konradxxx3  Dołączył: 01.01.2017
  [przejsciowka] K-50 adapter na m42 i brak stabilizacji Cytuj
Witam,

Mam kilka obiektywów m42, więc dokupiłem adapter do bagnetu. Ponoć aparat powinien zapytać o ogniskową, lecz w moim nie pyta i w menu opcja też jest nie aktywna a co za tym idzie stabilizacja nie działa. Co może być tego przyczyną?
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
Brak kontaktu na stykach. Zdrap farbę z mocowania obiektywu tam, gdzie są styki w aparacie, albo podlóż w to miejsce folię aluminiową
 
konradxxx3  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
dzięki za pomoc, niestety samo zdrapanie farby nie pomogło, jeden pin w bagnecie nie jest wypukły i w tym miejscu musiałem dokleić do obiektywu małą kuleczke z folii
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Wklęsły styk nie ma żadnego znaczenia.
Zwarcie musi nastąpić pomiędzy stykiem a resztą bagnetu.
Znając życie masz jakiegoś Heliosa z oksydowanym mocowaniem.
 
konradxxx3  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
44m-4 mam
 

skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
Nie skrob zadnej farby - podjedz do jakiegos marketu budowlanego, kup tasme klejaca aluminiowa i przyklej w miejscu stykow. Nie ma co niszczyc szkla.
Aha, oczywiscie w menu wlaczyles uzycie pierscienia przyslony? (Ostatnia pozycja na ostatniej stronie pewnie)

pz
 
konradxxx3  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
włączenie tej opcji pomogło, teraz pyta o ogniskową nawet jak żaden obiektyw nie jest podpięty a do tego zaczęło działać potwierdzenie ostrości. Dzięki wszystkim za pomoc :)
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Ten sam objaw będzie przy wyłączonym "Shake Reduction", bo nie ma się do czego dostosowywać...

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach