sycamor  Dołączył: 10.02.2011
Cytuj
jareksto,

Nie kombinuj ;-)

Kup tu

Masz 6 sztuk, sprawdzony sprzedawca, w styczniu nabyłem do K-3 odpowiedni model, pasuje jak złoto.

Koszty niewielkie, przesyłka free.

Ewentualnie lepszy model

Lub jeszcze lepszy :D

Pozdrawiam,

S.
 
mariuszelectro  Dołączył: 08.03.2014
Cytuj
Witam, to mój pierwszy post,
Chciałbym jedynie podzilić się informacja iż mój K50 czasem odmawia współpracy z kartą Sony class10 UHS1 32gb
Z innymi kartami tego nie zauważyłem

Ta sam karta włożona do innych aparatów działa.....

Napisałem do wsparcia z jest taki problem (pentax EU ) dostałem info iż nie są w stanie sprawdzić wszystkich produktów na rynku.
Napisałem aby mi podali w takim razie z jakimi na pewno działa.... Odp brak
I tyle.
Mam najnowszy firmware.... Nie pomogło
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Pentax kiedyś rekomendował karty firm SanDisk, Panasonic i Toshiba. Czy coś się zmieniło nie słyszałem.
 
WaldekW  Dołączył: 28.10.2007
Cytuj
Witam
A napisałeś do Sony? Sformatuj kartę w aparacie. Jak nie pomoże to nie wyrzucaj aparatu, wyrzuć kartę.
 
pawel12345  Dołączył: 20.01.2013
Cytuj
A po co pisać, żeby dostać odpowiedz z szablonu ? :)

Nie działa karta to wywalić i tyle.
 
mariuszelectro  Dołączył: 08.03.2014
Cytuj
Cóż takie życie.... Za to wspomniana karta swietńie sie sprawuje np w lumiksie którym można nagrywać filmy HD, gdzie inne karty sie nie wyrabiały ( chyba bufor aparatu jest zbyt mały)
Co ciekawe karty które sie nie wyrabiały w lumiksie przy HD !!! Bez problemy wyrabiaja sie w k50 w fullHD .
Wszystkie karty mam Class10....

Dodam iż nie ja jeden mam problemy w tej konfiguracji, w necie zanlazłem parę problemów (Ang) z kartami właśnie tymi (Sony) i z tym aparatem, jak rownież innym pentaxami np K5, niestety.....
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Może to wina firmware? W sensie, nie najnowszego ale po prostu niewykrytego jeszcze błędu. :roll:
 

kondrath  Dołączył: 31.07.2007
Cytuj
Witam,

Podczas przechylania, obracania wyłączonym korpusem słychać dziwny dźwięk, jakby coś latało / przechylało się wewnątrz - czy to normalne?
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
kondrath, paluszek Filipinki, czyli stabilizacja matrycy. Wszystko jest w porządku.
 

paablof  Dołączył: 07.05.2006
Cytuj
witam
jutro odbieram K-50 + DAL 18-55 mm WR + DAL 50-200 mm WR
do tej pory używałem 100d super.... ciekawe czy moje stare szkiełka będą widoczne ...
na pewno będę musiał przejść na aa bo do tej pory były bardziej użyteczne i nie zawodne. I zawsze pod ręka..
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
Nawet z eneloopami i ładowarką procesorową to jednak dedykowany akumulatorek jest wygodniejszy, no i szybciej się go zmienia w razie potrzeby, więc polecam najpierw sprawdzić z nim :-)
 

paablof  Dołączył: 07.05.2006
Cytuj
jeszcze 2 godziny i będzie do odbioru w sklepie...ale kto by liczył..i brał dzień wolny w pracy aby go szybciej odebrać...
a na dedykowanym aku to niby można zrobić około 500zdjec...to ciut mało bo jak się zapomni i przyciśnie to te 6zdjec na sekundę to szybko go wyczerpie...ale się zobaczy..

[ Dodano: 2014-08-04, 19:08 ]
witam
na popularnym serwisie aukcyjnym znalazłem adaptery do pentxów ale nigdzie nie mogę znaleźć pasującego do modelu k50 wszędzie jest k30-czy mogę takowy kupić i być pewny że będzie do mojego nowego korpusu pasować?
oryginalna bateria faktycznie starcza na około 450zdjęć a z tego co czytałem na necie po zamianie na paluszki aku mocy powinno starczyć na około 1000zdjęc :)
 
Kfan  Dołączył: 02.03.2007
Cytuj
pyciar napisał/a:
co do AF w pentaksach to ja mam tylko jedno zastrzeżenie: za duże punkty (krzyże). bardzo często celuję środkiem w coś a aparat łapie ostrość na element trochę poniżej. Niby już się nauczyłem jakiego rozmiaru są te punkty ale często mi to przeszkadza (np przy sesji "zza krat" gdzie fotografowałem przez różne siatki, kratki i barierki)


To dotyczy wszystkich lustrzanek generalnie nie tylko Pentaxa.

Komfort o jakim marzysz dają bezlusterkowce i dobre kompakty.
Kiedyś podjąłem decyzję o rezygnacji z lustrzanki na rzecz bezlusterkowca i zapomniałem o wszystkich problemach z AF jakie miałem z lustrzanką.
Nie robię testów ff/bfF, nie czyszczę matrycy i wybieram punkt AF dokładnie gdzie chcę nawet na skraju kadru i obszar jaki chcę np samo oko a nie oko z nosem i grzywką.
OK, trzeba wspomnieć, że nowsze lustrzanki mają tryb LV i też tak mogą ale tryb LV w lustrzankach to nie to samo co LV w bezlusterkowcach.
 
dalco  Dołączył: 03.07.2012
Cytuj
Czy w K-50 podczas fotografowania wyświetla się histogram na żywo?
 
pawel12345  Dołączył: 20.01.2013
Cytuj
W LV oczywiście że tak.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
W trybie Live View – tak.
 
dalco  Dołączył: 03.07.2012
Cytuj
zacząłem czytać książkę (duChemin) i nie wszystko jest mi jasne. Autor zachęca do posługiwania się histogramem, używa C5d. Rozumiem w związku z tym, ze gdy mówi o wykonaniu próbnego zdjęcia, to robi to w celu podglądu min histogramu. Podejrzewam, że C5d (to domena wszystkich lustrzanek?), podobnie jak k-50 ( którą mam zamiar kupić) ma podgląd histogramu tylko na LV?
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Która wersja 5D? Jeśli pierwsza, to LV nie stwierdziłem. Ale też nie szukałem ;-)
 
dalco  Dołączył: 03.07.2012
Cytuj
Nie wiem która wersja, ale zdjęcia z 2009r opisane, że robione C5d. Sprecyzuję moje pytanie. Czy współczesne lustrzanki mają możliwość podglądu histogramu, ale nie w trybie LV, tylko w trybie "przez wizjer". Oczywiście rozumiem, że wykres histogramu ewentualnie pojawia się na tylnym, dużym wyświetlaczu.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Lustrzanki nie, chyba że te ze stałym lustrem ze stajni Sony, ale one nie mają wizjera optycznego, ino elektroniczny.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach