yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Dlaczego Pentax?
Chcę kupić tanią lustrzankę.
No i mam ból głowy:
Nikon d40
Canon 400D
Sony Alpha 100
no i
Pentax k 100d super

Trochę się skłaniam ku Pentaxowi, bo stabilizacj w aparacie, czyszczenie matrycy. Ale z drugiej strony brak polskiego menu.

Warto brać tego Pentaxa. Pewnie napiszecie, że tak, ale napiszcie dlaczego...
Z góry dziękuję za pomoc.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
eeee d40?

marcinbro  Dołączył: 07 Paź 2007
Brak polskiego menu, to żaden argument..

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
yacek13 napisał/a:
Ale z drugiej strony brak polskiego menu.

Ile razy na dobę zamierzasz grzebać w menu i po co?

yacek13 napisał/a:
Warto brać tego Pentaxa. Pewnie napiszecie, że tak, ale napiszcie dlaczego...

Jakbyś poczytał trochę to forum to byś wiedział, że jest to temat ciągle wałkowany i wystarczy poszukać a standardową odpowiedzią jest D40(X)

marcinbro napisał/a:

Jak ktoś jest prawie zerowy z angielskiego + nigdy nie robił zdjęć lustrzanką poza okazyjnym strzelaniem na "auto" (to się chyba nie liczy) to jednak jakiś argument jest.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Z twojej listy nic bym nie wybrał

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
yacek13, kup ten, który lepiej Ci leży w ręku.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
marcinbro napisał/a:

Pewno, i tak bedziesz na poczatku czytal instrukcje (po Polsku) gdzie wszystkie skroty sa objasnione.

Polar napisał/a:

Więc co w takich pieniądzach. Tylko nie pisz, żebym dozbierał, bo to na razie nierealne.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
yacek13 napisał/a:
Pewnie napiszecie, że tak,
Napiszemy, że najważniejszy jest Twój wybór i nikt nie powinien go dokonywać w zastępstwie Twojej osoby. Jeśli nie wiesz po co Ci lustro - kup d40. Szybko się przekonasz, że to nie jest aparat - to cud techniki.

Polskie menu, tak jak napisał marcinbro, nie jest arg ani za ani przeciw.
Wszystkie wymienieone przez Ciebie aparaty, z pominięciem bezkonkurencyjnego nikona rzecz jasna, są tej samej klasy i nie ma się co spodziewać rewolucyjnych różnic. No, może są takie, że Canon, to Canon, Pentax to Pentax, a Sony to nie Minolta.

[ Dodano: 2007-12-07, 14:18 ]
Polar napisał/a:
Znaczy, że nie czyttasz naszego forum i nie znasz zalet D40. :evilsmile:

[ Dodano: 2007-12-07, 14:19 ]
mygosia napisał/a:
yacek13, kup ten, który lepiej Ci leży w ręku.
I tym optymistycznym akcentem zakończyłbym ten wątek.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
yacek13, jeżeli nie widzisz różnic pomiędzy wymienionymi przez Ciebie aparatami to weź jakikolwiek. Serio, i tak będziesz zadowolony.

Dlaczego Pentax? Chyba był taki temat na forum, w którym każdy pisał co go przekonało do P.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
tref znam, znam zalety D40 przecież na forum P jesteśmy :mrgreen: , prawda ?

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
yacek13,
jeśli menu dla Ciebie stanowi ważny arument,to jesteś blisko aby stać się posiadaczem Nikona,naprawdę fajne jest to menu w ich systemach-nie pogubisz się na pewno.
W moim przypadku,mimo tego ,że już jakiś czas użytkuję kasetkę ,funkcja z kotem np. przerosła mnie zdecydowanie ,do dziś nie rozgryzłem tego ficzera.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
flying napisał/a:
funkcja z kotem
Wybaczcie moją ignorancję, nie znam wszystkich możliwości D40. Czy ten aparat drapie i robi miauuu?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
tref, to funkcja w kasetce :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
tref, to funkcja w kasetce

HEHEHE :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
tref,
to tak jak ja ,dlatego piszę o swojej puszce :-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ech...

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
K100D Super - bo pasują wszystkie obiektywy Pentaxa - nawet te stare z lat '80 a D40X obsługuje tylko te z napędem autofokusa w obiektywie...

Alfa 100 to naprawdę świetny aparacik na początek, niska cena + spory wybór szkieł (szczególnie do minolty szkła - tanie i b.dobre). Jeżeli nie fociłeś wcześniej na manualu lub półmanualu to dobra opcja żeby się wdrożyć - przynajmniej według mnie...
Ale z drugiej strony w cenie A100 dostaniesz K100D super (który moim zdaniem mniej szumi lepiej wykonany ale też trudniejszy w obsłudze - przynajmniej według mnie...).

Canon 400D Spoko - najdroższy z tej czwórki. Lepiej chyba kupić Pentaxa lub Sony plus jakieś szkło... Wiele osób ci powie, że Canon mały jest, badziewny i "niemiodny" ;-) .
Jest to naprawdę przyzwoity aparacik.

Na koniec został Nikon - który ma tutaj swoje grono "lobbystyczne" ;-) . Ja bym nie brał ale ty bierz w ciemno :evilsmile: .

Możesz też rozważyć superekonomiczną i najlepszą opcję - wziąć udział w konkursie:

PENTAX TO PASJA
szczegóły znajdują się TU.

i wygrać za free K10D z plecaczkiem... Musisz tylko sfocić coś i musi to być lepsze niż to co inni wyślą na konkurs. Proste? Proste! Focić! Focić! Focić!

Pozdro!

Co do D40 to nie wiem, czy piszecie z ironią czy poważnie, bo ja nie kupiłem go głównie z powodu braku stabilizacji i braku czyszczenia matrycy i braku "śrubokręta".
Jestem nowy i nie łapię jeszcze ironii, więc napiszcie wprost.

Skocz do: