Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
  "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć" Scott Kelby
jako, że książka swoją tematyką traktuje o Lightroom'ie przeto wątek wylądował tutaj a nie w HydeParku
ale do rzeczy...

ostatnio zauważyłem żywe zainteresowanie pewnych osób ową książką i z tego co pamiętam był pewien problem z jej dostępnością na rynku dlatego chciałem poinformować, że książka jest dostępna w krakowskim sklepie SATURN (Galeria Krakowska). Nie liczyłem ale ok. 5 egz. było na półce więc podaję to do informacji publicznej aby zainteresowani mogli na tym skorzystać.

jeśli wystąpi taka potrzeba mogę się zaangażować w akcję sprzedażowo-wysyłkową :->

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Artooro napisał/a:
książka swoją tematyką traktuje o Lightroom'ie przeto wątek wylądował tutaj a nie w HydeParku
ale do rzeczy...
Raczej o tematyce związanej z PS. Ligtrooma tam nie uświadczysz. Chyba, ze jest jakieś nowsze wydanie. Ogólnie bardzo fajna książka.

wybacz argawen ten błąd
widocznie moje rozumienie pojęcia Lightroom jest błędne :-(
ważne, że zaiteresowani będą wiedzieli o co chodzi

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Artooro, są 2 programy:

Adobe Lightroom
Adobe Photoshop

dagio tyle to już zdążyłem się od życia dowiedzieć :-D
poprostu w pewne rzeczy wygodniej jest mi nie wnikać (leniem jestem podszyty :evilsmile: )

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Artooro napisał/a:
widocznie moje rozumienie pojęcia Lightroom jest błędne :-(

Wydaje mi się, że oboje macie rację. argawen, że książka nie traktuje o programie Adobe Lightroom a Artooro, że traktuje o cyfrowej obróbce czyli na naszym forum post jak najbardziej powinien być w dziale Jak... » Lightroom
:-B

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Fakt kupiłem książke w Saturnie... pojawiają się też ostatnio na alledrogo (sprzedawane przez księgarnie (w normalnych cenach ;-) )

Książka dobra, jest też dział o wywoływaniu Raw'a w Adobe Camera.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
http://helion.pl/ksiazki/obrcy3.htm - to ta ? Można przecież kupić wysyłkowo w wydawnictwie...

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Cytat
Książka dobra, jest też dział o wywoływaniu Raw'a w Adobe Camera.

siwyyy77, myśle ze machania suwaczkami to każdy powinien nauczyć sie
na własnej skórze , a co to jest brightnes exposure można sie dowiedziec w słowniku etc. :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grizley napisał/a:
a co to jest brightnes exposure można sie dowiedziec w słowniku etc. :-P
Nie tylko to jest w książce. jest parę sztuczek, które mogą się przydać w obróbce.

jako, że książkę takową posiadam nie byłem zainteresowany weryfikowaniem informacji o jej dostępności ale widzę, że między bajki można włożyć jej brak na rynku
argawen napisał/a:
Nie tylko to jest w książce. jest parę sztuczek, które mogą się przydać w obróbce

... i pozwalają oswoić PSa
to co mi sie w niej podoba to nie opis funkcji krok po kroku ale konkretne przykłady ich zastosowań, szczerze polecam początkującym... tak na rozgrzewkę

marichi25  Dołączył: 08 Paź 2006
Autor tej książki jest prawdziwym specem od Photoshopa. Mam jego inną książkę o efektach specjalnych w PS i muszę przyznać, że sprzedane tam triki i podpowiedzi były interesujące i przydatne. Wiele z tych chwytów wchodzi później w krew o ile regularnie używa się programu.

Trzeba jedynie przyzwyczaić się do "amerykańszczyzny" w pisaniu - mam tu na myśli powtarzanie każdej informacji kilka razy, notoryczne zwracanie się do czytlenika jak do idioty oraz okraszanie tekstu mnóstwem małośmiesznych niby-żartów, niby-ironii etc. Mnie to irytowało, ale na szczęście merytoryczne walory przeważają.

A jak oceniacie przydatność "Fotografii cyfrowej"?

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
marichi25 napisał/a:
A jak oceniacie przydatność "Fotografii cyfrowej"?

Moim zdaniem dobra pozycja dla początkujących, ale i Ci bardziej wtajemniczeni napewno znajdą niejedną dobrą porade.

Skocz do: