RockShock  Dołączył: 30 Kwi 2008
GimpShop i znikający EXIF
Cześc,

Czy ktoś wie może jak poradzić sobie ze znikającym EXIF'em w GimpShopie 2.2.4?

Skubaniec usuwa mi moje cenne informacje po jakiejkolwiek edycji... ;( Z Gimpem tego nie miałem...

Miał ktoś może taki problem lub wie jak go rozwiązać?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Pracuje Ci on z UFRAW?
Ja wróciłem do starego GIMPA bo GSHOP nie chciał normalnie działać..

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Ale masz zaznaczone zapisywanie exif w dialogu zapisu jpg w ustawieniach zaawansowanych?

Markus napisał/a:
Pracuje Ci on z UFRAW?
Ja wróciłem do starego GIMPA bo GSHOP nie chciał normalnie działać..

Nie wiem, nie sprawdzałem, wróciłem już do GIMPa bo ten GimpShop fajny jest, ale jakiś niezbyt stabilny...

Szumak napisał/a:
Ale masz zaznaczone zapisywanie exif w dialogu zapisu jpg w ustawieniach zaawansowanych?

W ogóle nie miałem takiej opcji przy dialogu zapisu - znalazłem info na stronie GimpShop: http://gimpshop.webuyused...?num=1209750752
Tak więc po prostu jest on zbudowany na wersji GIMPa, która EXIF'a jeszcze nie obsługiwała.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jak dotąd, nic lepszego od GIMPA za free nie wynaleziono... :-)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
ale wszyscy znawcy tematu mają skłonność do porównywania programów darmowych z najdroższymi produktami komercyjnymi pomijając subtelną różnicę tych 2-3 tys PLN. Pewnie dlatego, że wszyscy 'kupują' photoshop'y i lightroom'y na emule.
PS. Sytuacja, która mi się często powtarza w rozmowie z ludźmi
- jak to nie masz windows? dlaczego
- linux jest lepszy
- tu rozmówca rzuca stos inwektyw, że nie działają gry, że cośtam, że trudny w obsłudze itp
- bo linux jest darmowy a za windows trzeba płacić
- i co z tego?

w tym momencie daję za wygraną i kończę dyskusję. kocham ten kraj

Ale przecież nikt tutaj ani słowa nie powiedział o płatnych programach... ;)

Myślicie, że czemu ja, przepraszam bardzo, z RawTherapee i Gimp'em walczę? ;)

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Używam gimpa odkąd zacząłem wykorzystywać komputery zawodowo. Mimo, że miałem kiedyś wybór i już pewne doświadczenie z PS - wybierałem gimpa, ponieważ bardziej mi odpowiadał nie odstając funkcjonalnością za bardzo od PS (to była chyba 4). Uważam, że nawet w tej chwili można w gimpie wszystko zrobić o ile nie potrzebuje się mieć tych 16bitów które wszakże niebawem również będą nam dane.

Podobnie RT jest bardzo zaawansowany technologicznie, używałem go na linuksie i spełniał wszelkie moje oczekiwania. Żałuję tylko, że dystrybuowany jest w formie binarnej na linuksa i windowsa, przez co po zmianie systemu używać go już nie mogę :-|

Hmmm, GimpShopa zainstalowałem kiedyś, raz, na całe 15 minut. Nie pamiętam jak bardzo różnił się funkcjonalnością bo jedyną funkcją jaką w nim obadałem była funkcja permanentnego stanu zawieszenia. :mrgreen:

oc  Dołączył: 29 Kwi 2008
Szumak napisał/a:

Hmmm, GimpShopa zainstalowałem kiedyś, raz, na całe 15 minut. Nie pamiętam jak bardzo różnił się funkcjonalnością bo jedyną funkcją jaką w nim obadałem była funkcja permanentnego stanu zawieszenia. :mrgreen:

Nie pamiętam, która to wersja była, ale działała u mnie identycznie. Tak to jest jak się dobry program ze sklepem chce skrzyżować :-P

Skocz do: