Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
K10 nie widzi karty Cytuj
K10 problem z czytnikiem kart

Z dwóch uszkodzonych k10 chciałem sobie wystrugać jedną sprawną i...
Pierwsza K10 - Nówka, bez śladów użytkowania (z przodu i po bokach) uszkodzony tylny wyświetlacz i płyta główna. Aparat musiał przeleżeć parę lat w magazynie.
Druga K10 - Wręcz błyszcząca obudowa czyli aparat często używany nie działał czytnik kart.

Postanowiłem przełożyć płytę główną z drugiej k10 do pierwszej wraz z tylnym panelem (trochę nie pasuje fakturą farby).
Po przełożeniu uruchomiłem Pierwszą K10(nówka) ale ku mojemu zdziwieniu aparat wciąż nie widzi karty.

Elektroniki z czytnikiem karty nie przekładałem, bo założyłem że w nówce (pierwsza K10) będzie on sprawny i chyba taki jest.
Wychodziło by mi że albo oba czytniki są padnięte albo że obsługą karty zajmuje się płyta główna a ta płytka z kartą to tylko jej mocowanie.

Moje pytanie jest skierowane do osób które problemy z kartą miały i udało się te problemy rozwiązać, co było powodem problemów (opis z serwisu)?
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Sid Gotama, ja problemu z czytnikiem nie miałem ale ...
zapewne czytnik składa się z gniazda + płytka z elektroniką . W drugim aparacie miałeś uszkodzony czytnik ale to mogła być tylko kwestia uszkodzonego gniazda ( wyłamane , wytarte styki ) co jest wymienialne .
Gorsza sprawa że uszkodzone gniazdo mogło spowodować zwarcie w elektronice płytki ... Teoretycznie pierwszy aparat ( ten nowy ) w wyniku zaliczenia potężnej gleby też mógł mieć uszkodzony czytnik . Chyba musisz wrócić do punktu wyjścia i najpierw dojść do ładu z aparatem nr 2 . Jak już będzie działało to wtedy przekładaj .
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Dzięki za zainteresowanie.

Z przekładaniem z powrotem, jeszcze się wstrzymam:
- Aparat nr.2 wydaje się mimo wszystko być pewniejszy (fabryczny), nr.1 nie wiem czy był "grzebany" ale na pewno był rozbierany (brak paru śrubek).
- Muszę przyjrzeć się płytce na której jest gniazdo SD, czyli sprawdzić czy jest tam jakiś układ który pełnił by rolę sterownika karty.
I wówczas będę mógł wyeliminować (lub nie) problem płyty głównej.
Liczyłem że ktoś tą wiedzę posiada i ten punkt miał bym z głowy :mrgreen:
- Gniazdo SD w aparacie nr.2, pomimo że aparat wygląda jak nowy to jednak ma 10lat więc styki karty mogły nieco zaśniedzieć.
- Może trafię jeszcze jakąś k10 na części z dobrą płytą główną :-P .
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Sid Gotama, widziałem gdzieś w internecie ten moduł . Nie do Pentaxa tylko do Nikona . Jest to płytka z elektroniką i wlutowanym gniazdem Karty SD . Sądzę że we wszystkich aparatach rozwiązanie jest podobne . W kompaktach ( z uwagi na rozmiar ) wszystko zapewne jest zintegrowane na jednej płycie .

Takie coś

 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Muszę przyjrzeć się płytce na której jest gniazdo SD, czyli sprawdzić czy jest tam jakiś układ który pełnił by rolę sterownika karty.
Ten "sterownik karty" jest zazwyczaj zintegrowany z głównym mikrokontroloerem a więc moim zdaniem ta dodatkowa płytka tylko przenosi sygnały na złącze. Tylko takie połączenie gwarantuje odpowiednią wydajność przy skali integracji jaka jest wymagana w aparatach fotograficznych. Oczywiście nie koniecznie jest uszkodzony ten mikrokontroloer ale to połączenie.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Moim zdaniem możliwości są dwie:
1. Główny sterownik znajduje się na płycie głównej i uszkodzony jest on albo polączenie ktore do niego prowadzi.
To jest chyba najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie niedziałanie dwóch czytników.
O naprawie raczej można zapomnieć, tylko wymiana płyty na w pełni sprawną (czyli czekanie na kolejnego dawcę 8-) )
2. Zbieg okoliczności, czyli płyta główna jest dobra a uszkodzone są obydwa czytniki, co też może być prawdopodobne.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach