holland456  Dołączył: 10.07.2010
Pentax SuperA i LCD Cytuj
Witam wszystkich!

Właśnie dojechał do mnie nowy nabytek, czyli Pentax SuperA i M28/2.8, ale chodzi mi o korpus. Czy to normalne, że te dwa wewnętrzne wyświetlacze LCD są od góry jakby przysłonięte? Jest tak, że widzę je tylko do górnej części cyferki, później wydają się być czymś przysłonięte. Z dołu jest ok, ale z góry nie widzę już tej ramki. Mam nadzieję, że dobrze opisałem o co mi chodzi :)

Pozdrawiam!
 

grzegorzgr  Dołączył: 13.11.2009
Cytuj
a widzisz
 

MixerB  Dołączył: 16.01.2010
Cytuj
Tu masz link do instrukcji, gdzie widać jak wyglądają wyświetlacze w wizjerze SuperA.

http://www.cameramanuals....r_program-1.pdf

Sprawdź, czy nie przesłaniasz czymś białego paska na obudowie pryzmatu, bo to jest naturalne źródło oświetlenia dla LCD w wizjerze.

M.
 
holland456  Dołączył: 10.07.2010
Cytuj
No właśnie, zapomniałem dopisać, aparat dostałem z instrukcją. U mnie wygląda to mniej więcej tak: :P

http://img138.imageshack.us/i/supera.jpg/

A ten biały plastik nie wydaje się być przysłonięty czymkolwiek...:/
 

suchotnik  Dołączył: 11.03.2010
Cytuj
A próbowałeś patrzeć w wizjer pod odrobinę innym kątem? Ja w moim program plusie mam tak ze jeśli oko mam trochę zbyt wysoko względem wizjera to też mi część cyferek znika;p
 
holland456  Dołączył: 10.07.2010
Cytuj
Tak, to co pokazałem i opisałem, to maksimum :P jak patrzę pod innym kątem, to nie widzę nic. A powinno być widać całe, tak?
 

suchotnik  Dołączył: 11.03.2010
Cytuj
No ja w moim program plusie kiedy mam oko odrobinę poniżej wizjera widzę całą ramkę. Myślę że ten wyświetlacz nie tyle jest w wizjerze co w jakiś sposób jego obraz jest "rzucany" na matówkę i w ten sposób trafia do wizjera i każde przesunięcie wyświetlacza czy samej matówki może powodować efekt jak u Ciebie. Ale to tylko moje domysły, na pewno ktoś bardziej doświadczony się wypowie;p
 
holland456  Dołączył: 10.07.2010
Cytuj
Oby, oby. Czekam na mądre głowy :)

A może ktoś ma/wie gdzie jest instrukcja serwisowa do SuperA? Tam może będzie jakieś wyjaśnienie?:)

O mam, mi jednak nic to nie mówi:/

http://www.pentax-manuals...perprog_man.pdf
 

MixerB  Dołączył: 16.01.2010
Cytuj
Punkt 13 na stronie 33 tej instrukcji opisuje regulację położenia wyświetlaczy LCD.
Może wystarczy skorygować ustawienie i będzie dobrze widać wszystkie niezbędne cyferki?

M.
 
holland456  Dołączył: 10.07.2010
Cytuj
Rzeczywiście :)

Ale to się wiąże z demontażem górnej części aparatu i pryzmatu, nie? Chyba za dużo jak dla mnie...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli wyświetlane wartości są czytelne to olej to.
 

MixerB  Dołączył: 16.01.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
Jeśli wyświetlane wartości są czytelne to olej to.


Jak "da się z tym żyć" to rzeczywiście może lepiej nie ruszać.

Zdejmowałem już (i zakładałem z powrotem skutecznie) "górę" w MX, ME, MEsuper czy MZ-10 i jakoś nie było to specjalnie traumatyczne przeżycie :->
SuperA jeszcze nie próbowałem :-|

Poszukaj/popytaj na forum, bo ktoś poprawiał tę mleczną szybkę - może udzieli Ci cennych wskazówek na temat dobierania się do tych okolic aparatu.

W którymś wątku był nawet rozważany "przeszczep" wyświetlaczy LCD z ProgramA do SuperA (czy odwrotnie).

M.
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
ale nic z tego nie wyszło ;) koniec końców kupiłem umarłego Super A ze sprawnymi wyświetlaczami i to właśnie je przełozyłem... oczywiście nie sam!!!! ;-)
 
holland456  Dołączył: 10.07.2010
Cytuj
pawgra - czyli bawienie się w poprawianie wyświetlacza, to raczej nie składanie modelu z klocków lego?:)

Chyba jednak gra nie warta świeczki...
 

Yeti  Dołączył: 04.07.2007
Cytuj
Od biedy masz jeszcze wyświetlacz na korpusie który pokazuje czas. Poza tym spróbuj włączyć podświetlanie, może to pozwoli na lepszy odczyt (ale jest ono słabe więc wątpię). Poza trybem całkowicie manualnym, nie ma potrzeby tak dokładnej kontroli ekspozycji przy kazdym zdjęciu ( w mniej więcej podobnych warunkach oświetleniowych), przecież jest automatyka czasu i przysłony.
To był ? (jest?) świetny aparat ...........
 

MixerB  Dołączył: 16.01.2010
Cytuj
holland456 napisał/a:

... to się wiąże z demontażem górnej części aparatu i pryzmatu, nie? Chyba za dużo jak dla mnie...


Okazuje się że nie aż tyle trzeba zdejmować. Pryzmatu na szczęście nie trzeba ruszać.
Czy demontaż góry korpusu to za dużo dla Ciebie - oceń sam.

Dzisiaj zapadła się mleczna szybka w SuperProgram'ie :-(

Przyszła więc pora na rozbiórkę:

1. Odkręcić korbkę zwijania (prawy gwint)
2. Odkręcić nakrętkę pod korbką (prawy gwint)
3. Odkręcić wkręt od spodu dźwigni naciągu i zdjąć plastikowo-gumowa nakładkę.
4. Odkręcić nakrętkę dźwigni naciągu (lewy gwint) i zdjąć dźwignię
5. Zdjąć podkładkę sprężystą i odkręcić nakrętkę na osi dźwigni naciągu (prawy gwint)
6. Odkręcić nakrętkę wokół spustu migawki (prawy gwint) i zdjąć pokrętło wyboru trybu pracy (robiłem to w pozycji "M", potem doczytałem że powinno być "L").
7. Odkręcić 5 śrub mocujących górną pokrywę korpusu i delikatnie wysunąć ją do góry.
8. Odlutować szary przewód od korpusu.

Teraz można spokojnie wyjąć szybkę, oczyścić miejsce zamocowania ze starego kleju, wkleić szybkę na nowo (np. butaprenem) i poskładać w odwrotnej kolejności.

Ekraniki LCD mieszczą się tuz pod mleczną szybką nad pryzmatem więc przy okazji zdejmowania góry korpusu można jeszcze spróbować wyregulować położenie tych ekraników w wizjerze.

Zdjęcie/założenie "góry" okazało się niewiele bardziej skomplikowane niż w MX, ME czy MEsuper. Niestety w SuperA/SuperProgram nie da się tego zrobić "czysto mechanicznie" bo dochodzi lutowanie jednego kabelka.
Chociaż....prawdziwi diehardzi pewnie wklejają szybkę bez odlutowywania szarego kabelka, a może i bez demontażu "góry" ;-)


M.

PS
Dla porządku dodam, że góra obudowy w SuperProgram jest wykonana z tworzywa i bardzo udatnie imituje metal.
 
andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
Czy ktoś to robił? Czy, żeby przeczyścić styki wyboru pracy ewentualnie migawki należy zdemontować pokretło wyboru pracy? Chodzi o to, że na wyświetlaczach w wizjerze nie zawsze wyświetla wartość migawki i przysłony.
Wie ktoś coś na ten temat?
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
andyspring napisał/a:
Czy, żeby przeczyścić styki wyboru pracy ewentualnie migawki należy zdemontować pokretło wyboru pracy?

Oczywiście, że trzeba zdemontować.
Bez zdemontowania pokrętła nie zdejmiesz góry korpusu, a bez zdjęcia góry korpusu do niczego się nie da dobrać.
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Matówkę potrzebuję, mam ciekawe body ale tu problem bo porysowana.
Optyczny problem, dla mnie, a planuję założyć film i postrzelać.
Piękny aparacik :)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach