karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
  Stacja robocza Dell na Xeonie Cytuj
Nie znam się zupełnie na temacie. Mam okazje kupić stacje roboczą Dell Precision T3610 z Xeon E5-1607, pamięć ram ECC 16gb (pamięć eliminująca błędy pamięci), grafika Quadro K3000 i nowy dysk Sandisc SSD 256gb. Piękna obudowa, wszystko ładnie w środku rozplanowane, zasilacz modularny, na oko cudo. Cena 2tys. Wygląda jak nowy i pracuje pod obciążeniem ciszej niż jakikolwiek komputer wcześniej miałem.
Czy gdzieś w tego typu sprzęcie jest haczyk? Czy warto pakować się w poleasingowy sprzęt z roczną gwarancją?

 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Czy warto musisz sobie sam odpowiedzieć. ja mam stacjonarny Dell i 3 rok używam laptopa Dell oba polisingowe. tak stabilnych i bezawaryjnych jeszcze nie miałem. Córy Dell wyzionąl ducha po 5 latach ale to była jakaś biurowa maszyna.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Przez 3 lata miałem desktop Lenovo jako firmowy. Od tamtej pory mam go jako prywatny przez kolejne 4. W sumie 7. Nigdy nic się nie zepsuło. W Dellach jest/byłą gorsza kontrola jakość niż Lenovo ale mieli świetny serwis - szybko i skutecznie wymieniał komponenty.
 

wallace  Dołączył: 08.05.2010
Cytuj
Jakieś 5 temu kupiłem ze zwrotów około półrocznego lapka Dell Latitude 6520, jeździ ze mną non-stop w delegacje, pracuje często w kurzu i brudzie. Widać na nim ząb czasu, ale nie mogę mu nic zarzucić. Przypuszczam, że gdyby nie miał magnezowego szkieletu i aluminiowej pokrywy, ducha by już wyzionął.

Jakieś 15 lat temu, miałem poleasingowego Optiplexa GX300, moja siostra używała go często do siedzenia ; ) Ale fakt, ważył ze dwadzieścia kilo.
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
Hmm, jestem coraz bliżej decyzji na tak, trochę w sieci pokopałem.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Pytanie do czego zamierzasz wykorzystywać grata?
Grafiki nVidia serii Quadro są optymalizowane [sterowniki] do pracy w CAD/CAM czyli projektowanie inżynierskie w AutoCADzie. Jeśli się w to nie bawisz... :-? SSD 256G to na dzisiejsze czasy skrajnie mało [przynajmniej jak dla mnie]. ECC to nie eliminacja błędów pamięci tylko kontrola parzystości, wsadzili takie kości by wykorzystać Xeona. No i stacji roboczych nie kupuje się by stały odłogiem, z reguły są ostro jechane przez kilkanaście godzin dziennie. Pytanie ile lat?
Oczywiście maszynka jest na pewno wzorowo wykonana, a Dell ma świetny serwis NBD.
 

szpajchel  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Od stacji roboczej z Xeonem lepsza jest tylko stacja robocza z dwoma Xeonami :-D
Kiedyś pomyślałem, że gdybym szukał komputera, to może właśnie bym sobie taką stację kupił do domu jako zwykłego peceta. Mam w pracy HP Z600 i trochę jestem skrzywiony na punkcie tego, jak ma wyglądać komputer do pracy.
Skoro Ci się podoba, to po co się zastanawiać?
 

bbartlomiej  Dołączył: 10.09.2007
Cytuj
Cena całkiem OK, ale zastanów się co będziesz na tym robił. Ten Xeon ma 4 rdzenie i 4 wątki, a ciągnie 130W no i wyniki jak na dzisiejsze czasy mierne:
http://www.cpubenchmark.n...607+%40+3.00GHz

w domowym PC mam i7-6700 i ma 65W TDP, 4 rdzenie 8 wątków i wyniki 2x lepsze:
https://www.cpubenchmark....700+%40+3.40GHz

2x więcej mocy za 2x mniej energii.
Pamięć ECC o ile nie robisz z tego sprzętu NASa na ZFSie lub nie prowadzisz obliczeń na wagę złota tylko będzie Cię spowalniać (ECC jest wlniejsze niż nie-ECC). RAWa zwasze można wywołać drugi raz.

W tych sprzętach haczykiem jest stary procesor, który zwykle ciągnie mnóstwo prądu, a wynikami jest ledwie przeciętny jak na obecne standardy oraz często wolniejsze pamięci lub nieobsługiwanie większych dysków (zwłaszcza w Dellu trzeba to sprawdzić - kupowałem niedawno starszy serwer i obsługiwał dyski max 3TB - kontroler RAID PERC lub H200, nie pamietam teraz).
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
greentrek napisał/a:
Grafiki nVidia serii Quadro są optymalizowane [sterowniki] do pracy w CAD/CAM

10 bitów na kanał to argument dla grafika/fotografa ;-)
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Tu raczej chodzi o rendering 3D a nie niuanse odcieni w rastrach, których oko i tak nie rozróżni [ a jeszcze wymaga monitora za lekko chore pieniądze :-/ ]
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
greentrek napisał/a:
Grafiki nVidia serii Quadro są optymalizowane [sterowniki] do pracy w CAD/CAM

Poza tym, biorąc pod uwagę kapryśną obsługę akceleratorów graficznych w oprogramowaniu Adobe, to w ogóle może być różnie.
Mam klienta ze stacją roboczą z nVidią Quadro i akceleracja musiała być wyłączona, bo programy z pakietu CS6 się wywalały, że strach było patrzeć ;-) . Możliwe, że w Adobe coś poprawili, ale trudno ocenić co będzie w przypadku dość starej (i w dodatku dość specjalnej) karty graficznej.
 

karmazyniello  Dołączył: 05.02.2008
Cytuj
Dobra, rezygnuje, bo zbyt wiele niewiadomych. Kupuje coś nowszego.
Dzięki Panowie za głos w sprawie :-B :-B :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach