vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
szkoda :( a ju myslalem ze bede miec grip :(

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dan, czyli zonk ech za pięknie by było :-(

larry  Dołączył: 12 Wrz 2007
...
czy batery pack pentaxa pasuje do samsunga ???

larry, niet

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Re: ...
larry napisał/a:
czy batery pack pentaxa pasuje do samsunga ???

Podpiłujesz tu i uwdzie i będzie jak ulał :-)
Ktoś tu nawet pisał że dopasował ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
siwyyy77 napisał/a:
Ktoś tu nawet pisał że dopasował
tak, kropelka i czarna taśma izolacyjna potrafią cuda zdziałać

nie zapominajmy o użyciu raszpli :evilsmile:

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Obawiam się, że odkąd Pentax zwąchał się z Hoyą to Samsung pójdzie w odstawkę na zasadzie murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść. Koreańczycy nie mają doświadczenia w lustrzankach, więc może być ciężko. Chociaż wolałbym się mylić. Ale dostępność, a raczej niedostępność jakichkolwiek akcesoriów do Samsungów nie wróży nic dobrego. Pozostaje liczyć, że firmy trzecie coś wykombinują. Chociaż taki np. Tamron jakoś nie chce skłonić się do uszczęśliwienia tej cześci rynku do której należę. Mam tu na myśli obiektyw Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp, który po teście Pentaxa SMC DA 16-50 f/2.8 ED AL IF SDM na Optyczne.pl stał się chyba pardzo pożądany w sekcie użytkowników Samtaxa.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
MarcinG napisał/a:
to Samsung pójdzie w odstawkę na zasadzie murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.

mi sie wydaje ze to pentax byl dla samsunga murzynem, dali forse pentaxowi i dostali lustro :]

Samsung dał Pentaxowi forsę bez której być może poszedłby na dno (Pentax). Natomiast mieć lustrzankę to nie wszystko, w dzisiejszych czasach sprzęt bardzo szybko się starzeje. Jeżeli nie chce się wypaść z gry to trzeba swoje produkty jakoś sensownie rozwijać. Kto wie czy uda się to Samsungowi bez udziału Pentaxa. Oby GX-10 nie był ostatnią ciekawą lustrzanką z logo Samsunga.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
MarcinG napisał/a:
Samsung dał Pentaxowi forsę bez której być może poszedłby na dno (Pentax)
Mnie się raczej wydaje, że Pentax po prostu sprzedał Samowi 3 konstrukcje lustrzanek i tyle.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
... nie zapomnij o szkłach.

Michu napisał/a:
nie zapomnij o szkłach.
No tak, sprzedaż wiązana.

Mam nadzieję że to nie było ostatnie słowo Samsunga w kwestii dSLR ale nawet jeśli to nie ma co się przejmować w końcu bagnet ten sam obiektywy zostaną a kolejne body kupie juz Pentaxa :mrgreen: Z tego co pamiętam Samsung się odgrażał, że następne aparaty jakie wypuści to będą już własne autorskie konstrukcje pożyjemy zobaczymy :-/
Cytat
Mnie się raczej wydaje, że Pentax po prostu sprzedał Samowi 3 konstrukcje lustrzanek i tyle.
właśnie, mnie bardzo zastanawia dlaczego Samsung nie wypuścił też odpowiednika k100d?

awakqwq napisał/a:
Mam nadzieję że to nie było ostatnie słowo Samsunga w kwestii dSLR
Życzę mu jak najlepiej. W końcu to bagnet K.

argawen, odnoszę wrażenie że nad tym bagnetem wisi jakieś fatum. Ja rozumiem, że logika Pentaxa zawsze była z tych innych (taka tradycja), ale Samsung? Taki wielki koncern wydawało by się, że decyzje powinien podejmować w sposób racjonalny a tu weszli w bagnet K i od razu gdzieś znikła logika działań :-/

awakqwq napisał/a:
weszli w bagnet K i od razu gdzieś znikła logika działań :-/
Złapali wirusa od Pentaxa.

Z tego co tam gdzieś czytałem to Pentax miał swego czasu kłopoty finansowe i alians z Samsungiem nieco mu pomógł. Później coś się musiało pokręcić, że poszukali sobie innego partnera i o ile pamiętam to ostatnio jest to Hoya.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Mam takie glupie pytanko:
Czy grip do GX-10 jest tez uszczelniany? Bo Pentax chwali sie wszem i wobec ile to ma uszczelnien zarowno w korpusie jak i gripie, a Samsung nigdzie w sprawie uszczelnienia gripa sie nie wypowiada...

MarcinG napisał/a:
że poszukali sobie innego partnera i o ile pamiętam to ostatnio jest to Hoya.
Raczej ich wykupiła :evilsmile:

Skocz do: