Kumkacz1  Dołączył: 13.07.2007
chinon cg-5 Cytuj
Czy ktoś miał ten aparat? Czy można do niego podpiąć obiektywy pentaxa
Według instrukcji (butkus) to "CHINON Bayonet Mount", ale to samo jest w instrukcji do chinona CE4, a ten wszędzie jest opisywany jako mocowanie PK.
W skrócie: czy bagnet chinona i pentaxa to jedno i to samo?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Kumkacz1 napisał/a:
Czy można do niego podpiąć obiektywy pentaxa

Jeden obraz wart jest więcej, niż tysiąc słów:

 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Absolutnie, w 100%, potwierdzam obraz bakulika ;-)
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Fajny ten Chinol...
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
szybkiparowoz, pewnie, że fajny, polecam też model CE-5
 
Kumkacz1  Dołączył: 13.07.2007
Cytuj
Ok. Dzięki za odpowiedź. Zmyliła mnie ta informacja z instrukcji.
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
Na początku witam wszystkich. To pierwszy mój post na forum, niestety spowodowany jest pewnym problemem. Stałem się posiadaczem Chinona CG-5 w bardzo ładnym stanie (przesiadka z Zenita ET). Niestety zauważyłem pewien mankament. Bez obiektywu wszystko jest ok. jednak po podpięciu Pentaxa-M 50 2 dzieją się dziwne rzeczy. Po zwolnieniu migawki przysłona obiektywu nie wraca całkiem do pozycji otwartej, pozostaje przymknięta do wartości ok. 2,8. Spust migawki pozostaje jakby włączony i po naciągnięciu migawki od razy strzela. Zdarzyło się też nawet za którymś razem że lustro zacięło się w pozycji podniesionej i dopiero lekkie pchnięcie migawki która nie powróciła również do pozycji wyjściowej pomogło. To samo dzieje się z Sigmą 70-300. Jakieś pomysły? Czy ten aparat powinien współpracować z tymi obiektywami bez problemów? Podobno tak. Baterie nowe wsadzone ale może spróbować na innych?
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Daniel kr napisał/a:
Czy ten aparat powinien współpracować z tymi obiektywami bez problemów?


Jak najbardziej, wszystko powinno pracować bezproblemowo.

Wygląda na to, że problem tkwi w jednej z dźwigni w korpusie - albo popychaczu przysłony, albo dźwigni światłomierza. Obstawiam tę drugą, skoro aparat wiesza się w drodze powrotnej przysłony. Gdy Ci się zawiesi, to spróbuj delikatnie zdjąć obiektyw - może uda Ci się przyuważyć w jakiej pozycji są dźwignie w bagnecie. ;-)
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
Jutro zbroję się w izopropanol oraz olej maszynowy i w weekend spróbujemy ,,płukanki'' mechanizmu migawki i okolic ;-) A jak to nie pomoże to udam się do serwisu. Dziś już do nich dzwoniłem i po oznajmieniu że marka aparatu to Chinon, na chwilę w słuchawce zapadła cisza :mrgreen: ale później już było lepiej i powiedzieli że przynajmniej sprawdzą co się dzieje (bez opłaty).

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach