sskorpion  Dołączył: 01 Lis 2006
K100D zniknął ze strony Pentaxa.
K100D zniknął ze strony Pentaxa http://www.pentaximaging.com a z nim również możliwość firmware update , próba wyszukania tego modelu wyszukiwarką na tej stronie też kończy się niepowodzeniem. Czy Pentax ma użytkowników K100D w d.........?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tutaj jest.

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
jest też tu:
http://www.pentaximaging....rmware?sfFlag=f

tylko że w "Historical Products"

..... ledwie kupiłem i już mam archiwalny aparat , w sumie taki cyfrowy pleśniak :mrgreen:

Źle się zapowiada, liczyłem że w końcu dodadzą do firmware'u obsługę wireless'a.
A jak K100D spada do archiwum to pewnie mogę o tym zapomnieć, jeżeli już to pewnie tylko do K100DSuper pojawią się jakieś fjuczery.

Najwyraźniej wyciągnęli naukę z analogów, MZ-6 o klasę niższy niż MZ-S miał prawie wszystkie bajery MZ-S'a. I chyba sprzedaż MZ-S'a szła gorzej niż MZ-6'tki.
To teraz nie chcą kanibalizować K10D i sztucznie zaniżają funkcjonalność K100D.

To trochę śmieszne, do K100D dedykowaną lampą jest 360tka (tak chyba wynika z pozycjonowania) , ale K100D nie umie wykorzystać wszystkich możliwości 360tki.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mam nadzieję że to samo nie spotka mojego GX-1S :-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
GrzegorzQ, co się przejmujesz, znacznie gorzej jest z komputerami. Nie dość że niektóre podzespoły są bardzo szybko wycofywane z produkcji po wejściu na rynek to jeszcze aby cieszyć się aktualnym systemem trzeba unowocześniać sprzęt. Bo wsparcie dla starych systemów wygasa i mogą stać się ofiarami wirusów (powyższe dotyczy w zasadzie użytkowników windowsów). A jak kupisz aparat to dopóki się nie zepsuje będzie robił tak samo ładne zdjęcia jak na początku.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
wiecie, co zauważyłem ? od tego momentu wyblakły wszystkie moje zdjęcia, nie wiem czy jeszcze w ogóle aparat się włączy :-/

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Robert napisał/a:
od tego momentu wyblakły wszystkie moje zdjęcia
źle utrwalałeś! A plam nie masz?
:evilsmile:

pleśniak team na wycieczce w cyfrowy zakątek forum

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
trochę jest tych plam ale większość to łzy, no, poza tymi co ostatnio koleżance robiłem

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Robert napisał/a:
trochę jest tych plam ale większość to łzy, no, poza tymi co ostatnio koleżance robiłem
:shock: :evilsmile: :roll: :mrgreen: :-P
eghm, jest po 22.00, śmiało, nie krępuj się :-P

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
GrzegorzQ napisał/a:
jest też tu:
http://www.pentaximaging....rmware?sfFlag=f

tylko że w "Historical Products"

Czy to aby (logicznie rozumując) nie oznacza szybkiego wprowadzenia czegoś nowego? No chyba, że k10 ma pozostać JEDYNYM aparatem w ofercie lustrzankowej Pentaxa.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Grendel napisał/a:
logicznie rozumując

to oznacza, że w ofercie zostaje k10 i k100 Super.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
No cóż użytkownicy K10D i K100D (Super) muszą się przyzwyczaić do wizji, że lada moment ich aparaty nie będą już żadną nowością (właściwie już nie są). Tak jak coraz mniej jest już pytań o modele *ist DL/DS tak za chwilę pojawią się:
- Czy warto kupić na wyprzedaży dziadka K10D za 1400zł? Czy da się tym sfotografować ciocię Krysię?
Odpowiedź:
- Nie daj sobie wcisnąć takiego złomu. Ja mam K20D i sobie chwalę, ale na Twoim miejscu dołożyłbym na K21D Super bo ten dopiero daje czadu.
:lol:

Technika pędzi do przodu i nie da się tego zatrzymać. Trzeba robić zdjęcia tym co się ma i liczyć, że Pentax utrzyma się na rynku i dostarczy kolejne bardziej zaawansowane i tańsze modele, bo na wieczne uaktualnienia oprogramowania starego aparatu nie liczyłbym, producent po prostu nie ma na to czasu, bo konkurencja goni.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
pewnie skończyły się matryce 6Mipx,
no i zainteresowanie klientów spada, bo to "wsiowo" mieć aparat z 6MPix, skoro można mieć 10
kto się jeszcze zastanawia na K100D to niech szybko kupuje, bo może podrożeć, antyki szybko drozeją, a jak jeszcze uzyska status kultowości to już całkiem przechlapane będzie

swoją droga szkoda, niezły sprzęt za małą kasę (w kicie coś koło 300funtów ostatnio w ASDA go widziałem).

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Konopia, ale K100D Super też ma 6MPxl.

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
Michu napisał/a:
K100D Super też ma 6MPxl.

:shock:
byłem przekonany że ma 10, :oops:

czyli zwykłe zastępowanie produkty starszego przez nowszy.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Ta czy inaczej swoją kasetkę zostawię może moje wnuki będą miały radość ze starego aparatu.
W obecnej sytuacji prawda jest taka ,że po zakupie puszki trzeba już zacząć zbierać na zakup następnej oczywiście jeśli ktoś koniecznie chce być na tzw. czasie

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
gebi napisał/a:

Technika pędzi do przodu i nie da się tego zatrzymać.

Ale można stanąć obok i przepuścić tabun pędzących ;) ja zastanawiam się (właściwie mam już ofertę) na *istD :) - pierwszy model, czyli taki pleśniak już ;) ale imho mnie wystarczy.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Grendel napisał/a:
*istD
Ciekawe jak działa AF w tym body? Wg Bożydara AF jest czulszy od pozostałych cyfrówek - zakres -1 - 18 EV vs 0 - 19 EV.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Grendel napisał/a:
Ale można stanąć obok i przepuścić tabun pędzących
ta opcja mi się najbardziej podoba

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
hamster napisał/a:
Grendel napisał/a:
Ale można stanąć obok i przepuścić tabun pędzących
ta opcja mi się najbardziej podoba

tylko ile mozna tak stać z boku? bo po tabunie pędzących po k20D, nadbiegnie grupa biegnąca po k1DFF a za nimi już biegnie mikołaj 2009 z k30D FF. :mrgreen:

oczywiście trochę żartuje ale jednak do którejś grupy wskoczyć trzeba. tak to już jest że lubimy nowe zabawki a stare mimo że nie przestały robić dobrych fot nie są już takie fajne.

Skocz do: