WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Mertz napisał/a:
Pisk Pentax'a (i sam już nie wiem czy to wina silnika w korpusie czy mechaniki w obiektywie) jest słyszalny zawsze, niestety. Czyli głośny. Nawet jak jest to krótki ślimak w DA21.

Nie będę twierdził, że go nie słyszę, ale prawdę powiedziawszy nie przeszkadza mi. Przy mocnym silniku i nowych układach AF jak w K-S2, nawet ciemnych wnętrzach jest to tylko krótki "bzyk". Poza tym obawiam się, że gdyby wstawić pierścieniowy silnik ultradźwiękowy lub DC (a już w szczególności jakieś mikro-badziewie w stylu SDM), to by się naleśnikom wyraźnie przytyło.

Ostatnim AFem, którego musiałem z tego powodu wyłączać był Tamron 17-50/2,8 do Canona. Jego wbudowany silnik miał irytująco wysoki dźwięk, który wydawało mi się, że słyszy cały kościół.

matzll  Dołączył: 28 Lis 2014
Mertz napisał/a:
W porównaniu do konkurencji (i tutaj nie ma co udawać, że jesteśmy jakąś enklawą, bytem, którego nie dotyczą żadne porównania) to wg mnie albo coś słychać (czyli jest głośne), albo nie (czyli jest ciche). Pisk Pentax'a (i sam już nie wiem czy to wina silnika w korpusie czy mechaniki w obiektywie) jest słyszalny zawsze, niestety. Czyli głośny. Nawet jak jest to krótki ślimak w DA21.

to zależy do jakiej konkurencji się odnosić ;-) Przy zoomach z serii Pro Olympusa to wszystkie lustrzankowe konstrukcje są głośne :-)

Mnie tam wiertarki jakoś nie przeszkadzają. Mam z nimi same dobre doświadczenia. Dla przykładu - AF w DA70/2.4 sprawdzał mi się nie gorzej niż teraz Nikkor 85/1.8g.
Pewnie dla wielu będzie to uciążliwe, w af-c, albo w filmowaniu(?)... Dla mnie skuteczność jest nawjażniejsza, a tutaj pentaxowe wiertary raczej sobie radzą.

grzybol6321  Dołączył: 23 Mar 2010
Wszystko w K-1 wygląda pięknie.
Tylko co na to robale?
Do makro to za wiele chyba nie da.
Do tego zaś zonk...
Wyszedł nowy Tamron i oczywiście nie na bagnet K...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Mertz napisał/a:
Bardzo mało miejsca poświęca się za to ergonomii, bardzo mało miejsca pracy AF
Mało? Akurat całkiem sporo...
Mertz napisał/a:
A naprawdę Was nie wkurza, że AF będzie dokładnie tak samo głośny jak przez ostatnie kilkanaście lat?
Nie będzie.
Mertz napisał/a:
Naprawdę Was nie wkurza, że poza kilkoma zoomami, wszystkie stałki, nawet te najnowsze, to ciągle ten cholerny śrubokręt?
Najnowsze, to nie śrubokręt. Parę starszych też nie.
Mertz napisał/a:
Na roadmap'ie nowych stałek nie ma.
Nie widziałeś nowej roadmapy.
Mertz napisał/a:
A za umieszczenie tylnego przycisku AF i blokady eksp. to osobiście bym kciuka konstruktorowi wyłamał - od razu widać, że firma nie traktuje ich użycia nazbyt poważnie, jest tak samo głupio jak w K3.
W K-3 przycisk AF jest w dobrym miejscu (chyba, że ten na gripie).. W nienajlepszym jest w K-7/K-5.
espresso napisał/a:
Bardziej jednak liczę na Sigmę, Tamrona czy Tokinę iż przychylnym okiem zerkną na bagnet K.
Za bardzo nie licz w najbliższym czasie.

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
jaad75 mógłbyś podlinkować aktualną roadmape?

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Nigdy nie zrozumie tego narzekania.
Czego wam brakuje co wam przeszkadza?

Narzekanie, że wam śrubokręt hałasuje - a nasmarowaliście choćby samo sprzęgiełko w obiektywie? - znając życie to nigdy się to nie zdarzyło - a należy robić to regularnie, co jakiś czas wypadałoby i bieżnie ale to można pominąć.
Większość irytującego dźwięku napędu śrubokręta to właśnie sprzęgiełko trące o boki mocowania a obiektyw działa wtedy jak tuba rezonansowa, 30 sekund roboty i można mieć spokój.
Dawno temu miałem okazję zmierzyć decybelomierzem dwa takie same szkła Sigmy jedno na Nikonie z HMS i drugie oczywiście przesmarowane na K5II ze śrubokrętem - różnica w pomiarze z odległości 3 metrów wynosiła nie całe 1,5 decybela, konia z rzędem temu kto to usłyszy, może nocą to tak.

Brakuje wam obiektywów? Chcecie 200/2,8 300/2,8 400/4,5 czy 600 ze światłem F4 ? Przecież nie ma z tym żadnego problemu, tydzień i jest.
Chyba, że komuś się wydaje, że takie szkła dostanie w cenie przeciętnej piećdziesiątki to ma rację w jednym - wydaj mu się, to nigdy nie były i nigdy nie będą tanie obiektywy.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012

irek83  Dołączył: 11 Paź 2014
Grzechotnik, możesz podać jakieś info gdzie można kupić odpowiednie smarowidło? Może być ebay lub inne zagraniczne źródła. Dzieki.

Lustro  Dołączył: 10 Lip 2013
irek83 napisał/a:
Grzechotnik, możesz podać jakieś info gdzie można kupić odpowiednie smarowidło? Może być ebay lub inne zagraniczne źródła. Dzieki.

Popieram. :-) Ewentualnie czym smarować oraz krótką instrukcje w jaki sposób. Po prostu kropla na sprzęgiełko od zewnątrz czy trzeba coś rozkręcać.

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
x4rd napisał/a:
przemoo http://www.ricoh-imaging...._Mount_Lens.pdf

tą widziałem, myślałem że aktualniejsza już jest dostępna

na pentaxforums piszą że za dwa dni będzie aktualizacja

przemoo napisał/a:
Cierpliwości - niebawem będzie oficjalny update. :-)

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
jaad75 napisał/a:
przemoo napisał/a:
Cierpliwości - niebawem będzie oficjalny update. :-)

Dokładnie to nawet jutro :-P

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Najnowsze, to nie śrubokręt. Parę starszych też nie.

Piszę o stałkach. Poza jedną to śrubokręt.
Z zumów mam tylko jednego, chodzi ładnie, ale dość wolno. Za te pieniądze da się żyć :)

x4rd napisał/a:
Nie widziałeś nowej roadmapy.

...no nie widziałem. Jak jej jeszcze nie ma, to co miałem widzieć? Cóż to za argument :(

jaad75 napisał/a:
W K-3 przycisk AF jest w dobrym miejscu

Będę się spierał - w beznadziejnym, do stałego użycia wymaga wygięcia kciuka do trochę nienaturalnej pozycji. Porównuję wprost do Nikonów, jakimi "pracowałem" - tutaj kciuk od razu ląduje na przycisku, bez kombinacji. Oczywiście kosztem kółka, które jest przesunięte w prawo. To zaczyna mieć znaczenie, jak AF-C jest podstawowym trybem pracy.

Grzechotnik napisał/a:
Narzekanie, że wam śrubokręt hałasuje - a nasmarowaliście choćby samo sprzęgiełko w obiektywie?

Piszczą wszystkie stałki, nawet te nowe - miałem kilka prosto ze sklepu, bez różnicy.
To wg mnie wina konstrukcji (nie wiem czego) - nikonowskie 24, 50, 85, 80-200 po prostu pracują cicho, lekko chroboczą co najwyżej. Te używane też.

Do dzisiaj pamiętam pełen niedowierzania wzrok żony, kiedy zapiąłem do K10 nowiutką 77Ltd... Wiii-ziuuuu-wii-ziu. Ziu... (ustawiłem). Będę się tego dźwięku zawsze czepiał, to po prostu standard z innej epoki, którego w większości chyba staracie się nie zauważać, bo mógłby popsuć trochę samopoczucie.

Grzechotnik - ale co smarować? Jak? Czemu? Nowe szkła też? Kupujesz nowego K-3, kupujesz nowego 21Ltd - i co, od razu smarować? Niee, to się jakoś kupy nie trzyma.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Mertz napisał/a:

DA* 55, DA* 200, DA* 300 - no ja widzę przynajmniej trzy :-P

EDIT:

Jeszcze DA 560 z silnikiem DC ;-)

Fenol napisał/a:
DA* 200, DA* 300

...tak, tu uderzę się w pierś, te uległy wyparciu...

Mertz napisał/a:
Cztery są z własnym silnikiem, a w tym roku dojdą kolejne.
Mertz napisał/a:
...no nie widziałem. Jak jej jeszcze nie ma, to co miałem widzieć? Cóż to za argument :(
Skoro jej nie widziałeś, to nie mów co "będzie".
Mertz napisał/a:
To zaczyna mieć znaczenie, jak AF-C jest podstawowym trybem pracy.
U mnie jest. I uważam, że w K-3 przycisk jest w dobrym miejscu - może to kwestia długości kciuka.
Mertz napisał/a:
Piszczą wszystkie stałki, nawet te nowe - miałem kilka prosto ze sklepu, bez różnicy.
Ciekawe, bo mnie żadna nie piszczy. DFA100 głośno zgrzyta, ale to zupełnie inny dźwięk niż pisk. FA77 na nowych korpusach jest na tyle szybka, że jej dźwięk już nie przeszkadza tak, jak na K10D.
Mertz napisał/a:
Będę się tego dźwięku zawsze czepiał, to po prostu standard z innej epoki, którego w większości chyba staracie się nie zauważać, bo mógłby popsuć trochę samopoczucie.
Znam wielu nikoniarzy, który wciąż używają śrubokręta, ba, sam też mam szkła Nikona ze śrubokrętem - nie jest to dla mnie żaden problem. Osobiście wolę szybki śrubokręt niż powolny silnik wbudowany, nawet jeśli śrubokręt bardziej szarpie w AF-C.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jaad75 napisał/a:
Skoro jej nie widziałeś, to nie mów co "będzie".

a Ciebie to nie dotyczy :?: :-P
jaad75 napisał/a:
Cztery są z własnym silnikiem, a w tym roku dojdą kolejne.

jaad75 napisał/a:
koro jej nie widziałeś, to nie mów co "będzie".

Skoro nikt jej (oficjalnie) nie widział, to opieram się na ogólnie dostępnych źródłach.
Sorki, ale odbieram ten post jako "opieprzanie gówniarza".

jaad75 napisał/a:
Ciekawe, bo mnie żadna nie piszczy. DFA100 głośno zgrzyta, ale to zupełnie inny dźwięk niż pisk.

Jak dojadę na PPD to se możem "popiskać" wespół w zespół, zobaczymy jak wyjdzie porównanie ;)

jaad75 napisał/a:
Znam wielu nikoniarzy, który wciąż używają śrubokręta, ba, sam też mam szkła Nikona ze śrubokrętem

...ale ja też używałem - poza 50/1.4G - tylko śrubokrętów, bo działały lepiej. W Nikonie działały lepiej. 50/1.4G w zasadzie mnie rozczarował, bo był dość wolny.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Mertz napisał/a:
Będę się tego dźwięku zawsze czepiał, to po prostu standard z innej epoki, którego w większości chyba staracie się nie zauważać, bo mógłby popsuć trochę samopoczucie.

Może to nie jest kwestia "wyparcia" tylko jakiejś innej wrażliwości? Zupełnie serio. Mnie śrubokręt denerwuje tylko wtedy, jak się przespaceruje po całym zakresie, a zdarza się to bardzo rzadko. Wiem na co stać mój aparat i jak całkiem nie daje rady to chowam go do torby zamiast zmuszać do jeżdżenia tam i z powrotem.
Zresztą jak USM/SWM nie trafi, to też jedna cholera. Co z tego że cicho, skoro pobłądzi?

opiszon napisał/a:
a Ciebie to nie dotyczy :?: :-P
W tym wypadku - nie. :-P
Mertz napisał/a:
Jak dojadę na PPD
Nie jeżdżę na PPD.
Ryszard napisał/a:
Mnie śrubokręt denerwuje tylko wtedy, jak się przespaceruje po całym zakresie, a zdarza się to bardzo rzadko.
Pomijając DFA100... ;-)

Skocz do: