sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Sprowadzanie sprzętu ze stanów?
Witam,
mam taką zagwozdkę. Mam brata w USA, i chciałem go poprosić o kupno lampki AF 540 FGZ + trochę optyki (FA 10-17 + FA 50/1.4) + gripek (+może pilocik chowany do gripka).
On ma stały meldunek tam, więc może mieć zniżkę, poza tym w stanach taniej itp.
Rzecz w tym czy po wysłaniu do mnie rzeczy zwykłą paczką (no może z napisem "Fragile") ja lub on, płacimy za cło i podatek czy też nie? Jeżeli tak to jak to wygląda od strony płatniczej (stawki, jak się płaci itp.) oraz jak to wygląda od strony praktycznej (może się płaci jak jest zadeklarowana wartość paczki itp).

Niestety jestem laikiem w tej materii i każde info będzie pomocne ;-)

Dzięki z góry ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

Serdecznie dziękuję :-D Gapa jestem ;-)

Chyba można zamknąć ten temat (tzn. ja nie mam nic przeciwko ;-) ).

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
piotr_luk, no i wyszło szydło z worka! Jesteś TWA, gnębisz nowych, rozdajesz wirtualne :-B , i zamiast odpowiadać na temat odsyłasz do archiwum i podajesz jakieś linki do starych tematów. Fuj! Jak nie masz nic do powiedzenia, to się nie odzywaj. I daj szansę wykazać nowym na forum, którzy z pewnością będą mieli wielką przyjemność mogąc pomóc koledze sunshine, odpowiadając na jego pytania :evilsmile:

Uuuuuuuuuu, ja chcę do mamy, tu na mnie krzyczą.
matb, nie ma się co takimi bzdetami przejmować. Ale to nie ja, to sam sunshine wnioskował o zamknięcie tematu, chociaż akurat w temacie ceł i podatków jakieś zmiany mogą zachodzić (w przeciwieństwie do budżetowych tele) :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
matb napisał/a:
piotr_luk, no i wyszło szydło z worka! Jesteś TWA, gnębisz nowych, rozdajesz wirtualne :-B , i zamiast odpowiadać na temat odsyłasz do archiwum i podajesz jakieś linki do starych tematów

Jakby mi nie było wstyd to jeszcze bym dodał, że ma czterocyfrową liczbę postów :evilsmile:

Spox ;-) Generalnie o ten typ odp. mi chodziło ;-) Piotr_luk :arrow: :-B

plwk napisał/a:
ma czterocyfrową liczbę postów
Wolałbym jednak sześciocyfrowe konto w banku ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
piotr_luk, w Polsce są 26 cyfrowe, nie licząc SWIFT quote. A za rzeką jakieś krótsze? ;-)

matb napisał/a:
A za rzeką jakieś krótsze?
Bo ludzie mniej inteligentni, nie spamiętaliby 26 cyfr. 6 to jest górna granica :mrgreen:

No, dobra ;-) Fajny OffTop sie zrobił... A jak się ma sprawa od strony praktycznej - tzn. z przywożeniem sprzętu ze Stanów? To znaczy Mój brat kupuje i przywozi sprzęt - też go trzepią na granicy z cłem i watem czy nie :?: :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
sunshine napisał/a:
też go trzepią na granicy z cłem i watem

Jak będzie wiózł jeden czy dwa egzemplarze to nikt się nie przyczepi.

Ehhhh, czyli nie ma pewności :-/ Generalnie to chciałbym żeby przywiózł AF540FGZ + GRIPA (do K10D) + DA 50/1.4

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Znajomi przywozili po parę obiektywów i nikt się nie czepiał.
Jak go celnicy zapytają to powie, że wiezie prezent i nic mu nie naliczą.

oK. Dzieki ;-)

Skocz do: