Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Pentax SPOTMATIC Cytuj
Sprawiłem sobie do kolekcji ten aparat.
Mam jedno pytanie.
Z boku jest dźwignia "SW"
Wygląda, że od światłomierza.
Podciągając ją max do góry zaskakuje.
Do czego ten "przeskok" czy do stałego pomiaru światła?
Czy podczas spoczynku opuścić na dół?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Gdy zaskoczy ta dźwignia to masz przymknietą przysłonę. Do ustawiania ostrości lepiej opuścić. Ostrzysz przy otwartej przyslonie.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Cytat
Gdy zaskoczy ta dźwignia to masz przymknietą przysłonę


Po co przymykać?
W jaki sposób w M42 przymyka przysłonę?
Czy światłomierz cały czas robi pomiar?

Może laickie pytania ale dopiero zdobyłem baterię i nie miałem czasu testować go w dzień na dworze.
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Jeśli się mylę to ktoś mnie pewnie poprawi. Ale chyba tutaj będziesz miał wytłumaczone
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=45831
Model aparatu inny, ale dźwignia ma pewnie to samo zadanie.
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Bogdan, ustawiasz żądaną przysłonę, mierzysz przesuwając dźwignię SW i kręcąc kółkiem czasu, następnie suwak z powrotem aby przysłoną się otworzyła, ostrzysz i robisz zdjęcie.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
OK
W Zenitach z obiektywami A, była dźwignia ale służyła do łatwiejszego ostrzenia- po naciśnięciu spustu, przysłona wracała do nastawionej.
Tutaj dalej nie rozumiem jednej rzeczy.
Zakładam M42 Helios.dźwignię przesuwam do góry i mierzę światło.
Rzeczywiście pod obiektywem jest jakiś popychacz który idzie do góry.
Rzeczywiście, wtedy wykonuje się pomiar światła.
Ale:
w jaki sposób, skoro ten popychacz niczego nie przesunie.
Nawet gdyby zamykał przysłonę do pomiaru, ustawiłbym odp. czas, po zwolnieniu dźwigni zmieniłyby się warunki ekspozycji- inna przysłona.
Czy obiektywy pentaxa m42 inaczej były zbudowane? mam na myśli jakiś popychacz przysłony?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Obiektywy od Spotmatica miały zmienioną konstrukcję bagnetu.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Bogdan napisał/a:
skoro ten popychacz niczego nie przesunie.
bolec w obiektywie przesunie, który przymyka przysłonę.
Bogdan napisał/a:
gdyby zamykał przysłonę do pomiaru, ustawiłbym odp. czas, po zwolnieniu dźwigni zmieniłyby się warunki ekspozycji- inna przysłona.
Jak wyzwolisz migawkę, to ponownie dźwignia przesuwa bolec i przymyka przysłonę. Dokładnie tak samo, jak w Zenicie, róznica jest tylko w suwaku SW, służącym do pomiaru. W Zenicie robił wszystko spust migawki.
plwk napisał/a:
Obiektywy od Spotmatica miały zmienioną konstrukcję bagnetu.
Obiektywy od Spotmatica miały klasyczne M42. Ten co pokazałeś jest od ES (Elektro- spotmatic) i dostosowany był do przeniesienia automatycznego wartości przysłony-działał w Av

 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Tutaj mi torchę rozjaśniłeś.
Mój SMC Takumar 1.4/50 tak samo wygląda od tyłu. Zobaczę z nim.
Ale pozostaje mi jeszcze jedno nurtujące pytanie.
Po co przymykać przysłonę do pomiaru światła?
Czy to jest jakoś inaczej rozwiązane?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zajrzyj do body. Przesunięcie dźwigni zmienia położenie położenie popychacza na dole bagnetu, który to popychacz naciska na popychacz w obiektywie.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Ok, jasne- nie będzie jedynie różnicy przy całkowicie otwartym obiektywie- nie będzie co przymknąć.

Jak pisał Dada- podobnie jak w Zenicie.
Czasem proste zaciemni.
Wielkie dzięki
 

LLLL  Dołączył: 26.04.2012
Cytuj
Dźwignia ta służy do pomiaru wartości ekspozycji.W tym modelu nie ma możliwości ustalenia parametrów naświetlenia przy max otwartej przysłonie a jedynie przy przysłonie roboczej.Sekwencja jest taka:nastawiamy na obiektywie żądaną wartość przysłony,przycisk w górę ,pokrętłem czasów naświetlenia ustalamy optymalny czas obserwując wychylenie wskazówki w wizjerze.Przycisk w dół, ustalamy punkt ostrości i naciskamy spust migawki.Pomiar światła przy otwartej przysłonie chyba od ESII. Ale nie jestem pewny.Podobny mechanizm był zaimplementowany w Praktica MTL,MTL2 i 3.
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Czy kupię w jakiejś sieci sklepów stacjonarnych baterie PX400 do Spotmatica II?
Wczoraj dotarł do mnie śliczny aparat z równie ładnym obiektywem, jutro wyjeżdżam do Polski a nie mam baterii. Grzech nie przestrzelać go jak najszybciej.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
krzychu1979, możesz użyć baterii Silver 1,55V SR 936 SW (lub zamienników). Mają nieco wyższe napięcie ale tam jest układ mostkowy i wszystko działa ok. Można też użyć baterii do aparatów słuchowych (dobrać należy rozmiar) tylko, że one mają krótką trwałość, max. dwa miesiące. Ale są tanie. Myślę iż pomogłem.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To jest bateria rtęciowa więc na pewno nieprodukowana. Zamienniki PX400 / EPX400 / V400PX / RM400 / H-B / E400N / PM400R / KX400 / T400N / 387. Szukaj ogniw Zinc-Air, Podobno mają zbliżoną charakterystykę.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
plwk, ofert w necie na te baterie jest multum, więc sądzę, że i w stacjonarnych (najlepiej u zegarmistrzów) powinny być. Pzdr.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie szukałem bo mam dwie w szafie ;-)
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Dzięki za szybką odpowiedź.
plwk, wiem, że są zamienniki oryginalnych rtęciowych. Na moje nieszczęście głównie w internecie.
powalos, a jak z działaniem światłomierza przy użyciu baterii 1.55V? Gdzieś wyczytałem że są niewielkie przekłamania. Z drugiej strony kiedyś z czterech "pestek" zrobiłem zamiennik baterii do kieszonkowego Rolleia 35 i pomimo małej różnicy napięcia światłomierz wskazywał raczej dobrze sądząc po naświetlonej rolce.
Pytałem w lokalnym fotograficznym, małym ale świetnie zaopatrzonym zarówno analogowo jak i Pentaxowo. Po chwili poszukiwań odesłali mnie na zatokę ;-)
Edit:
Używa ktoś h-b adapter taki jak z linka:
http://www.smallbattery.c...h-b_adapter.htm
Koszt kilku porządnych zamienników, ale później koszt prawie żaden. Ile wytrzymuje standardowa bateria? Standardowa czyli oryginalny zamiennik (uwielbiam to określenie) jak z linka:
http://www.smallbattery.c.../sbc_mrb400.htm

 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Możesz skorygować ISO o 1/3 działki. Ale na filmie, zwłaszcza czarno białym, taka różnica będzie praktycznie niezauważalna. Chyba, że się chcesz slajdami bawić - ale Spotmaticem?!? Hardkor :D
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
krzychu1979, tam światłomierz pracuje w układzie mostkowym i napięcie nie ma dużego wpływu na pomiar. Używałem baterii LR w Spotmaticu F i nie zauważyłem aby przekłamywał względem światłomierza zewnętrznego. Przy negatywach zarówno B&W jak i barwnych różnica 1/3-1/2 raczej nie ma dużego znaczenia. Pzdr.
P.S.
Ta bateria z linka to właśnie z aparatów słuchowych (cynkowo-powietrzna). Są mało trwałe.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach