piter1984  Dołączył: 11 Gru 2007
sprzęgło obiektywu
no i mam pierwszy problem z k10d, no moze nie pierwszy bo raz wywalił wszystkie zdjęcia z karty i "wgrał" jakieś jedno stare którego dawno nie powinno być, naszczęście licznik liczył tak jakby te zdjęcia byly i na kompie udało się je odzyskać, chociaż może była to wina karty, nie wiem.
W każdym razie teraz wygląda na to że sprzęgło pierścienia ostrości nie zawsze odbija i zdaża się ze kręcę śrubokrętem z body. To nie odbijanie zawsze jest tylko w jednym kierunku, tzn że czasem w nieskończoność idzie płynnie wtedy w makro się "kręci" a czesem na odwrót. Co to może być ? czy aparat jest do reklamacji ?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
piter1984 napisał/a:
sprzęgło pierścienia ostrości nie zawsze odbija i zdaża się ze kręcę śrubokrętem z body

piter1984, możesz jakoś dokładniej opisać bo nie bardzo wiem o co chodzi.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ja się zastanawiam, co ma wspólnego sprzęgło z utraconymi na karcie zdjęciami.
Poza tym niczego co przeczytałem nie rozumiem :roll:

chodzi o to że czasem pierścień ostrości idzie normalnie z niewielkim oporem w jedną stronę, zaś w 2gą idzie z oporem i słychać jakby ręcznie się kręciło silniczkiem w body z dużym przełożeniem. po dojechaniu do końca wszystko jest ok i w obie strony chodzi lekko

piter1984, to powiedz jeszcze z jakim obiektywem tak się dzieje, jeżeli DA 18-55, to bardziej bym podejrzewał wadę obiektywu.

piter1984, jakie szkło? Może nie ma QSFa? Wówczas uważaj, bo to źle wpływa na mechanikę!

[ Dodano: 2007-12-30, 12:22 ]
Zdano, szybszy! :mrgreen:

standardowy kit 18-55

Piasek pod pierścieniem, który niefortunnie się umiejscowił. Bardziej jednak realne jest zepsucie sprzęgła. Moja rada - oddać szkło, nie kręcić czując opór!!! Puszka droższa niż ta szklanka. Zwariował Ci QSF, stąd ten problem, a dlaczego zwariował, to nie wiem.

18-55 ma funkcję doostrzania ręcznego i to w nim jest sprzęgiełko odłączające od napędu w korpusie, wedłóg mnie to nie jest wina korpusu tylko obiektywu.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tref napisał/a:
Moja rada - oddać szkło, nie kręcić czując opór!!! Puszka droższa niż ta szklanka.

Albo po prostu nauczyc sie przestawiac body w tryb M do manaulnego ostrzelania, jak to drzewiej bywało ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Albo po prostu nauczyc sie przestawiac body w tryb M do manaulnego ostrzelania, jak to drzewiej bywało

:evilsmile: :-B :-B :-B

Jak mi coś nie działa, to staram się naprawić. :-P Czy wygodnym jest zapalanie auta przez korbę, gdy normalny zapłon nie działa? Tak drzewiej bywało :evilsmile:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
tref napisał/a:
Jak mi coś nie działa, to staram się naprawić. :-P Czy wygodnym jest zapalanie auta przez korbę, gdy normalny zapłon nie działa? Tak drzewiej bywało

:-P :-P :-P

no dobra to przedmuchałem zobaczymy może zadziała a jak nie to trzeba będzie słać.
A jak myślicie co było z tą kartą.

[ Dodano: 2007-12-30, 13:41 ]
no nie przedmuchanie nie pomogło. jedynie przełączenie na mf działa. a słuchajcie to nie jest dziwne żę tylko w jedną stronę sprzęgło nie odskakuje ?

goldenSo  Dołączył: 01 Cze 2007
Moje też tak ma. Starczy puścić AF na krótką wycieczke.

Skocz do: