Mertz napisał/a:Pisk Pentax'a (i sam już nie wiem czy to wina silnika w korpusie czy mechaniki w obiektywie) jest słyszalny zawsze, niestety. Czyli głośny. Nawet jak jest to krótki ślimak w DA21.
Mertz napisał/a:W porównaniu do konkurencji (i tutaj nie ma co udawać, że jesteśmy jakąś enklawą, bytem, którego nie dotyczą żadne porównania) to wg mnie albo coś słychać (czyli jest głośne), albo nie (czyli jest ciche). Pisk Pentax'a (i sam już nie wiem czy to wina silnika w korpusie czy mechaniki w obiektywie) jest słyszalny zawsze, niestety. Czyli głośny. Nawet jak jest to krótki ślimak w DA21.
K-5IIs,K10D,P30T,wiadro pierścieni,Sigma EM-140DG...
http://grzybol6321.digart.pl
Mało? Akurat całkiem sporo...Mertz napisał/a:Bardzo mało miejsca poświęca się za to ergonomii, bardzo mało miejsca pracy AF
Nie będzie.Mertz napisał/a:A naprawdę Was nie wkurza, że AF będzie dokładnie tak samo głośny jak przez ostatnie kilkanaście lat?
Najnowsze, to nie śrubokręt. Parę starszych też nie.Mertz napisał/a:Naprawdę Was nie wkurza, że poza kilkoma zoomami, wszystkie stałki, nawet te najnowsze, to ciągle ten cholerny śrubokręt?
Nie widziałeś nowej roadmapy.Mertz napisał/a:Na roadmap'ie nowych stałek nie ma.
W K-3 przycisk AF jest w dobrym miejscu (chyba, że ten na gripie).. W nienajlepszym jest w K-7/K-5.Mertz napisał/a:A za umieszczenie tylnego przycisku AF i blokady eksp. to osobiście bym kciuka konstruktorowi wyłamał - od razu widać, że firma nie traktuje ich użycia nazbyt poważnie, jest tak samo głupio jak w K3.
Za bardzo nie licz w najbliższym czasie.espresso napisał/a:Bardziej jednak liczę na Sigmę, Tamrona czy Tokinę iż przychylnym okiem zerkną na bagnet K.
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Pentax
irek83 napisał/a:Grzechotnik, możesz podać jakieś info gdzie można kupić odpowiednie smarowidło? Może być ebay lub inne zagraniczne źródła. Dzieki.
K-50 + P-DA16-45/4, P-DA18-135, P-A50/1,7, P-DA35/2,4, P-M135/3,5, DA 18-55 AL, DA 55-300 ED, Helios 44-M6, Jupiter 37A, Mir 1B 37/2.8
x4rd napisał/a:przemoo http://www.ricoh-imaging...._Mount_Lens.pdf
Cierpliwości - niebawem będzie oficjalny update.przemoo napisał/a:jaad75 mógłbyś podlinkować aktualną roadmape?
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:Cierpliwości - niebawem będzie oficjalny update.przemoo napisał/a:jaad75 mógłbyś podlinkować aktualną roadmape?![]()
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
jaad75 napisał/a:Najnowsze, to nie śrubokręt. Parę starszych też nie.
x4rd napisał/a:Nie widziałeś nowej roadmapy.
jaad75 napisał/a:W K-3 przycisk AF jest w dobrym miejscu
Grzechotnik napisał/a:Narzekanie, że wam śrubokręt hałasuje - a nasmarowaliście choćby samo sprzęgiełko w obiektywie?
Waidodayo!
hungry.ant
Mertz napisał/a:Piszę o stałkach. Poza jedną to śrubokręt.
Dużo różności
Fenol napisał/a:DA* 200, DA* 300
Waidodayo!
hungry.ant
Cztery są z własnym silnikiem, a w tym roku dojdą kolejne.Mertz napisał/a:Piszę o stałkach. Poza jedną to śrubokręt.
Skoro jej nie widziałeś, to nie mów co "będzie".Mertz napisał/a:...no nie widziałem. Jak jej jeszcze nie ma, to co miałem widzieć? Cóż to za argument :(
U mnie jest. I uważam, że w K-3 przycisk jest w dobrym miejscu - może to kwestia długości kciuka.Mertz napisał/a:To zaczyna mieć znaczenie, jak AF-C jest podstawowym trybem pracy.
Ciekawe, bo mnie żadna nie piszczy. DFA100 głośno zgrzyta, ale to zupełnie inny dźwięk niż pisk. FA77 na nowych korpusach jest na tyle szybka, że jej dźwięk już nie przeszkadza tak, jak na K10D.Mertz napisał/a:Piszczą wszystkie stałki, nawet te nowe - miałem kilka prosto ze sklepu, bez różnicy.
Znam wielu nikoniarzy, który wciąż używają śrubokręta, ba, sam też mam szkła Nikona ze śrubokrętem - nie jest to dla mnie żaden problem. Osobiście wolę szybki śrubokręt niż powolny silnik wbudowany, nawet jeśli śrubokręt bardziej szarpie w AF-C.Mertz napisał/a:Będę się tego dźwięku zawsze czepiał, to po prostu standard z innej epoki, którego w większości chyba staracie się nie zauważać, bo mógłby popsuć trochę samopoczucie.
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:Skoro jej nie widziałeś, to nie mów co "będzie".
jaad75 napisał/a:Cztery są z własnym silnikiem, a w tym roku dojdą kolejne.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
jaad75 napisał/a:koro jej nie widziałeś, to nie mów co "będzie".
jaad75 napisał/a:Ciekawe, bo mnie żadna nie piszczy. DFA100 głośno zgrzyta, ale to zupełnie inny dźwięk niż pisk.
jaad75 napisał/a:Znam wielu nikoniarzy, który wciąż używają śrubokręta, ba, sam też mam szkła Nikona ze śrubokrętem
Waidodayo!
hungry.ant
Mertz napisał/a:Będę się tego dźwięku zawsze czepiał, to po prostu standard z innej epoki, którego w większości chyba staracie się nie zauważać, bo mógłby popsuć trochę samopoczucie.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
W tym wypadku - nie.opiszon napisał/a:a Ciebie to nie dotyczy![]()
![]()
Nie jeżdżę na PPD.Mertz napisał/a:Jak dojadę na PPD
Pomijając DFA100...Ryszard napisał/a:Mnie śrubokręt denerwuje tylko wtedy, jak się przespaceruje po całym zakresie, a zdarza się to bardzo rzadko.
AF-540 FGZ