gebi  Dołączył: 05.05.2006
Cytuj
Ale odjechany sikor :shock: normalnie nabrałem apetytu żeby sobie jednak sprawić coś z serii Q :-) np. taki zegarek!
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
http://allegro.pl/pentax-...2873281268.html

Z ceną poniżej 1000 zł Pentaks Q to naprawdę fajny aparacik...
 

MacRayers  Dołączył: 07.09.2008
Cytuj
cube007 napisał/a:
Q sprzedaje sie przyzwoicie chyba tylko w Japonii...

Nie tylko. We Francji to nr1 evili... wg amazona
 
odyseusz  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MacRayers napisał/a:
cube007 napisał/a:
Q sprzedaje sie przyzwoicie chyba tylko w Japonii...

Nie tylko. We Francji to nr1 evili... wg amazona


I to w końcu cena, która mniej więcej odpowiada wartości tego eksperymentu. Ciekawe jak się czują nabywcy za ponad 2k.
 
janek_wu  Dołączył: 26.05.2008
Cytuj
odyseusz napisał/a:
Ciekawe jak się czują nabywcy za ponad 2k.
Każdy sprzęt na starcie jest drogi a z upływem czasu jego cena znacznie spada. Niestety tak to już jest, np. K5 startował od ok. 5 tys, obecnie można go nabyć już za 3 tys, a używki jeszcze taniej. Inwestycja w aparat cyfrowy to deficytowy interes. :-)
 
Piotrek K  Dołączył: 16.11.2009
Cytuj
Obiecałem jakiś czas temu w innym wątku przykład zdjęć tele z Pentaxa Q. Zdjęcie które wstawiam zrobione jest Sigmą 70 - 300 APO DG Macro - na około 230 mm i prawdopodobnie 5,6, ISO 400 1/250 (łączone z 6 ujęć). RAW wołany w Raw Therapee, stack 6 zdjęć połączony w programie Registax na ustawieniach standardowych, później jeszcze zastosowałem filtr zwiększający lokalnie kontrast. Warunki nie były idealne (leciutkie chmurki, zdjęcie robione w mieście).

Ogólnie jest wstępnie zadowolony z Q jako "telekonwertera", ale fotki na dłuższych ogniskowych trzeba dość mocno obrabiać.

Dobre efekty dają też z tym maluchem Pentax - M 135/3,5, Takumar 150/4 oraz Rikenon 50/2. Na razie nie mam czasu wybrać się na zwierzaki, więc póki co nie mam więcej nic do wstawienia (testów typu ściana z cegieł raczej nie lubię robić).

Poniżej księżyc w całości (wykadrowany) i crop 100% (niewyostrzany).

Pozdrawiam,
Piotrek



 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Piszę tu coby nie zaśmiecać wątku z samplami ;) Q zanabyłem jako kieszonkowca ale jak już jest to kupiłem przejsciówkę w razie czego . Z dłuższymi szkłami które sprawdzałem najlepsze efekty sa z DA300 , z A 135 2.8 jakoś kiepsko , z 50tek fajnie sie sprawuje z M 50 2 , kiepsko z F 50 1.7 ( raz ze ostrzenie Mką lepsze a dwa obrazek wygląda na bardziej ostry )
Tak jak mówie Q+przejsciówka traktuję jako ciekawostkę , jedno co zauważyłem to kłopot z długimi czasami w takim zestawieniu , ograniczenie chyba do 20 sek. brak Bulb . Moja przejsciówka to Kiwi z allegro , mozna sterować przysłoną - ze starymi szkłami normalnie pierscieniem na obiektywie a z nowymi pozbawionymi pierscienia przestawia sie pierscieniem przejsciówki . Ogólnie to cięzko z ręki , ale to tylko moje odczucie bo z bezwizjerowcami zawsze mam kłopot ;)
ZbyszekB gdybys chciał spróbować z tym 100 makro , to możemy sie jakoś zgadać , choc nie widzę Q jakoś specjalnie w tym temacie , Marek Wyszomirski stronę wczesniej opisał w czym problem . Gbyby jakieś systemowe dali to może a tak to chyba tylko jako ciekawostka dla kogoś kto ma aparat i szkła K .
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Zatem kontynuując tutaj ;-) zanabylem Qpe w takim samym celu, nawet bardziej jako cyfrowy dodatek na spacery ze sredniakami analogowymi. Przejsciowke wziąłem od chińczyka, ale najprostsza i najtańsza jaka była , czyli bez żadnej regolacji czegokolwiek ;-)
Z trzysetki nie udało mi się utrzymać z ręki dobrego zdjęcia. Podpialem Pancolara 50/1.8 i już było ok. Jakośc też całkiem przywoita. Innych szkieł jeszcze nie miałem czasu potestowac.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Jak zapniesz DA 300 to jest całkiem otwarta ? Bo u mnie listki troche wystają , może blokuje ich śrubka w przejsciówce muszę spróbować . Z innymi normalnie wszystko chodzi , czyzby 300 miało inaczej umiejscowiony popychacz ?
PS. Jeszcze się mnie przypomniała jedna rzecz , jak mam ustawiony MF to po wyłączeniu i włączeniu i tak aparat ustawia sobie jakąś tam swoją ustaloną pozycje w obiektywie - 01 8 mm , też ciekawe czy to ze wszystkimi szkłami ?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
ZbyszekB gdybys chciał spróbować z tym 100 makro , to możemy sie jakoś zgadać , choc nie widzę Q jakoś specjalnie w tym temacie , Marek Wyszomirski stronę wczesniej opisał w czym problem . Gbyby jakieś systemowe dali to może a tak to chyba tylko jako ciekawostka dla kogoś kto ma aparat i szkła K .
OK, to ja jeszcze poczytam trochę na ten temat i się odezwę w sprawie tego próbowania. :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach