wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Już przestawiłem. Nastepne sample wstawie w DNG, jesli ktoś bedzie chciał oglądać moje pstryki ;-)

Kolejna ciekawostka ... włożyłem 2 karty po 4 GB każda. Jedna Panasonica, druga Fuji. Przy ustawieniu zapisu RAW + JPG, na jednej karcie pokazuje mi możliwe zapisanie 55 zdjęć, na drugiej 57.

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Ić i foć :mrgreen:

Pomysłów nie mam, ale na pewno coś ciekawego ustrzelisz :-D

Pozdrówka

S.

szatek0000  Dołączył: 23 Gru 2008
wuzet, dzieki :-B

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
wuzet napisał/a:
jesli ktoś bedzie chciał oglądać moje pstryki ;-)
Dawaj!! Dawaj!! :-)

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
O ile mnie wzrok nie myli to na fotce z dworca centralnego pokazują się w cieniach dwukolorowe pasy - fioletowy i zielony naprzemian.

Zadajecie mi ciężkie pytania. Ja nie jestem aż takim onanista sprzetowym żebym liczył piksele na samplach, mierzył roznice w działaniu AF-u w nanosekundach itp. ....k-5-ke miałem w rękach dobrze ponad pól roku temu. Moze wieczorem wezmę na spokojnie obydwa do ręki i coś porównam. Póki co spacerując teraz po Brooklynie i robiąc kolejne fotki, tym razem z FA 31, ch*** się w dźwięku migawki ;-) jeszcze miodniejszy niż w K-5. AF wydaje się byc nieco szybszy i jakby pewńiejszy na limitedzie. W niedziele zrobię lepszy test, bo jest maraton nowojorski. Wezmę kilka szkieł i potestuje na biegaczach.

Weź coś ostrego ;-)

No i czekamy na DNG :-D

Z podziękowaniem,

S.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A gdzie jakaś ciemnica na wysokim ISO ?
A jak AF ? A ergonomia? A wizjer? A filmy? A dodatki ?
A ......
A czemu nie ma więcej ? ;)

ps
Aaaa - i gratulacje !
O ile można gratulować takiego zakupu.

Great :!:

Pędzę pooglądać :-D

Chyba już masz dość nas na forum :?:

;-)

Mimo wszystko dzięki i prosimy o jeszcze :-B

S.

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
Dzięki Wuzet :-B

Dynamika w cieniach co najmniej tak dobra jak w K-5 :-)
Jak będziesz miał czas i chęć, to wrzuć kawałek przepalonego nieba.

PS. Pstrykałeś z włączonym filtrem?

DNG otwierają się w LR 5.2

co prawda wyraźnie wolniej, jak z K5, ale to może być spowodowane brakiem optymalizacji programu no i na pewno wielkością pliku, jednak matryca jest większa o 50% ;-)

Raz jeszcze dzięki.

S.

No dobra, zatem kilka zdań moich opinii o K-3. Aparat na prawde mam w rękach od kilku godzin wiec nie bedzie tego wiele.
Ergonomia podobna jak w K-5. Trzyma sie go wygodnie i pewnie. Kilka zmian jak zaszły na obudowie, to w/g mnie wymóg kilku nowych funkcji jakie posiada K-3.
Dobrze zapowiada sie opcja wyboru rodzaju AF-u poprzez jeden przycisk i reszta kółkiem. Informacja widoczna w wizjerze, wiec można wszystko robić bez odrywania od oka.
Inne umiejscowienie LV, również nie powinno nastręczać problemu w obsłudze.
Nowa możliwość jaką daje K-3, to 2 sloty na karty pamięci. Są 3 możliwości zapisu ....
- Zapis plików na jedną karte, po jej zapełnieniu na drugą.
- Zapis osobno RAW-ów i JPG-ów na osobnych kartach.
- Zapis tych samych plików równocześnie na obydwu kartach.

Co do AF-u, to jeszcze za wcześnie na jakieś oceny. Prawda jest taka, że mnie w K10 czy K20, AF nie przeszkadzał w robieniu zdjęc, więc tym bardziej w K-3 ciężko mi jednoznacznie określić i opisać jego pracę. Dla mnie pracuje tak jak powinien. Szybko i pewnie. Wszystko w zależności od podpiętego szkła. Z limitedem pracuje sie bardzo komfortowo. Poranne zdjęcia z DA*16-50 nie było może takie szybkie, ale tylko dlatego że chyba moją gwaiazdke po roku nieużywania, dopadła chyba choroba SDM-u :-( . Wygląda mi to na początki znanej przypadłości. Zauważyłem kilka razy zwiechy w pracy. Musiałem pomagać recznie, w tedy ruszał juz silniczek.
Tak jak pisałem wczesniej, planuje na niedziele test w boju, to znaczy na Nowojorskim Maratonie. Wezmę na pewno DA*50-135 i DA*300. Myślę że w tedy bede mogł coś wiecej napisać. Ciekaw jestem tej nowej funkcji w AF, czyli AF-A.
Wrażenie robi możliwość 27 pól AF-u. Centralny punkt, czyli kwadracik widoczny w wizjerze wydaje się mniejszy niż w K-5.

To na razie tyle z pierwszodniowych wrażeń obcowania z K-3.

edit. pseudo filtr AA mam wyłączony ;-)

philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
Jeszcze 2 pytania :-P :
Jak oceniasz ogólną szybkość działania w porównaniu do K-5 ?
FW oczywiście pełne V.1 ?

Ciągnę cienie na maxa w górę z tej 1600tki i bandingu nie widać. Pojawiają się jakieś delikatne pionowe struktury- ale to pewnie jeszcze nie to . Łatwo można szum zlikwidować z tej czułości.
Wuzet - a możesz porównać szybkość pracy samego silnika AF wbudowanego w body ? Jest mocniejszy niż ten w K-5? FA 31 ostrzył szybciej ?

Wrażenie mam jakby lekko szybciej i pewniej. teraz na szybko zrobiłem test słabo oswietlonym poku i K-3 ostrzył bez lampki a K-5 już doświetlał lampką. K-3 jakby bardziej pewnie ostrzył. trafiał za każdym razem, K-5 czasem doostrzał. To taki test na szybko.

Ogólnie to wydaje mi się że ten kto sie spodziewa jakieś olbrzymiej różnicy w pracy pomiedzy K-5 a K-3 może być rozczarowany. Myśle ze pewnych sytuacjach bedzie można dostrzec dosć widoczne różnice, ale tak na "codzień" to to nie bedzie jakaś olbrzymia różnica. Ale ja sie nie znam, więc moge sie mylić. Jak pisałem, ja nie rozkładam zdjęć i aparatów na czynniki pierwsze.

edit: Blesso, a możesz wziąść na swój warsztat drugie zdjęcie z drugiej serii ? to gdzie są budynki i most pomiedzy nimi ? jestem ciekaw co wyciągniesz z dolnej cześci zdjęcia ?

Tam jest ISO 100 więc można za uszy wyciągać:

Twój biały szalik(koszula) jednak jest trudniejszy do uzyskania niż zielone deski ;) , ale trzeba przyznać, że "detale" można sobie pooglądać [ gdyby umieścili nazwę firmy na klimatyzatorach-byłaby do odczytania bez okularów].

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
wuzet napisał/a:
Wrażenie mam jakby lekko szybciej i pewniej. teraz na szybko zrobiłem test słabo oswietlonym poku i K-3 ostrzył bez lampki a K-5 już doświetlał lampką. K-3 jakby bardziej pewnie ostrzył. trafiał za każdym razem, K-5 czasem doostrzał. To taki test na szybko.
To jak narazie to samo, co w przypadku K-5II. Ciekawsza jest kwestia AF-C.

Mógłbyś napisać, czy peaking jest dostępny w trakcie filmowania, czy tylko przed rozpoczęciem nagrywania? Jest crop po włączeniu filmowania?

jaad75, przed filmowaniem.
Peaking, żeby była jasność, to nie jest żaden sygnał dźwiękowy. Jest to efekt graficzny. Takie zaziarnienie na biało ostrego obszaru.

Skocz do: