mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Jak oni robią takie zdjęcia?
Kiedyś chorowałem na fotografie Erwina Olafa i nadal mam ciche nawroty tej choroby ;-) Otóż gdy oglądam jego zdjęcia (klik, klik), zastanawiam się:
a) jakich świateł używa (czy dużo? itd. na pewno softów)
b) jak uzyskuje się efekt malarskości/grafiki np. w zdjęciach z serii People of The Labyrinths lub zdjęciach Jana Kirwola:

Czy to tylko HDR? Bo nie chce mi się wierzyć.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mkdexter może się mylę ale podejrzewam PS

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Żaba napisał/a:
ale podejrzewam PS
Na pewno :-) .

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
I spora ilosc sztucznego swiatla.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
na tym dolnym zdjęciu nawet widać statyw od oświetlenia błyskowego (po lewej stronie u dołu)

Zawsze podobała mi się stylizacja fotografii na obraz malarski (choć foto to foto, a malarstwo to malarstwo). guerilla faktycznie tam coś sterczy ;-) bardziej mnie intryguje na ile tutaj jest pracy przed wykonaniem zdjęcia (światła itd.) a ile postprodukcji w PS lub tym podobnym by uzyskać taki zakres tonalny nie przeginając.

mkdexter napisał/a:
bardziej mnie intryguje na ile tutaj jest pracy przed wykonaniem zdjęcia (światła itd.) a ile postprodukcji w PS lub tym podobnym by uzyskać taki zakres tonalny nie przeginając.

Moim zdaniem jego zdjecia sa perfekcyjnie przygotowane od strony oswietlenia. Moze te przyklady, ktore tu wstawiles nie pokazuja tego najlepiej, ale inne jego zdjecia na pewno. Takich efektow nie da sie uzyskac samym szopem.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
podobny zakres tonalny można uzyskać w Raw Therapy suwakami shadow&highlight, ale tylko "podobny"

btw jak z tymi photoshopami za 175zł dla studentów? są jakieś nowe wieści? ktoś może już zamówił?

dan, też tak myślę, ale to chyba nie są jakieś przeciętne/standardowe softboxy (wydaje mi się, że świeci to dużo większą powierzchnią). Eldred, w PS też w ten sam sposób wyciąga się cienie i gasi jasne tony. Co do PS dla studentów to już jest. W Vobis'ie klik, klik.

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
W (prawie) identyczny sposób zdjęcia robi Dave Hill.
http://www.davehillphoto.com/
Na jego stronie są filmiki z sesji i widać, że ma kilku pomagierów, którzy biegają z softboxami a on sam używa chyba ringflasha, ale jakiegoś takiego wielkości solidnej miski.
A tutaj
http://www.flickr.com/gro...57594577686705/
masz opis jak się mniej więcej uzyskuje taki efekt. Ja widać na załączonych zdjęciach, fotka musi być od początku robiona z myślą o takim efekcie, bo inaczej wychodzi kaszana.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
exif: :mrgreen:
Software/Firmware Version = Adobe Photoshop CS2 Macintosh

g70104sm dzięki wielkie za te linki! :-B

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: Jak oni robią takie zdjęcia?
mkdexter napisał/a:

b) jak uzyskuje się efekt malarskości/grafiki np. w zdjęciach z serii People of The Labyrinths

mnie też kiedyś bardzo męczył ten temat, w końcu doszedłem, że ten efekt jest często uzyskiwany w programach do hdr`u, które mapują tony alogrytmem Fattal`a. Co prawda wynik nie jest tak rysunkowy jak u Dave`a Hill`a ale też mocno odrealnia fotografię.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Całkiem nieźle wychodzi też taka - jak na fotce ze "skejtowcami" - zabawa w Raw Shooterze tylko trzeba uważać, żeby nie przegiąć, bo wtedy coś zaczyna się dziać z krawędziami i w ogóle robi się szaleństwo.
Żeby więc uzyskać podobny (oczywiście poza kwestią oświetlenia kadru) efekt trzeba wzmocnić shadows contrast, osłabić highlight contrast i dowalić z czuciem fill light. Na koniec zdjąć saturację i gotowe.

g70104sm napisał/a:
W (prawie) identyczny sposób zdjęcia robi Dave Hill.
http://www.davehillphoto.com/

Identyczny?! :shock: Te zdjecia to dla mnie kiczowaty chlam w poronaniu do prac Erwina Olafa.
Olaf to artysta, a Hill rzemieslnik, produkujacy tandetne obrazki. Roznice w technice widoczne sa bez zbytniego przygladania sie... Nie wspominajac juz o stronie koncepcyjnej zdjec...

mkdexter napisał/a:
dan, też tak myślę, ale to chyba nie są jakieś przeciętne/standardowe softboxy (wydaje mi się, że świeci to dużo większą powierzchnią)

http://www.briese-studios.de/eng/licht/start.html -> seria Focus. Swiatlo duzo ostrzejsze niz softboxow.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
co do uzycia HDR na jednym zdjeciu w celu uzyskania malarskosci, to nie mam zadnego przykladu portretu, ale mam gdańskie kamieniczki. Może nie jest to aż tak czytelne jak z portretem, ale ja efekt "malarskości" widzę:

dagio napisał/a:
ja efekt "malarskości" widzę:

Hmm... a na czym on polega?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
myślę, że chodzi o podkręcenie faktury kamienic, choć akurat na tym przykładzie widać, to słabo.
Ja kiedyś zrobiłem takie przegięcie, które chyba obrazuje to, co miał na myśli dagio:

albo tu, trochę mniej przesadzone (ale też widać wydobycie faktury rzeczy, takie lekkie pomarszczenie świata):

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Cytat
Może nie jest to aż tak czytelne jak z portretem, ale ja efekt "malarskości" widzę:
Dagio, dla mnie to nie jest efetk malarskosci, tylko efekt lekko przewolanego negatywu czarno-bialego ;-)

dz.

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
ten efekt moim zdaniem polega na zmniejszeniu ogólnego kontrastu zdjęcia i jednoczesny zwiększeniu kontrastów lokalnych, tak że detale zostają przerysowane, pewnie jest kilka technik dochodzenia do tego, rzeczywiście fajnie można sie pobawić w rawshooterze (wersja darmowa):

wbrew pozorom to z jednego pliku, mogłoby być bardziej malarskie gdybym bardziej podkręcił parametry

Skocz do: