie:

Mam matrycę 10mpx, ustawiam w aparacie 6mpx - Co się dzieje z tymi pozostałymi 4mpx ? - są włączone ? następuję jakaś magiczna interpolacja (ekstrapolacja) ? Czy może są wyłączone i nie biorą wcale udziału w odbiorze sygnału ??

pzd

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
na chłopski rozum są włączone (bo nie da się wyłączyć poszczególnych pikseli), tylko soft zapisuje fotę w takiej a nie innej rozdzielczości

a ha czyli
matryca zawsze ma np 10mpx i taki sygnał wysyła dalej . Po drodze soft zamienia to na np 6 mpx.
Czyli:
idąc tym tokiem rozumowania:
Max rozdz z k100 (6mpx) to nie to samo co 6mpx z k10 (po zmniejszeniu rozdz), tak?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mike napisał/a:
Max rozdz z k100 (6mpx) to nie to samo co 6mpx z k10 (po zmniejszeniu rozdz), tak?

Tak - w K100 6mpx jest bezpośrednio z matrycy a z K10 6mpx jest po interpolacji z matrycy 10mpx

no dobrze , a czy to przeklada się jakoś na obraz i jego jakość (pełne z matrycy ,a po zmniejszeniu softem )

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mike napisał/a:
no dobrze , a czy to przeklada się jakoś na obraz i jego jakość (pełne z matrycy ,a po zmniejszeniu softem )

tak,

10mpx zjechane w dół do 6mpx jest lepsze jakościowo niż 6mpx z k100d.
a czy da się to zauważyć gołym okiem?
nie wiem.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zacznijmy od tego, że zarówno 6MPx jak i 10MPXl jest interpolowane ze względu na Bayerowską budowę matrycy.
To, czy 10->6 jest lepsze od 6 moim zdaniem bardzo dyskusyjne - w końcu mamy tu podwóją interpolację. Ale czy to będzie zauważalne?

Michu napisał/a:
Zacznijmy od tego, że zarówno 6MPx jak i 10MPXl jest interpolowane ze względu na Bayerowską budowę matrycy.
To, czy 10->6 jest lepsze od 6 moim zdaniem bardzo dyskusyjne - w końcu mamy tu podwóją interpolację. Ale czy to będzie zauważalne?

wg fachmanów z pl.rec.foto czyli Janko Muzykanta różnica jest bardzo duża i zauważalna na plus na rzecz interpolacji w dół właśnie.

no to mam kolejny argument przemawiający za kupnem K10 dla mnie - hobbysty

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Idźmy dalej: a jest możliwe zmniejszenie szumów przez "zjechanie" z rozdzielczością w aparacie?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
mike napisał/a:

IMHO wątpliwy argument.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Michu napisał/a:

Też mi się zdaje.

[ Dodano: 2007-12-01, 15:48 ]
Kiwak napisał/a:
Idźmy dalej: a jest możliwe zmniejszenie szumów przez "zjechanie" z rozdzielczością w aparacie?

Tak.

[ Dodano: 2007-12-01, 15:51 ]
mike napisał/a:

No nie za bardzo, ja zwykle binuję piksele z K100D 2 albo i 4krotnie...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Podzielam opinię lipalipskiego. Lepiej jednak kupić K10D z zupełnie innych powodów:
- obsługa nowych obiektywów z własnym napędem (K100D Super też już to ma)
- szczelna obudowa, co w szczególności w połączeniu ze szczelnym obiektywem (ile już takich jest do kupienia) pozwala na spokojne focenie gdy pada kapuśniaczek, albo ulewa ;)
- więcej opcji do przestawiania na korpusie - szybko zmienisz ustawienia zamiast wybierać się w podróż po MENU. Moim zdaniem najbardziej istotne w przypadku RAW dla amatora. Ja najczęściej fotografuję w JPG. Jednak często zdarza się, że z różnych powodów chcę zrobić 1, 2 zdjęcia w RAW. No i wtedy czeka mnie krótka, ale jednak kłopotliwa przeprawa przez menu.
- opcja wyboru odpowiedniego ISO do zadanych parametrów: przysłona i czas

Użytkownicy K10D pewnie jeszcze trochę dodadzą. Ja mam K110D.

K10D wygrywa za ergonomię. po prostu obsługujesz bez odrywania od oka na luzie wszystko
(prócz kompensacji lampy,ale tego się nie robi notorycznie)

zaraz zaraz, koledzy i koleżanki - dyskusja idzie w złym kierunku. popatrzcie na pierwsze posty

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
mike, widziałem pierwsze posty. Ale założę się, że na zdjęciu nie zobaczysz żadnej różnicy, a na wydruku już na pewno. A za kupnem k10 dla hobbysty raczej przemawia wizjer i ergonomia niż niedostrzegalne różnice w jakości fotek.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja mysle podobnie jak lipalipski, z tym, że ja nigdy nie byłem żadnym szumofobem, onanistą sprzetowym itd. Nie oglądam fot pod powiekszeniem 100% bo... sam nie wiem. poprostu. Dlaczego wziąłem k10d. Bo bajecznie mi się ja trzyma w łapce i ekstra obsługuje. A tak już wracająć. Szumy podobno w k100d są mniejsze ze względu na wiekszy rozmiar fizyczny pojedynczego piksela a co za tym idzie foty z k10d zmniejszane z 10->6 mogą dać podobny szum. Pamiętaj że to nie dogmaty, tylko moje chłopsko rozumowe filozofowanie.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
tak,

10mpx zjechane w dół do 6mpx jest lepsze jakościowo niż 6mpx z k100d.
a czy da się to zauważyć gołym okiem?
nie wiem.

No, no...a to ciekawostka. Robiłem zdjęcia zarówno kasetką jak i kadyszką i zauważyłem większe szumy w k10D - co normalne - więcej pixeli upakowanych na tej samej powierzchni...to znaczy, że "po zjechaniu" w K10D z 10mpix do 6 mpix będą mniejsze szumy niż w K100d na 6mpix???

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Marcinicus, włąsnie o tym pisałem w moim ostatnim poscie. To wcale nie znaczy ze bedzie lepiej. Moze byc tak samo, może być gorzej, może być lepiej. NIe iwme bo nie sprawdzałem. W każdy razie nie będzie duzo lepiej.[/b]

Fotonastroje  Dołączył: 28 Lis 2007
Nie wiem czy to dobre miejsce na nowy temat, ale widzę ze macie porównanie w pracy z kasetką i kadyszką więc zaczynam tutaj.

Mam pytanie o AF.
Rozważam zmianę sprzętu z GX1L na inny i głównym problemem jak dla mnie jest zbyt wolny Af w słabym i nawet średnim oświetleniu.

Wiem że oba nowe aparaty maja zmiany w AF na plus, ale czy będę w praktyce widział różnicę między kasteką a kadyszką w szybkości pracy? Chodzi o obiektywy na śrubokręt jak na razie.

Skocz do: