Yanoosh  Dołączył: 02 Gru 2007
Ściema czy nie (czytaj opis) ?
Jak wg Was jest z tą ściemą ?
Ostrzy w nieskończoność czy nie ?
- KLIK -

spox73  Dołączył: 19 Mar 2007
Wg mnie nie ostrzy. Zbyt płytko osadzony w korpusie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Było kilkakrotnie na forum, że z przejściówką z kołnierzem nie będzie ostrzyć na nieskończoność gdyż odległość od bagnetu do płaszczyzny matrycy (filmu) jest dla bagnetu K identyczna jak dla M42.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kurna....
nie zbyt plytko tylko kazde odsuniecie obiektywu od korpusu pwowoduje zmniejszenie minimalnego dystansu z jakiego mozemy robic zdjecia ale najczesciej tez daje efekt braku ostrosci przy nieskonczonosci
Pewnei ze moga byc jakies szkla ktore "przelatuja" niekosnczonosc (czytaj: nadaja sie do serwisu :-P ) ktore moze tak cienki konwerter "kompensuja" :roll:
Nie wiem nei mialem go w reku ale na zdrowy rozum to nie ma prawa dzialac na nieskonczonosci bo odsuwa szklo od aparatu

Yanoosh  Dołączył: 02 Gru 2007
Fafniak napisał/a:

Nie wiem nei mialem go w reku ale na zdrowy rozum to nie ma prawa dzialac na nieskonczonosci bo odsuwa szklo od aparatu

plwk napisał/a:

Było kilkakrotnie na forum, że z przejściówką z kołnierzem nie będzie ostrzyć na nieskończoność

Czyli reasumując jednak ściema i tak też myślałem...
Dzięki za fachowe podparcie ;-)

Ale skąd te cytaty :?: :roll:

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Przecież jest napisane, że z forum :evilsmile:

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Fafniak,Czyli w tym przypadku nie mamy do czynienia z sensu stricto konwerterem (bo brak dodatkowej optyki), a z pierścieniem pośrednim bardzo małej grubości, czy tak???
Jeżeli tak, to należy wątpiących odesłać do Marka Wyszomirskiego na wykład,
a jeżeli nie, ..... to panowie do Allegro.

Ja swój pierścień, zlicowany z płaszczyzną aparatu, kupiłem w Raysfoto w Poznaniu i nie muszę rozważać co by było, gdyby...

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
corn napisał/a:
Czyli w tym przypadku nie mamy do czynienia z sensu stricto konwerterem (bo brak dodatkowej optyki), a z pierścieniem pośrednim bardzo małej grubości

Dokładnie!
Część obiektywów istotnie może ostrzyć na nieskończoność (rosyjskie lustra, które fabrycznie przejeżdzają za nieskończoność i pewnie spora ilość gorzej wykonanych albo zdezelowanych staruszków). Może też mocne przymknięcie obiektywu spowoduje, że nieskończoność zmieści się w GO...

Skocz do: