witam, cześć
widzę, że temat trochę już zakurzony i nie w tym dziale, ale spróbuję właśnie tu.
od kilku dni testuje lampkę sunpak power zoom 4000af z moja wymarzona KaDyszką kochaną
, i oto spostrzeżenia:
1. lampa jest z dedykacją dla nikosia.
2. na stronie z voltagem dla 1000 i 1 lampy napięcie na stopce dla tego modelu 3,6v, ale to napięcie u mnie wynosi 7,1v. naczytałem się też, że taki pomiar zwykłą voltmiarką nie jest właściwy szczególnie w stanie spoczynku lampy, i to nieszczęsne napięcie może być w rzeczywistości większe podczas błysku, kurcze
???
3. błyska we wszystkich trybach tj. auto ttl (wiem, że mój pentax tego nie obsługuje ale błyska), manual z pełną mocą oraz manual 1/16 mocy (szczególnie interesujące)
4. oczywiście auto power zoom nie działa, ogniskową w lampie zmieniam ręcznie, daje dobre efekty.
5. co ciekawe, działa wspomaganie af tzn. uruchamia się po dotknięciu spustu migawki.
nie wiem czy lampa ma tryb uśpienia, na pewno nie usypia z aparatem.
6. ogólnie zdjęcia z błyskiem ładne. robiłem w trybie X przy przesłonach od 9,5 dla pełnego błysku (światło na wprost oraz odbite od sufitu). dla 1/16 mocy przesłony od 3,5.
byłbym bardzo zadowolony gdyby nie to info o voltach. po prostu się boję. niby jeden twierdzi, że jest bezpieczne. inny twierdzi, że jednak lepiej nie ryzykować bo za 403 zdjęciem spali się serduszko k10d.
dezinformacja zmusza do zakupu jednak bardziej kosztownych af360/540fgz...
a szkoda, af4000 to taka fajna lampa i zoom i wspomaganie af i tryb 1/16
proszę, o ile to możliwe będzie oczywiście, o przeniesienie tematu do działu „Lampy i inne”
:) pozdrawiam