jerzy65  Dołączył: 10.04.2009
odkurzone slajdy Cytuj
Witam mam pytanie do doświadczonych forumowiczach w tym temacie.Znalazłem slajdy które robiłem około 25 lat temu na filmie orwo aparatami fied 5 i zenitem.Wiadomo sentyment i wspomnienia się odezwały. Chciałem je zeskanować chodziłem trochę po punktach no ale że jest to dla nich pracochłonne to musi kosztować i tu cena 2 do 3 zł od klatki :-B .A że mam trochę tych slajdów to cena robi się niemała.Opłacało by się kupić skaner ale podejrzewam że taki domowy nie jest najwyższej jakości.Zastanawiam się czy może robiliście zdjęcia ze slajdów jaka to jest porównywalnie różnica w jakości.Może ktoś podpowie jakie parametry ustawić na aparacie/np.czy na manualu,czy pomiar wielosegmentowy czy punktowy,RAW czy JPG/ i jaki obiektyw dobrać.
Do dyspozycji mam
K-5
obiektywy: kit, 50/1,7 M, i 16-50/2,8
Rzutnik ,biały ekran,statyw.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Robiłem w ten sposób, że zestawiłem zestaw z mieszka makro z Heliosem 58/2 i uchwytem na slajdy (duplikator - ramka z matówką z przodu). Całość postawiłem na statywie przodem do białej ściany, na body lampa Metz 48 w manualu na full, Helios na 8, ostrość ustawiałem na LV, balans bieli dla lampy. Naświetlenie regulowałem odległością zestawu od ściany.
 
jerzy65  Dołączył: 10.04.2009
Cytuj
i jak wyszło jakościowo ? kiedyś były na allegro taki niby obiektyw z mocowaniem do aparatu a z drugiej strony wejście na slajd ale nie wiem co to warte.

A może ktoś próbował tak jak w temacie robić zdjęcia.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie, to mniej więcej metoda opisana tutaj http://www.dfv.pl/szkola-...oto.html?id=430 i podobny sprzęt tylko z opisanymi modyfikacjami.

Próbki






Balans bieli nie był ruszany, korygowałem jedynie jasność i kontrast oraz usunąłem widoczne paprochy.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
jerzy65 napisał/a:
Opłacało by się kupić skaner ale podejrzewam że taki domowy nie jest najwyższej jakości

Zależy od powiększeń jakie chcesz robić. Do archiwizacji spokojnie wystarczy coś klasy Epsona Photo V100/200. Do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym w okolicach 100 zł. W zestawie jest ramka do filmów i slajdów oraz oprogramowanie co przyspieszy i ułatwi cały proces. Tutaj masz cały wątek na ten temat: http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0
Ja mam i używam z powodzeniem V200 kupionego za 100 zł. Skanuje tak:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Miałem kiedyś Epsona V100 i skany małej klatki swobodnie dało się drukować na 20x30.

Slajd nim skanowany
 
jerzy65  Dołączył: 10.04.2009
Cytuj
No faktycznie z tych skanerów całkiem przyjemne zdjęcia,do archiwizacji wystarczą ja przecież nie będę robił jakiś super dużych odbitek.
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
Witam ma ktoś z kolegów instrukcję po Polsku do skanera Epson V200? może być w wersji elektronicznej :)

[ Dodano: 2015-02-23, 20:41 ]
I jeszcze jedno : Czy do skanowania negatywów trzeba mieć koniecznie ramkę?
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Enzo napisał/a:
Do kupienia na popularnym portalu aukcyjnym w okolicach 100 zł.

Chyba aktualnie nie ma nigdzie...

Enzo, czy masz ten skaner: http://www.ebay.co.uk/itm...9508&rmvSB=true ?
 

misiakuu  Dołączył: 02.01.2012
Cytuj
@plwk - ten pierwszy set z Bieszczadów, szczególnie 4-te zdjęcie, pięknie oddaje atmosferę i klimat Bieszczadów...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Dwa pierwsze zdjęcia z Beskidu Niskiego, piąte kirkut w Lesku.
Czwarte to kwiecień, gdzieś pod koniec lat 70-tych poprzedniego wieku. Widok z Połoniny Wetlińskiej, gdzieś z okolic Hnatowego Berda, na wschód.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
czy masz ten skaner

Nie - V200. plwk miał V100.
hitman1986 napisał/a:
Chyba aktualnie nie ma nigdzie...

Fakt - obecnie coś się podziało na rynku. Kupiłem V500 po okazyjnej cenie ale swojego V200 sprzedałem za dwukrotność ceny zakupu... Ceny skanerów dedykowanych też poszły w górę.
 
Maxi 7  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
mr.ra66it byłem na tej stronie ale tam tylko nagłówki są po Polski.


Próbowaliście skanować negatywy bez ramki?

[ Dodano: 2015-02-24, 10:55 ]
ok. dokopałem się w Twoim linku, dzięki mr.ra66it ;-)
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
plwk, trójwymiarowość tej kliszy powala. Niczego nie będzie mi brakowało tak jak slajdu pod spustem migawki.
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach