piter1984  Dołączył: 11 Gru 2007
AF K10d
Mam nadzieję że mnie nie zbijecie zbyt mocno, ale na tyle na ile mogłem szukałem wzmianek o ostrzeniu w tym aparacie, tyle przeszukałem. W każdym razie wracając do tematu, chciałem się zapytać jak wygląda sprawa ostrzenia w tym aparacie, zarówno procent nieostrych zdjęć w normalnych warunkach oświetleniowych jak i progu ciemności przy której aparat nie jest w stanie wyostrzyć. Obecnie posiadam hybrydę jednak ona dość często się myli, nawet w pełnym świetle, a o AF pentaxa słyszałem różne opinie.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Witajna forum piter1984,

Musze przyznac, ze masz niezly tupet. 3/4 tego forum tyczy sie ostrzenia w K10D, a Ty piszesz, ze szukales :shock:

Do zamkniecia.

no tak ale jest to przemieszane z k100d na wielu stronach

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
piter1984 napisał/a:
zarówno procent nieostrych zdjęć w normalnych warunkach oświetleniowych jak i progu ciemności przy której aparat nie jest w stanie wyostrzyć.
żartujesz prawda?

Ale ok tak w skrócie: AF jest dobry ale N i C mają lepszy, zadowolony?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
piter1984 napisał/a:
zarówno procent nieostrych zdjęć w normalnych warunkach oświetleniowych

Myślę, że 16,93%

piter1984 napisał/a:
progu ciemności przy której aparat nie jest w stanie wyostrzyć.

Ciemno jak w d. u murzyna. Albo jak ściema o poszukiwaniu wątków na ten temat.

dobra nie ważne, widzę że tu pierw trzeba wszystkie wątki dokładnie przeczytać zanim się o coś zapytam, tylko nie wszyscy siedzą tu 24h/dobę :shock:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
piter1984, - zadajesz pytanie na ktore nikt nie zna odpowiedzi......dlaczego? Ano dlatego :

1 - jak wyobrazasz sobie prowadzenie statystyki ostrych nieostrych zdjec? (jakas bzdura)
2 - twoje okreslenie warunkow oswietleniowych nie jest "obiektywne"
jak mi napiszesz tak :
swiatlo sztuczne 800ASA , 1/40 f 1.4 a ekspozycja nadal jest o 2 EV "za mala" to wiem ze faktycznie kiepsko jest ze swiatlem......
ale moja puszka z 50 1.4 wyrabia sie w takich warunkach

piter1984 napisał/a:
dobra nie ważne, widzę że tu pierw trzeba wszystkie wątki dokładnie przeczytać zanim się o coś zapytam, tylko nie wszyscy siedzą tu 24h/dobę
- owszem na wszelkich forach dostaniesz podobne odpowiedzi jezeli spytasz sie o cos co bylo walkowane dziesiatki razy...... :roll:

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
piter1984 napisał/a:
dobra nie ważne, widzę że tu pierw trzeba wszystkie wątki dokładnie przeczytać zanim się o coś zapytam, tylko nie wszyscy siedzą tu 24h/dobę :shock:

wpadasz na temat o obiektywie Sigma 10-20 a tam same posty o AF K10D
wpadasz na galerię zdjęć a tam same posty o AF K10D
wpadasz na watek o AF K10D a tam same posty o AF K10D
wpadasz na HydePark do tematu o uprawie pomidorów w Holandii a tam same posty o AF K10D

stary! ogarnij się!

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
lipalipski napisał/a:
16,93%
Nie prawda!! 16,92% Zdecydowanie! :-P

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
jeśli porównujesz K10 do 400D to jest szybszy, jeśli do MarkIII to wolniejszy. Przy czym ta różnica to kilka milisekund. Postęp w AF jest bardzo szybki i zmienia się z każdym następnym modelem ale zawsze jakaś puszka będzie trochę szybsza.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
wkt napisał/a:
kilka milisekund

Nie prawda!! Parę milisekund! Zdecydowanie! :-P

z czasem to wiem, i nawet bardzo mi nie przeszkadza jak będzie niewiele wolniejszy ale bardziej mi chodzi o błędną ocenę af, moja hybryda kodak dx6490 na 26 zdjęć zrobiła 5 neostrych bardzo i ze 3 takie że mogłby być w ostateczności i to w takich warunkach oświetleniowych w miarę, niestety nie powiem jakie parametry były bo robiłem z lampą.
co do przykładowych zdjęć to wiadomo że na galerię się nie da rozmytych

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
wkt napisał/a:
Postęp w AF jest bardzo szybki i zmienia się z każdym następnym modelem ale zawsze jakaś puszka będzie trochę szybsza.
Nie prawda! Może inne systemy tak mają, ale nie Pentax. My nie jesteśmy tacy, jak inni.

piter1984 napisał/a:
moja hybryda kodak dx6490 na 26 zdjęć zrobiła 5 neostrych bardzo i ze 3 takie że mogłby być w ostateczności i to w takich warunkach oświetleniowych w miarę,

Może przyczyna jest niezwiązana z aparatem?

a z czym ?? poruszone nie było, tryb automatyczny, obiektyw czysty

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
ja mam double kit pentaxa i problemów z ostrością nie ma. W tych tańszych sigmach podobno się zdarzają z różną intensywnością w zależności od egzemplarza.
Tylko pamiętaj, że w lustrzankach wiele zależy od umiejętności, również celność AF.

piter1984 napisał/a:
a z czym ?? poruszone nie było, tryb automatyczny, obiektyw czysty

Jest jeszcze jeden, niezwykle istotny, o ile nie najważniejszy, czynnik mający wpływ na jakość zdjęć.

A w ogóle, jak szukałeś wątków o AF w k10 zauważyłeś zapewne, jaki aparat poleciłaby Ci większość forumowiczów?

ale tam o jakości nie ma co mówić bo to były zdjęcia notatek :P
robione pionowo z góry i tyle
Nikona ?

Cytat
Nikona ?

Brawo :!: :-B

no tak ale czy faktycznie osetek zrypanych zdjęć będzie duzo mniejszy ? pomijam tu prędkość. bo mimo wszystko pentax by mi bardziej pasował.
Reasumując, zdaję sobię sprawę że AF jest słabszym punktem tego aparatu jednak nie wiem jak bardzo słabym

Skocz do: