Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Daniel kr napisał/a:
W tym przypadku chyba nie ma tej końcówki z gwintem za którą mam pociągnąć? Prawdopodobnie to ona grzechocze sobie w komorze filmu

Ewidentnie jej nie ma i to zapewne ona sobie tam lata. Nie powinna wpaść bo powinna być zabezpieczona taką sprężystą blokadą - której najwyraźniej też nie masz.
Otwierasz normalnie - coś jak szydełko od babci wkładasz w widoczne miejsce do środka, zaczepiasz i ciągniesz - powinno puścić. Nie martw się o co zaczepić bo występ o który czepia się owa końcówka która Ci wesoło grzechocze w środku jest na całym obwodzie.
Nie widzę też pokrętła czułości - zdemontowałeś czy brakuje?
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
Dziękuję wszystkim za odzew i pomoc! Są postępy i wygląda na to że niedługo popstrykam ME Superem ;-) W dużej mierze dzięki Wam kolejny stary Pentax dostał nowe życie. Teraz tylko wkleję nową gąbkę lustra którą dziś pozyskałem z gąbkowej uszczelki do montażu zlewozmywaka ;-) No i zamontuję korbkę która już jedzie od MarWoja Muszę przyznać że im więcej grzebię w tym sprzęcie tym pod większym wrażeniem jestem precyzji i solidności wykonania.
Grzechotnik napisał/a:
Ewidentnie jej nie ma i to zapewne ona sobie tam lata. Nie powinna wpaść bo powinna być zabezpieczona taką sprężystą blokadą - której najwyraźniej też nie masz.

Sprężysta blokada jest na miejscu ale bez korbki ten trzpień po przeskoczeniu oporu sprężynki ma możliwość wpadnięcia do środka i tak też uczynił.
Grzechotnik napisał/a:
Otwierasz normalnie - coś jak szydełko od babci wkładasz w widoczne miejsce do środka, zaczepiasz i ciągniesz - powinno puścić. Nie martw się o co zaczepić bo występ o który czepia się owa końcówka która Ci wesoło grzechocze w środku jest na całym obwodzie.

Tak właśnie uczyniłem i... sukces! Klapka odskoczyła :-) Jednak chwilę to trwało bo ta wypustka o którą należy zahaczyć jednak nie jest na całym obwodzie a jedynie z lewej strony (patrząc od tyłu aparatu).
Grzechotnik napisał/a:
Nie widzę też pokrętła czułości - zdemontowałeś czy brakuje?

Pokrętło było zdemontowane przeze mnie.

Mam jeszcze jedno pytanie. Po otwarciu aparatu, w środku oprócz trzpienia znalazłem też podkładkę/miseczkę jak na zdjęciu. Czy rozpoznajecie skąd to może pochodzić? Nigdzie nie znalazłem na to miejsca w okolicy tego trzpienia a on sam po zamontowaniu pracuje jak należy...

 

cotti  Dołączyła: 20.04.2006
Cytuj
Czy tylko ja nie widzę ostatniego zdjęcia? Bo nie widzę :-/
 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
Z tymi zdjęciami to dziwna sprawa. Wczoraj na lapku nie widziałem tego zdjęcia a dziś na telefonie widzę.
 

cotti  Dołączyła: 20.04.2006
Cytuj
A to jest link do fb?
URL signature expired

tudzież, kwestia uprawnień do zdjęcia?
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Tak, to jest link do FB (można poznać po fbcdn.net czyli FaceBookContentDeliveryNetwork), ale jest to link z parametrami oh=e3c55e54148c3cd6b8b6f131a316ea37&oe=5893467F, więc prywatny, z czasowym tokenem, który wygaśnie (od tego jest).
Tu jest ten sam link w wersji przyjaźniejszej: https://www.facebook.com/1373394042725003 ale nadal będzie widoczny tylko dla autora póki nie zmieni prywatności.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
No tak, do problemów z wstawianiem obrazków z Google Cośtam dołączają problemy z obrazkami z Facebooka :-)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jedne i drugie problemy wynikają z nieznajomości tematu, przez wstawiających ;-)
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Pentaksiarze, chodźcie na fejsbuka. Wasza giełda już tam jest.
 

MarWoj  Dołączył: 15.03.2007
Cytuj
Daniel kr, dzięki za przesyłkę. Wczoraj wróciłem ze Szczawnicy, a tu paka. ;-)

 
Daniel kr  Dołączył: 01.11.2016
Cytuj
:-) Nie ma za co. Twoje części pomogły ocalić kolejnego ME Super który w najbliższym czasie znów zacznie żyć :mrgreen: Dzięki!

[ Dodano: 2017-11-13, 23:35 ]
Nie zaglądałem na forum jakiś czas ale mój ME Super o którym mowa we wcześniejszych wpisach zdążył naświetlić parę klatek. Niestety po pierwszej rolce okazało się że przepuszcza światło (pierwsze zdjęcie, film AgfaPhoto APX 400) Ogólnie nie wiem czy to wina wywołania czy skanowania czy ten film tak ma ale zdjęcia wyszły jakieś blade. Po włożeniu kolejnego filmu okleiłem aparat taśmą i problemu z przepuszczaniem światła już nie było (kolejne kolorowe zdjęcia, film Kodak Ektar 100). Przy okazji... Czy normalne jest dla Ektara 100 takie zielonkawe zabarwienie? Czym może to być spowodowane?




Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach