kubica  Dołączył: 30.11.2011
Fotocela MIF Cytuj
Mam fotocelę mif
1) jakie nastawy zrobić w K R by wyzwalała lampę, a dopóki nie mam dedykowanej lampy muszę wykorzystać Soligora, fotocela wczesniej działała mi z tą lampą jak miałem olympusa sp500 uz, bo w sp500 zmieniałem na slave czy jakos tak i było ok
2) nie moge sprawdzic gdyz fotocela nie podaje sygnalu na lampe, cos jej odbilo, chociaz po wcisnieciu przycisku do zaprogramowania jej,wydaje piszczenie
i dlatego potrzebuje jej naprawienia, w związku z tym potrzebuję adres jakiegoś serwisu.

[ Dodano: 2011-12-28, 17:41 ]
Nikt nie wie jak ustawić lampę wewnętrzną na błysk fotoceli ?
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Wywalić te fotocelę . Miałem straszne problemy z jakąkolwiek gwarancją . Dostarczyli mi to cudo po trzech tygodniach od wygranej aukcji . Do gościa który tym handlował nie mogłem sie dodzwonić koszmar . Fotocela pracowała jak chciała . Wysłałem to cudo na podany adres (dodzwoniłem się w końcu po miesiącu postraszyłem sądem ) . Ślad po tym dziadostwie zaginął i po tym osobniku . Dlatego kupuj wyzwalacz radiowy a to wyrzuć jeśli to kupiłeś teraz na aukcji chciałbym dowiedzieć się kto tym jeszcze handluje , aby trochę popsuć radosną twórczość . Na temat tej fotoceli dobrze wyraził sie Pan Mroczek co mnie zmyliło . Ale teraz nie mam wątpliwości na śmietnik z tym
 

kubica  Dołączył: 30.11.2011
Cytuj
pawel1967 napisał/a:
Wywalić te fotocelę . Miałem straszne problemy z jakąkolwiek gwarancją . Dostarczyli mi to cudo po trzech tygodniach od wygranej aukcji . Do gościa który tym handlował nie mogłem sie dodzwonić koszmar . Fotocela pracowała jak chciała . Wysłałem to cudo na podany adres (dodzwoniłem się w końcu po miesiącu postraszyłem sądem ) . Ślad po tym dziadostwie zaginął i po tym osobniku . Dlatego kupuj wyzwalacz radiowy a to wyrzuć jeśli to kupiłeś teraz na aukcji chciałbym dowiedzieć się kto tym jeszcze handluje , aby trochę popsuć radosną twórczość . Na temat tej fotoceli dobrze wyraził sie Pan Mroczek co mnie zmyliło . Ale teraz nie mam wątpliwości na śmietnik z tym


...tu się nie zgadzam, na temat tej fotoceli było nawet forum, gość który je robił miał swoje forum, usterki gwarancyjne naprawiał w krótkim terminie ( raz nawaliła to wymienił mi na nową nie czekając na odesłanie ). Pracowałem z ta fotocelą razem z olympusem sp 500uz i błyskotką Soligor, początek był trudny ale opanowałem dobór parametrów ekspozycji ( pstrykałem w różnych warunkach metodą prób i błędów, robiłem zdjęcia byle jakim przedmiotom i opanowałem w 90 % posługiwanie się fotocelą MIF 2d) te fotocele co sprzedają na allegro te kostki kwadratowe to też czytałem że to lipa, ale nie ta co ja miałem.
Ale wracając do wyzwalacza radiowego to co proponujesz ?
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Za 175 zł do dostania na allegro jest na trzy lampy manualny wyzwalacz radiowy . Mam tutaj numer aukcji która kiedyś znalazłem już wyszła ale cały czas tym handlują nr aukcji 1949425157 . Przy tego typu wyzwalaczach nie zda się na nic mój system Nikonowski choć niezły jednak na 99procent przepali zdjęcie , gdybym usiłował kupić i stosować bez korekcji wyzwalacz z przekazaniem i-ttl . Muszę korygować a skoro tak to wolę nastawić dzielona moc lampy i sie nie przejmować . Ten sam czas ustawienia a przy tym za zestaw w pełni kompatybilny i-ttl zapłaciłbym z 500zł a nie 175 . Co do serwisu MiF to zostałem tam bezczelnie oszukany i moje odczucia co do tych ludzi są jednoznacznie negatywne . Brak kontaktu , wadliwy produkt , oszustwo . Wysłana tzw nigdy do mnie nie dotarła mógłbym ją zresztą komisyjnie na śmietnik wyrzucić . O okablowaniu bo kupiłem najbardziej rozbudowany zestaw kolega elektronik wyraził się jasno a co to za g.... Można kupić pojedynczy zestaw wyzwalacza radiowego jest dużo tańszy poniżej 100zl
 

nemo  Dołączył: 21.09.2007
Cytuj
właściwie to co to za cudo?
 
pawel1967 Dołączył: 03.05.2006
Cytuj
Ano staje za framugą gdzie nie dojdzie blysk a sygnał radiowy tak . Jest skuteczniejsze . mif zresztą jak chciał tak błyskał wstydu się tylko przez niego najadłem
 

kubica  Dołączył: 30.11.2011
Cytuj
W K R bezprzewodowe wyzwalanie lampy działa na zasadzie radia, czy zew. lampa jest odpalana z wbudowanej, bo tego nie kapuje ?
Po drugie muszę dokupić sam odbiornik do lampy czy potrzebny też nadajnik (zestaw: nadajnik +odbiornik) ?
...i czy te wyzwalacze działają ze starszymi lampami bez dedykacji ?
 
RiddlerPL  Dołączył: 19.01.2008
Cytuj
#1. Ja takie gadgety kupuje w ([URL=AFE]www.afe.pl[/URL] w Gdyni. Oni tez sporo po internecie się ogłaszają. Są chyba najtańsi, a sprzedawawane pzrez nich graty są warte zapłaconych pieniędzy (w pozytywnym i negatywnym tego słowa znaczeniu).

#2.K-R (jak i inne Pentaxy zresztą) steruje za pomoca błysku innymi lampami. Może do tego służyć jego wbudowana lampka albo zewnętrzna kompatybilna z systemem. Podobnie z lampami które mają być sterowane - muszą być KOMPATYBILNE z systemem. Żadna zewnetrzna fotocela tego popawnie nie załatwi ponieważ p-TTL de facto emituje kilka błysków sterujących (przez nas widzianych jako jeden). Co oznacza, że któryś z tych błysków ma sporą sznasę odpalić fotocelę przedwcześnie. Jedyne co może sensownie zadziałać to lampa w trybie 100% manualnym (wtedy błysk jest jeden). A fotocela dalej musi "widzieć' błysk (co może być w plenerze np kłopotliwe). W studio z lampami manualnymi to (fotocela) się sprawdzi, w terenie - niekoniecznie. Tak więc rację mają piszący którzy sugerują radiówke zamiast fotoceli - jest ona deko pewniejsza.
 
calltoon  Dołączył: 14.01.2014
Cytuj
Trochę odgrzeję kotleta. Możecie wrzucić instrukcję do fotoceli MIF. Gdzieś zgubiłem swoją a chciałem się pobawić. Albo napiszcie łopatologicznie jak to zaprogramować.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach