tiritonga  Dołączyła: 29 Sty 2008
  Mam problem....albo pytanie
Hej

Zapisałam się własnie,
Przeszukałam forum i tematu nie znalazłam więc, pytam :)

Poszukuję programu, ktory "zamieni" moj moinitor w komputerze w ekran z aaratu, znaczy zebym mogła na bierząco widziec dokładnie zdjęcie, które mam zamiar zrobić...Znajomy ma Canona i mu działa ( ale nie zna nazwy programu) a Ja przy mojej lustrzance pentaxka (d100 ale głowy nie daję, sprawdzę jeszcze i skoryguję jeśli to nie ten numerek) nie moge znaleść niczego co dawało by taki własnie efekt. Jest to wogole możliwe?
Z góry dzieki za pomoc :)

obiecałam więc koryguję numerek jest to *ist D ( zostałam zmylona :oops: )

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
http://manufactura.home.p...ic.php?p=173720
no ale zeby tak pokazywac zamiary no to nie wiem :roll:

Bantu  Dołączył: 24 Wrz 2007
l_uka napisał/a:
no ale zeby tak pokazywac zamiary no to nie wiem

... bo tak Panie to tylko w Canonie :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Lustrzanką nie będziesz miała obrazu "na żywo" dlatego, że matryca nie rejestruje obrazu cały czas a jedynie w momencie robienia zdjęcia, stąd nazwa tego rodzaju aparatów, że matryca jest zasłonięta przez lustro, które odbija obraz z obiektywu do wizjera w twoim aparacie.
Może twój kolega nie ma lustrzanki tylko jakiś kompakt canona?

Jeśli chcesz rejestrować dobrej jakości video najlepiej wyposażyć się w jakąś nawet najtańszą kompaktową cyfrówkę, która ma wyjście s-video, i w kartę telewizyjną, podpinasz kabelkiem aparat do takiej karty i wykrywasz sygnał jakby był z kablówki, czy odtwarzacza dvd, ja w ten sposób nagrywam swoje videa tutaj http://pl.youtube.com/LucasZembrzuski

Używam do tego canona s1is podłączonego do karty tv za 100zł. Video jest płynniejsze niż z aparatu i mogę lepiej kontrolować jego jakość.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Eldred ,nie był bym do konca tego taki pewny , np. Olympus ma liveview wiec to tylko kwestia oprogramowania

No tak ale tiritonga napisała, że ma lustrzankę pentaxa, a kolega musiałby mieć 20Da (albo jakiegoś 1d marka?), a wtedy raczej znałby nazwę programu którego używa ;-)

Pozdrawiam

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
tiritonga napisał/a:
"zamieni" moj moinitor w komputerze w ekran z aaratu

Zrozumiałam to w zupełnie inny sposób. Że nie chodzi o liveview, tylko jakiś program na PC, który po podłączeniu kabelkiem do aparatu pozwala albo przeglądać zdjęcia na monitorze, albo "kadrować" nawet...

Nie wiem czy coś takiego jest. Jestem lajkonikiem.

Borys  Dołączył: 10 Sty 2008
Re: Mam problem....albo pytanie
tiritonga napisał/a:
Jest to w ogóle możliwe?

Jest, ale akurat nie w K100D, z przyczyn, o których napisał już Eldred.

mygosia napisał/a:
albo "kadrować" nawet...

No właśnie, żeby kadrować lustro musiało by być cały czas podniesione, a to niestety niemożliwe. Chyba żeby program streamował fotki z trybu seryjnego i wyświetlał je po kolei (z pominięciem zapisu na kartę pamięci, po prostu z bufora, bezpośrednio na komputer do wyświetlania), wtedy było by to takie jakby video, tyle że z szybkością 2.8 klatek/s (^_^)

BTW szkoda, że szybkość trybu seryjnego nie jest w kasetce zależna od rozdzielczości, ale by się z kolei lustro szybciej zużyło od tak szybkiego machania eh.. (bo prawdopodobnie w kadyszce jest trwalszy mechanizm podnoszenia lustra)

Fakt - kadrowac się nie da...

Ale przeglądać zrobione fotki na monitorze, albo TV się da... Może o to chodziło....

no właśnie tu o widok "lajf" chodziło :) no trudno, skoro "tak panie to tylko w canonie";p

Swoją drogą, ściągnęłam sobie ten programik ze strony Pentaxa, (ten z pierwszego linka) uaktualniłam oprogramowanie w aparacie, tak jak bylo w instrukcji no i teraz aparat dziwne rzeczy mi robi..a to kolor zupełnie odrealni, wszystko na niebiesko dajmy na to, a dzis po południu za nic w świecie nie chciał zrobić zdjęcia z lampa....myślicie ze to wina upgrade tego oprogramowania tam co w aparacie jest?? ( opisuję często na około, bo z elektroniczno informatycznymi rzeczami często sobie nie radzę :p)

tiritonga, a przestudiowałaś dokładnie instrukcję?

No tak, zarówno aparatu (pomimo, że instrukcja aparatu jest w jakimś mało cywilizowanym języku;-) ) jak i upgrade`a...znalazłam podobny problem na forum, gdzie po wgraniu wyższej wersji oprogramowania aparat zaczyna mieć różne problemy.
Więc studiuje jeszcze dodatkowo tamten temacik, może znajdę rozwiązanie :))

niestety po przestudiowaniu tematu, forum, instrukcji dalej nic :((((
aparat po włączeniu lampy pokazuje pustą baterię, a jak lampę zamknę, to bateria jest znowu pełna....ech a akurat w tej chwili mi jest potrzebny aparat :cry:

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Moze warto wiec wgrac stary soft i sprawdzic czy jest ok. Obawiam sie tylko ze moze byc problem ze znalezieniem softu w wersji 1.0 do ist D

Skocz do: