frugon  Dołączył: 28 Mar 2007
  Pentax K100d i Sunpak 4000AF
Mam kasetke i znalzłem lampe Sunpak Power Zoom 4000AF w dobrej cenie, lampa ma własną automatykę i 3,6 V na stopce (według stronki) lampka mi się podoba tylko nie wiem czy będą ze sobą dobrze współpracować :-/ może ktoś próbował tej kombinacji albo ma jakieś doświadzenia.....

edek  Dołączył: 26 Lis 2007
witam, cześć

widzę, że temat trochę już zakurzony i nie w tym dziale, ale spróbuję właśnie tu.

od kilku dni testuje lampkę sunpak power zoom 4000af z moja wymarzona KaDyszką kochaną :-D , i oto spostrzeżenia:

1. lampa jest z dedykacją dla nikosia.

2. na stronie z voltagem dla 1000 i 1 lampy napięcie na stopce dla tego modelu 3,6v, ale to napięcie u mnie wynosi 7,1v. naczytałem się też, że taki pomiar zwykłą voltmiarką nie jest właściwy szczególnie w stanie spoczynku lampy, i to nieszczęsne napięcie może być w rzeczywistości większe podczas błysku, kurcze :-( ???

3. błyska we wszystkich trybach tj. auto ttl (wiem, że mój pentax tego nie obsługuje ale błyska), manual z pełną mocą oraz manual 1/16 mocy (szczególnie interesujące)

4. oczywiście auto power zoom nie działa, ogniskową w lampie zmieniam ręcznie, daje dobre efekty.

5. co ciekawe, działa wspomaganie af tzn. uruchamia się po dotknięciu spustu migawki.
nie wiem czy lampa ma tryb uśpienia, na pewno nie usypia z aparatem.

6. ogólnie zdjęcia z błyskiem ładne. robiłem w trybie X przy przesłonach od 9,5 dla pełnego błysku (światło na wprost oraz odbite od sufitu). dla 1/16 mocy przesłony od 3,5.

byłbym bardzo zadowolony gdyby nie to info o voltach. po prostu się boję. niby jeden twierdzi, że jest bezpieczne. inny twierdzi, że jednak lepiej nie ryzykować bo za 403 zdjęciem spali się serduszko k10d. :-( dezinformacja zmusza do zakupu jednak bardziej kosztownych af360/540fgz...
a szkoda, af4000 to taka fajna lampa i zoom i wspomaganie af i tryb 1/16

proszę, o ile to możliwe będzie oczywiście, o przeniesienie tematu do działu „Lampy i inne”

:) pozdrawiam

szadok  Dołączył: 12 Kwi 2007
edek napisał/a:
witam, cześć
od kilku dni testuje lampkę sunpak power zoom 4000af z moja wymarzona KaDyszką kochaną :-D , i oto spostrzeżenia:
1. lampa jest z dedykacją dla nikosia.
Ja robiłem parę zdjątek z pz5000af /też ded. nikon/- model wyższa, obrót palnika w dwóch płaszczyznach. K10 nie spaliłem, ze zdjęć byłem w miarę zadowolony ;-)

Skocz do: