Adampio napisał/a:robilem tak:
- film negatyw 200
Adampio napisał/a:-zoom lampy 28
- palnik 45 stopni w sufit (jakies 3 metry nad glowa, bialawy) - ale przy duzych grupach za dlugim stolem palnik na wprost + szybka rozpraszajaca (bo wtedy ogniskowa 24 mm)
Adampio napisał/a:- aparat manual: przeslona 5,6 i czas 100 czyli maks. synchonizacyjny (kalkulator lampy daje dla tego filmu i zooma zasieg 7 metrow).
no, tak ale kalkulator liczy w lini prostej. a tu masz dobre 2 m do sufitu, drugie 2 od sufitu do "modeli" a jescze tracisz na odbiciu. Czas mozesz spokojnie wydluzyc, zaleznie od jasnosci pomieszczenia, czy efektow. Im dluzszy czas tymm wiecej zastanego switla zlapiesz, przy 1/100 praktycznie tylko i wylacznie lampa.
Adampio napisał/a:- zadnej korekty.
Adampio napisał/a:Niestety przeslona chyba nietrafiona bo bardzo mala glebia ostrosci bez AF, a wspomaganie AF lampy malo skuteczne (na aparatowy AF za ciemno a na "wzorek" chyba za jasno).
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti napisał/a:
Adampio napisał/a:Niestety przeslona chyba nietrafiona bo bardzo mala glebia ostrosci bez AF, a wspomaganie AF lampy malo skuteczne (na aparatowy AF za ciemno a na "wzorek" chyba za jasno).
A tego troche nie kumam. co to znaczy za mala glebia bez AF?
Adampio napisał/a:Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnj korekty (na minus) zeby oddac nastroj polmroku bo te zdjecia co mi wychodzily to pierwsze plany mialy jakby w pelnym swietle dziennym (czyli chyba te 18% szarosci) . Na manualu korekty się nie daje ustawic czyli chyba trzebaby oszukiwac czuloscia filmu? A moze jakos inaczej?
Pozdrawiam
Arti
sebostek napisał/a:dokładnie co koledzy powiedzieli mam MZ6 i ta lampa działa wyśmienicie
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
rychu napisał/a:Wiem, że obsługa jest banalna, kiedyś miałen lampkę TTL ale z trzema zakresami mocy w zlaeżności od odległości, a tu tylko tabela i przełącznik zooma - czy ona działa jako regulator mocy?
Pozdrawiam
Arti
rychu napisał/a:
Wiem, że obsługa jest banalna, kiedyś miałen lampkę TTL ale z trzema zakresami mocy w zlaeżności od odległości, a tu tylko tabela i przełącznik zooma - czy ona działa jako regulator mocy?
GrzegorzQ
przedwczoraj MZ-30, wczoraj ZX-L, dziś K100D
+360FGZ+ Tamron 18-250, stara portretówka, pierścienie, konwerter 2x i ... starcza
Arti napisał/a:ustawiasz czas, przesłone i lampa doświetla
GrzegorzQ napisał/a:Instrukcja obsługi - zakładasz, włączasz i robisz zdjęcia
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Pozdrawiam
MZ-6, ZX-50, ist DS
Sigma 24-70, Simga 28-200, Sigma 70-300, Pentax 100-300, Pentax SMC-A 50/1.7, Sunpak MZ440