Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jak zmniejszyć zdjęcie poprawiając jego jakość ?
Chcę wysłać do pewnego serwisu fotkę która jest niezbyt ostra z winy obiektywu...
Jedynym wyjściem wydaje się jej zmniejszenie z równoczesnym wyostrzeniem.
Jak to zrobić aby jakość była jak najlepsza tzn. bez żadnych skutków ubocznych wyostrzania (obwódki itp. )...?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Chcesz wyostrzyć fotkę z mydła? Zmniejszenie do 700px powinno już poprawić ostrość, jak nie to można podostrzyć jeszcze dodatkowo programem. Od IrfanView do Photoshopa możesz coś takiego wykonać a efekt to już zależy od Ciebie i od tego co chcesz osiągnąć.
Jak to mówią z Gówna bicza nie ukręcisz :evilsmile:

No takie zupełne mydło to nie jest dopiero na podglądzie 100 % jest ono widoczne :-)

Są jakieś "cudowne" algorytmy skalujące obraz w dół z wyostrzeniem?

Przeciętne skalowanie (Lanczos) dodatkowo rozmywa obraz a wyostrzanie zwiększa szumi i daje obwódki...

Znalazłem coś takiego :
http://reshade.com/product/stand-alone

Ale nie jest to darmowe... :-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Oddzielnie zmniejsz, a potem wyostrz z parametrami tak żeby nie było obwódek itp. Raczej będzie ciężko bo portret czy krajobraz ja bym wyróżniał z różnymi nastawami, tak samo każde zdjęcie inne jest.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Dobra według mnie jest metoda Marca Adamusa.

Taki przykład. Zdjęcie zmniejszone w programie metodą bicubic sharper.

Teraz zdjęcie zmniejszone sposobem Adamusa.

Robi się to w następujący sposób. Najpierw określamy jaką wielkość ma mieć na dłuższym boku plik wynikowy. Tutaj 700 px. Tą wartość mnożymy razy 1,666. Wychodzi około 1166 px.
Teraz nasze zdjęcie zmniejszamy do tych 1166 px. Tworzymy nową warstwę i wyostrzamy ją mocno tak by przesadzić. Np. filtrem sharpen dwukrotnie. Następnie jeszcze raz zmniejszamy do rozmiarów wynikowych jakie nas interesują czyli 700 px. Możemy wpływać na efekt regulując krycie warstwy wyostrzonej.

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Hmmm. Ja mam taką metodę Very :lol: Pokrętna, ale czasami daje fajny efekt. Trzeba mieć Gimpa (tzn. ja to robię w gimpie) Robisz drugą warstwę ze swojego zdjęcia. Na niej > filtry>wykrywanie krawędzi i wybierasz>różnicowe rozmycie Gausa> wyłączasz normalizację i wygładzanie i na podglądzie patrzysz które linie i jak wyglądają gdzy zmieniasz promienie. Klikasz potem inwersję, wybierasz przezroczystość, żeby tylko te wykryte krawędzie dodało i spłaszczasz wszystko.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Markus napisał/a:
Przeciętne skalowanie (Lanczos) dodatkowo rozmywa obraz a wyostrzanie zwiększa szumi i daje obwódki...
używaj algorytmu "bicubic" do pomniejszania zdjęć.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Vera napisał/a:
Hmmm. Ja mam taką metodę Very :lol: Pokrętna, ale czasami daje fajny efekt. Trzeba mieć Gimpa (tzn. ja to robię w gimpie) Robisz drugą warstwę ze swojego zdjęcia. Na niej > filtry>wykrywanie krawędzi i wybierasz>różnicowe rozmycie Gausa> wyłączasz normalizację i wygładzanie i na podglądzie patrzysz które linie i jak wyglądają gdzy zmieniasz promienie. Klikasz potem inwersję, wybierasz przezroczystość, żeby tylko te wykryte krawędzie dodało i spłaszczasz wszystko.

Albo przechodzisz na tryb "lab" i wyostrzasz jeden z kanałów. Albo tworzysz nową warstwę, z której robisz relief i podkładasz pod starą. Brawo Vera!

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
przykład
Markus napisał/a:
fotkę która jest niezbyt ostra z winy obiektywu

Teoria teorią, ale ... może wrzucisz tę (lub inną - jeśli masz masz powody, aby tej akurat nie zamieszczać) fotkę i zobaczymy kto co zrobi w praktyce i jaki będzie efekt?

Naprawdę super, że White dołączył przykładowo zmniejszone fotki, ale ja prawie nie widzę różnicy. Jest minimalna moim zdaniem. Może dlatego, że dane wejściowe nie spełniały założeń nieostrości?

Przyznam, że sam chętnie bym się poduczył na jakimś przykładzie. Niestety nie mam odpowiedniej fotki do przykładowego wrzucenia. Ale może kto inny?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Rafi napisał/a:
prawie nie widzę różnicy

Przypatrz się liściom drzewa.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
romeoad napisał/a:
Rafi napisał/a:
prawie nie widzę różnicy

Przypatrz się liściom drzewa.

Dzięki, ale prawie nie oznacza, że nic nie widzę. Tyle, że w tej rozdziałce całkiem podobny efekt uzyskałem ustawiając szybko wyostrzanie w Faststone.

W ogóle sądzę, pomimo starań kolegi White i wrzucenia przykładu, że fotka pierwotna nie spełnia założeń tematu i dywagowanie nad tym akurat przykładem (jedynym niestety) zwyczajnie nie pokaże istoty problemu.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Markus napisał/a:

Lanczos Tobie rozmywa? Który filtr jak który, ale Lanczos zdecydowanie mi nie rozmywa (GIMP).

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Hmmmm. U mnie też niczego nie rozmywa. Każde skalowanie w dół zwiększa jakby ostrość. Musi przecież zgubić trochę pikseli a one przecież mają ostre krawędzie.

Problem dotyczy fotki którą chce wrzucić do banku zdjęć.
Została ona odrzucona ze względu na zbyt "słabą" jakość i zarzucono mi stosowanie filtrów odszumiających czego nie robiłem.

Dziś poprawiłem sobie zdjęcie używając Wavelet sharpen w GIMP.
Siła 1,2 , promień 0,5 ,Luminance only....

Plugin ten rewelacyjnie wyostrza zdjęcia bez artefaktów jakie dają inne algorytmy wyostrzające...

Za tydzień dam znać czy taka modyfikacja dała efekt i czy zdjęcie zostało zaakceptowane :-)

Próbowałem zmniejszać programem SNS Resizer ale efekt był gorszy...

Skocz do: