wino  Dołączył: 10 Gru 2007
Takura MC Auto Zoom 4-4.5/18-28mm f Pentax K
Cześć. Powiedzcie mi czy takie szkiełko nadaje sie do fotografowania, scenerii, krajobrazów, szeroko wyodrębnionej architektury ?? LINK: http://www.allegro.pl/ite...f_pentax_k.html

Ogólnie chodzi mi o to czy jakość będzie jako taka :) No i jak Sie sprawdza o ile ktoś ma, lub miał z nim do czynienia.

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Mam taki wynalazek pod nazwą Phoenix/Samyang. Ot, standardowa chińska produkcja. Cena adekwatna do jakości. Ale zawsze to kultowy FF :evilsmile:

valdis62 i jak Ci sie sprawdza sprzęcik ??

leży sobie na półce i czeka na zmiłowanie ....... nie robiłem bezpośredniego porównania, ale na cyfrówce większe zaufanie mam do kita, a na analogach mam całkiem znośną Cosinę 20mm.

Acha, to jednak chyba Koreańczyk .... :-P

czyli nie wiesz za bardzo jak by sie sprawdzała ta TAKURA ?? kurcze :/ nie wiem czy kupić :D

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
sprzedają też pod nazwą Cosina i Vivitar Series 1, i , nie jestem pewien,ale chyba też Soligor.

jak za takie psie pieniądze, to brać do filmu, z cyfrą na 100% nie ma sensu

wino, jak byś był w Wa-wie to weź ode mnie i sobie potestuj ..............

valdis62 Dzięki wielkie, ale raczej mnie nie będzie :), A tak ogólnie macie coś do polecenia na pentaxa lub coś z gwintem M42??... oczywiście pytam o szeroki... no i coś tak do 300zł

wino, w tej cenie pozostaje chyba tylko kit ... bo rozumiem, ze do szukasz do tego K100D ze stopki .... Jak do analoga, to coś takiego jak ta moja Cosina 20mm. Jest też fajny Tamron SP 17mm z mocowaniem Adaptall, ale to cenowo drugie tyle.

Kurcze :/ a więc moje poszukiwania, czegoś szerokiego a do tego taniego chyba sie nie powiodą.... A z tym Takura MC Auto Zoom 4-4.5/18-28mm, naprawdę tak źle ??.... TZW. polecasz bardziej jakąś stałkę ??

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
wino napisał/a:
Kurcze :/ a więc moje poszukiwania, czegoś szerokiego a do tego taniego chyba sie nie powiodą.... A z tym Takura MC Auto Zoom 4-4.5/18-28mm, naprawdę tak źle ??.... TZW. polecasz bardziej jakąś stałkę ??

do cyfry masz trzy możliwości:
Kit 18-55 - c.a. 200pln
FAJ 18-35 (na pełną klatkę) - c.a.300 pln.
Zenitar 16/2,8 fish eye jakieś 400 czy coś.

bierz kita po prostu. stałki szerokie są kilka-kilkanaście razy droższe, te sensowne. zresztą do APS-C jest ich mało , DA 14 2.8 za grube tysiące, czy DA Ltd 21 3,2

wino napisał/a:
polecasz bardziej jakąś stałkę ??

Na pewno będzie lepiej od tego zumika z aukcji, tylko ... nie bardzo jest co polecić. Każda stałka będzie droższa, a do tego w miarę porządna i szeroka to dopiero DA 14mm/2,8 za ponad 2k :-P
Jak szukasz do cyfry to odpuść sobie tę aukcję i kup kita. Będzie tanio, dobrze i (w miarę) szeroko.
[edit]
guerilla mnie ubiegł :-P

yhmmm.... no To dzięki wam koledzy :) milo było sie dowiedzieć czegoś ciekawego... ufff..... aaa taka ta moja niewiedza... wydawało mi sie ze to z aukcji będzie dobre... a tu zonk :D jeszcze raz wielkie dzięki... pozostaje mi zbierać naaa coś chyba droższego lub pozostawić kita jako szerokiego....

Skocz do: