sharik  Dołączył: 21 Lis 2007
konwerter usuwający kropa - czy to możliwe?
Tak mi coś przyszło do głowy: czy możliwe jest skonstruowanie czegoś na wzór telekonwertera ale "na odwrót", mającego współczynnik powiększenia nie 1,4 czy 2x lecz np.0,75 ? Czy jakieś prawa fizyki (optyki) stoją na przeszkodzie? Wiem, że każde takie urządzenie wpływa niekorzystnie na obraz (rozdzielczość i światło) ale moim zdaniem w apsc byłoby o wiele bardziej poszukiwane od telekonwertera.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008

deckard napisał/a:
sharik, http://pl.wikipedia.org/w...erokok%C4%85tny

No właśnie nie bardzo o to mi chodzi. Nie nakładany na obiektywy np. małpek lecz o układ soczewek "zbierających" za obiektywem obraz i "skupiających" go na mniejszym polu.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
sharik, rozumie że chodzi ci o konwerter wkręcany miedzy body a obiektyw. ja osobiście nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem. mało tego nie spotkałem sie z neutralnym 1x. a znalazł by on zastosowanie przy podpięciu niktórych ob. lustrzanych o szerokich tubusach i krótkiej dupce w naszych kochanych K.

grzegorzgr napisał/a:
sharik, rozumie że chodzi ci o konwerter wkręcany miedzy body a obiektyw. ja osobiście nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem. mało tego nie spotkałem sie z neutralnym 1x. a znalazł by on zastosowanie przy podpięciu niktórych ob. lustrzanych o szerokich tubusach i krótkiej dupce w naszych kochanych K.

No właśnie. Dokładnie o to mi chodzi. Pytanie, które mnie nurtuje brzmi: dlaczego? Czy przeszkadzają jakieś prawa optyki?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
sharik, a to nie spotkałem się z czymś takim. Tylko, że jak wkręcisz konwerter z przodu to łapiesz szerzej i potem kropujesz a w przypadku twojego pomysłu obiektyw musiałby dawać duże pole obrazowania żeby było co skupić, czyli działałoby tylko ze szkłami "pełnoklatkowymi".

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Tak na chłopski rozum to się nie da tego zrobić. Wstawiając coś między obiektyw i aparat odsuwasz jedno od drugiego. Żeby po takim odsunięciu skupić promienie na powierzchni światłoczułej trzeba zwiększyć ogniskową. Żeby ją zmniejszyć, trzeba by obiektyw przysunąć bliżej, a to już nie jest takie łatwe.

deckard napisał/a:
sharik, a to nie spotkałem się z czymś takim. Tylko, że jak wkręcisz konwerter z przodu to łapiesz szerzej i potem kropujesz a w przypadku twojego pomysłu obiektyw musiałby dawać duże pole obrazowania żeby było co skupić, czyli działałoby tylko ze szkłami "pełnoklatkowymi".

Tak. Chodzi o współpracę ze szkłami pełnoklatkowymi oraz średnim. Spadku jasności chyba nawet by nie było bo przecież "zagęszczając" obraz z pełnej klatki na pow. apsc to ten sam obraz musi być jaśniejszy. Czy coś rozumuję źle?

[ Dodano: 2010-02-02, 14:26 ]
Stachu napisał/a:
Tak na chłopski rozum to się nie da tego zrobić. Wstawiając coś między obiektyw i aparat odsuwasz jedno od drugiego. Żeby po takim odsunięciu skupić promienie na powierzchni światłoczułej trzeba zwiększyć ogniskową. Żeby ją zmniejszyć, trzeba by obiektyw przysunąć bliżej, a to już nie jest takie łatwe.

No na chłopski rozum może i tak. to w takim razie nie rozumiem jak obiektyw może mieć ogniskową np 10mm choć jego tylna soczewka jest w odległości np. 40mm od matrycy nie mówiąc o przedniej...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006

alkos napisał/a:
Da sie. Patrz tu: http://www.mir.com.my/rb/...E2E2s/index.htm

chętnie bym zobaczył ale mam "Nie odnaleziono serwera"

u mnie dziala...

Dzięki alkos - popatrzę w domu.

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Stachu napisał/a:
Żeby ją zmniejszyć, trzeba by obiektyw przysunąć bliżej, a to już nie jest takie łatwe.

Ale nie trzeba przysuwać obiektywu bliżej, tylko dobudować to, co w obiektywach szerokokątnych - tzw. retrofokus.

MZ to jest wykonalne, ale przy dużej utracie światła i rozdzielczości.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
sharik,
sharik napisał/a:
No na chłopski rozum może i tak. to w takim razie nie rozumiem jak obiektyw może mieć ogniskową np 10mm choć jego tylna soczewka jest w odległości np. 40mm od matrycy nie mówiąc o przedniej...
wynika to z jego budowy gdzie blok optyczny musi być odsunięty od matrycy na odległość komory lustra. jak nie ma lustra to zobacz obiektyw szerokokątny np. od feda

Tak więc prawa optyki raczej nie stoją na przeszkodzie. Raczej coś innego... A jeśli chodzi o utratę jasności to jakoś nie mogę się zgodzić. Przecież utrata jasności w telekonwerterach nie wynika z tego, że jest tam kilka soczewek tylko głównie dlatego, że wykorzystują one tylko część obrazu (część światła). W przypadku konwertera szerokokątnego wykorzystuje (obejmuje) całe światło a spadek jasności powoduje jedynie niedoskonałość szkła soczewek (odbicia, przepuszczalność).

sharik napisał/a:
A jeśli chodzi o utratę jasności to jakoś nie mogę się zgodzić. Przecież utrata jasności w telekonwerterach nie wynika z tego, że jest tam kilka soczewek tylko głównie dlatego, że wykorzystują one tylko część obrazu (część światła). W przypadku konwertera szerokokątnego wykorzystuje (obejmuje) całe światło a spadek jasności powoduje jedynie niedoskonałość szkła soczewek (odbicia, przepuszczalność).

Jeśli odsuniesz obiektyw pierścieniem pośrednim / konwerterem, to zmniejszasz maksymalny otwór względny obiektywu jako całości, tym samym zmniejszasz światło.

To chyba nie jest prawda? Co w przypadku gdzie ostrzenie odbywa się przez przesuwanie układu wszystkich soczewek? Zmienia się światło? np w takim heliosie?On przesuwa się przecież cały o dobry centymetr.

sharik napisał/a:
Zmienia się światło? np w takim heliosie?

Tak.

Jeśli tak to w przypadku heliosa musi to być mała zmiana bo światłomierz w analogowym body nie chce drgnąć.

Przy zwiększeniu odległości heliosa 58/2 od filmu o 1 cm, teoretycznie dostaniesz światło 2.34.

Skocz do: