Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Dla mnie także. Nie używam UV. Jestem ciekaw testów polarów, jeśli takowe będą.awakqwq napisał/a:Test jak dla mnie ciekawy i pouczający ale bez znaczenia
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
CytatZabieg ten wykorzystuje się głównie po to, by promieniowanie IR nie miało wpływu na odwzorowanie kolorów w aparacie. Analogicznych filtrów nie stosuje się w przypadku ultrafioletu. Dlaczego? Otóż jest to zbyteczne, gdyż z pomocą przychodzą nam obiektywy, które podpinamy do aparatów. To one, a dokładnie szklane soczewki w nich zastosowane, skutecznie ograniczają ilość ultrafioletu docierającą do cyfrowego detektora. Wynika to z niedużej przepuszczalności krótkofalowego promieniowania przez szkło samo w sobie.
Yesterday is history, tomorrow is a mistery but today is a gift.
That's why it's called "present".
argawen napisał/a:Dla mnie także. Nie używam UV. Jestem ciekaw testów polarów, jeśli takowe będą.awakqwq napisał/a:Test jak dla mnie ciekawy i pouczający ale bez znaczenia
Pozdrawiam
Michał
K10D+Sigma10-20+Pentax50-135
Manfrotto055XProB+804RC2
można to zrobić przez:Dancer napisał/a:Ja specjalnie też nie potrzebuję redukcji UV.... no ale o dorgie obiektywy jednak warto dbać
Pozdrawiam
Michał
Manfrotto055XProB+804RC2
im bardziej o coś dbasz i bardzo uważasz, żeby się nie popsuło, porysowało to się rozpierdzieli w najmniej oczekiwanym momencieDancer napisał/a:Może przytrafić się taki zwykły "NIEFART" a ja niechciałbym mieć rysy na obiektywie.... wolałbym mieć na filtrze.....
Andrzej75 napisał/a:mam nadzieje, że to nikt z Was ;-)
Andrzej75 napisał/a:im bardziej o coś dbasz i bardzo uważasz, żeby się nie popsuło, porysowało to się rozpierdzieli w najmniej oczekiwanym momencie ;-)
Pozdrawiam
Michał
Manfrotto055XProB+804RC2
na raziePawelK napisał/a:Wiem ze przez to moze dostalem w prezencie jakies rysi czy inne skazy ale mnie to jakby wisi...;)
nie popadajmy w przesadę. Każdy robi jak uważa ja wychodzę z założenia że skoro oczekuję od sprzętu sprawnego działania to o niego dbam. Ale to tylko moja opinia.PawelK napisał/a:sprzet jest do tego zeby go uzywac a nia dmuchac nan!!!
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
awakqwq napisał/a:Ale to tylko moja opinia.
K-5 / DA 18-55mm / SMC-A 50mm f1.7
tomekz napisał/a:Zawsze mi na fizyce do głowy wbijali, że samo szkło wycina UV.
K10D|DA18-55|Sigma 70-300 APO DG|AF-360FGZ|ME Super|SMC A1,7/50|Nikon F2A|Nikkor 50/1,4
awakqwq napisał/a:Z ciekawości jako posiadacz kilku filtrów UV Hoya HMC zajrzałem i jakież wielkie moje zdziwienie i radość gdy przeczytałem "Absolutny czarny koń naszego testu! Nikt z nas nie spodziewał się, że kosztująca 79 zł Hoya HMC pokona produkty B+W, Marumi czy Heliopana. Filtr ten najlepiej z całej stawki wycina promieniowanie UV i charakteryzuje się wysoką przepuszczalnością światła widzialnego (choć szkoda tych 3%). Najwyższy stosunek jakości do ceny również wskazuje, że warto go zakupić. Chyba nic więcej dodawać nie trzeba." HMC kupiłe bo nie było mnie stać na marumi ani B+W lub raczej nie widziałem takiej potrzeb. Z działania byłem zadowolony tzn nie widziałe różnicy na zdjęciach Test jak dla mnie ciekawy i pouczający ale bez znaczenia. Choć miło przeczytać że rzecz która kupiłe jest dobra
Canon 1Ds Mark II | 35/1.4L | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2.0L | 580EX II
www.abjphotography.com
paj napisał/a:To jest prawda, ale jak z tą prawdą bywa nie do końca . Wystarczy rzucić okiem na wykresy z omawianego testu i widać, że ultrafiolet jest wycinany z różnym skutkiem, a przecież wszystkie filtry były założone na obiektyw testowy który też przecież tłumi czy pochłania UV. Jak widać UV jednak w wielu przypadkach docierało do detektora pomiarowego.
Pozrawiam
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:Do spektrofotometru wkładano raczej same filtry - nie sądzę, żeby obiektyw się zmieścił...
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:DA 40/2.8 sie zmiescil...
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
awakqwq napisał/a:HMC kupiłe bo nie było mnie stać na marumi ani B+W lub raczej nie widziałem takiej potrzeb. Z działania byłem zadowolony tzn nie widziałe różnicy na zdjęciach
Database backup in progress please wait few seconds.
a ja gdzieś słyszałem, że nikonem F5 można wbijać gwoździe, bo ma tak wytrzymałą obudowękafciok napisał/a:Nie tylko Twoja - ja np. mam to po dziadku Sprzętu można używać i jednocześnie o niego dbać
Andrzej75 napisał/a:(tani filtr) ma tanie (kiepskie) powłoki MC i przy zdjęciach (np. pod światło) skutecznie pogarsza jakość układu optycznego
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II